Deep Freeze Çalışma Mantığı

Burak Gönül

Megapat
Yer
Uşak
Daha fazla  
Merhaba,

Deep Freeze kurmak istiyorum. Bilgisayarı kullanacak kişiler pek kullanmaktan anlıyorlar sayılmazlar. Her yeniden başlatmada eski haline dönmesi önemli. Ayrıca 1 aylık süreyle ben bilgisayarı alıp gerekli kurulumları ve güncellemeleri yapıp güncel kalmalarını sağlayacağım.

Öğrenmek istediğim Deep Freeze çalışması nasıldır? Nelere dikkat etmek gerekir ve en iyi program hangisidir?

Sizin için Deep Freeze Standart yetecektir.
Deep Freeze Standard - Faronics

Deep Freeze kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta Deep Freeze kurduğunuz sürücüde dosya bırakmamak. Dosya bırakırsanız bilgisayar kapandığı anda dosyalarınız kaybolur. İşiniz dosya kurtarma programlarına kalır. Ayrıca Deep Freeze şifresini sakın unutmayın yoksa kilidi açmak için epeyce uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Deep Freeze ekranına Ctrl+Alt+Shift+F6. Boot Frozen sistemi kilitler Boot Thawed kilidi açar. Biraz can sıkıcı olsa da her kilit kapama açma işleminde bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekir. Deep Freeze simgesinde kırmızı x varsa kilit açık demektir.
Şimdi Deep Freeze'den verim almak için yapmanız gereken püf noktalar var.
1. Birden fazla sürücü kullanıyorsanız gerek yok ama gene de Deep Freeze varken sistem dosyaları şişmeyeceği için işletim sistemi yüklenecek kısmı 20-40 GB olacak şekilde sürücünüzü bölümlere ayırın. Böylece size kullanacak alan daha fazla kalacak.
2. Masaüstü, Belgeler, İndirilenler, Resimler gibi klasörlerin özelliklerine girerek dosya konumunu değiştirmelisiniz. Böylece masaüstü her yeni başlatmanızda eski haline dönmeyecek. İsterseniz C:\Kullanıcılar\Kullanıcı Adınız kısmını komple diğer sürücüye atabilirsiniz. Bunun biraz zahmetli yolu var bu şekilde yapmak istiyorsanız detaylı anlatırım. Bazı program ve oyunlar ayarlarını Belgeler dosyasında saklıyor. Bazıları ise Local veya Roaming klasörlerinde saklıyor. Yaptığınız bütün değişiklerin (örneğin oyun oynarken aldığınız kayıt) kaybolmamasını istiyorsanız bu şekilde yapmalısınız. Tabi onun da dezavantajı bilgisayarda yapılan bu klasörde saklanan diğer değişiklikler de kaybolmayacak.
3. Sürekli güncellenen programları ana sürücünüze (C:) yüklemeyin. Mesela Firefox, Opera gibi tarayıcılar sürekli güncellendiği için siz her bilgisayarı başlattığınızda tekrar güncellemeye çalışacaktır. Diğer sürücüye yüklerseniz bu sorun ortadan kalkar. Diğer sürücüye yükleyemediğiniz herşeyin (Windows Güncelleme, Flash Player vs) otomatik güncellemesini kapatmalısınız. Böylece bilgisayarı her başlatışınızda güncelleme döngüsü yaşamazsınız. Gene de bazı sorunlar kalıyor. Mesela Firefox bilgisayar kilitliyken güncellense de güncellendiğini bilmediği için her açışta eklenti uyumluluğuna bakıyor.

Ahmet bey,

Öncelikle bu mesaj için teşekkür ediyorum.
İhtiyacım olan sadece Skype ve Google Chrome. Çünkü bilgisayarı eve bırakacağım ve açtıklarında kullanacakları Skype olacak. Bunun yanına Chrome olmalı ki YouTuBe vs. vs. kullanabilsinler.

Şimdi ben 1-2 aylık dönemler içinde gelip güncellemeleri yapıp, tekrar Deep Freeze çalıştırsam nasıl olur?
Resim, video, müzik asla tutmuyorum. Benim için önemli olan, bilgisayarı bıraktığım gibi yeniden başlatma sonrası kullanabilmeleri. Bu şekilde virüs ve sürücü kayıpları yaşamamaları.

@AhmetAksoy bey,

Lisans ücretleri ne kadar? Eğer ücretli ise ömür boyu kullanım sunuyorlar mı?

Skype deepfreeze olmayan sürücüye yüklersiniz ama Chrome Appdata klasörüne yükleniyor. Her yeni başlatmada güncelleme eski haline döner. O yüzden diğer sürücüye yüklemelisiniz. Yükleme yolu burda anlatılmış:
How to Change the Installation Path for Google Chrome | Chron.com

Şimdi ben 1-2 aylık dönemler içinde gelip güncellemeleri yapıp, tekrar Deep Freeze çalıştırsam nasıl olur?
Donanım sorunu çıkmadıkça dediklerimi uygularsanız sorun olmaz.

Resim, video, müzik asla tutmuyorum. Benim için önemli olan, bilgisayarı bıraktığım gibi yeniden başlatma sonrası kullanabilmeleri. Bu şekilde virüs ve sürücü kayıpları yaşamamaları.
Dosya saklamasanız bile dediklerimi uygulamalısınız. Bu arada C:\Kullanıcılar\Kullanıcı Adınız bu klasörü taşımazsanız size şöyle sorular gelebilir. "Favorilere site ekledim nereye gitti", "Siteye Kullanıcı adını kaydetmiştim niye kayboldu".

Lisans ücretleri ne kadar? Eğer ücretli ise ömür boyu kullanım sunuyorlar mı?
Find a Partner - Faronics

Ben iş yerinde 64 gb SSD'ye kurdum. Yeterli zaten kilidi açmadığınız sürece sisteme dosya girişi sadece o oturum için olacak. Yeniden başlatınca eski haline gelecek. Sistemi ana işletim sistemi en az 15gb olacak şekilde bölmeniz yeterli. Ama 15gb yaparsanız sanal hafıza(Virtual Memory) kısmına D sürücüsünü de ekleyin. Yoksa sanal hafıza yeterli alan bulamayacağı için Ram'e ve SSD'ye düşen yük artar bu da sistemin kasmasına sebep olur. Ana bölümü 20-30 gb yaparsanız kafanız rahat olur tabi.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı