DEHB ilaçları ne kadar zararlı ?

Merhabalar. DEHB tedavisinde kullanılan ilaçlar (başlıca concerta ve ritalin) bu ilaçlar ne kadar zararlı ? Zararları nelerdir ? Bunları sormamın sebebi psikiyatriste gidersem muhtemelen bu ilaçlardan birini verecek. Kendi kendime tabii ki tanı koymam doğru değil ama insan kendini de biraz biliyor; masa başında oturamama, odaklanamama, dikkatsizlik, ve özellikle hiperaktivite gibi semptomları görüyorum kendimde. Bunlar tabii ki hayat kalitemi önemli derece etkilemiyor; lakin üniversite sınavına hazırlanıyorum ve tahmin edebileceğiniz gibi derslerimden verim alamıyorum (saydığım sebeplerden dolayı). Sizce ilaç kullanmak benim durumumdaki kişi için doğru mu ? İlaç kullanmadan doğal yollarla dikkatimi arttırabilir miyim (bunu hiç olası görmüyorum kendimde :/) ? Aslında bu soruları psikiyatriste sormayı düşünüyordum lakin internette devlet hastanelerinde doktorların iyi olmadığını, ilaç yazıp yolladıklarını ve bu sebeple de doğru bir muayene olamayacağımı düşündüğümden burada bir ön fikir elde etmek istedim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şu videoyu izleyince bu soruları merak etmeye başladım. İlaç kullananların aldığı geri dönüşler kulağa harka gelmiyor mu ? Saatlerce full konsantre ders çalışmak çok iyi olurdu diye düşünüyorum. Tabii ki bu işin beyine verdiği zararlar var. İşte asıl sormak istediğim konu da bu, sınav süresince 8 ay boyunca kullanmak doğru olur mu ?

Ritalin'nin etken maddesi metilfenidat aslinda bir amfetamin turevi bu acidan bakildiginda uzun sure kullanildiginda zararli olabilir ancak doktorun dozajini buna gore ayarlar eger recete edilirse.
Sağlığımızı etkilemeyecek şekilde maximum ne kadar süre bu ilacı kullanabiliriz ? Eğer 2-3 ay ise sınav döneminin sonuna doğru kullanmayı düşünüyorum. Böyle yapmak mantıklı olur mu ?

Sağlığımızı etkilemeyecek şekilde maximum ne kadar süre bu ilacı kullanabiliriz ? Eğer 2-3 ay ise sınav döneminin sonuna doğru kullanmayı düşünüyorum. Böyle yapmak mantıklı olur mu ?
Normalde tavsiye edilen 1-2 ay ama duruma gore uzayabilir bu surec. Gittiginde detaylica ogrenirsin zaten.

Bu sorularının cevabını sadece doktorun verebilir, çünkü kişiden kişiye değişen şeyler. şahsen ben ikisini de kullandım hatta öncesinde modafinil diye bi ilaç daha kullanmıştım daha hafif diye ama bunların hepsi doktorunun belirleyeceği şeyler iyi bir doktor seçmen buradaki kilit nokta ondan dolayı sigorta ve bütçene göre gidebileceğin en iyi yere git özelse özel, üniversite hastanesi ise üniversite hastanesi. Sadece öncesinde doktoru araştır o kadar. İlaçlar ile ilgili bi not etkileri güzel ama ağır yan etkileri olabiliyor bende bir miktar çarpıntı yapıyor mesela(hem ilaç hem de kilo var ikisi birleşince) ona dikkat edip doktorunla ilk birkaç ay yakın iletişimde olman iyi olur. Ek kişisel fikir ritalin'den ise concerta'yı daha çok tavsiye ederim günde tek sefer içiyorsun ben mesela ritalin'deyken 2. ve 3. dozları içmeyi çok unuturdum ondan dolayı doktor concerta'ya geçirdi ama burda vücudunun kaldırabilmesi önemli. İnşallah hayatın istediğin gibi gider, iyi günler dilerim

Bu sorularının cevabını sadece doktorun verebilir, çünkü kişiden kişiye değişen şeyler. şahsen ben ikisini de kullandım hatta öncesinde modafinil diye bi ilaç daha kullanmıştım daha hafif diye ama bunların hepsi doktorunun belirleyeceği şeyler iyi bir doktor seçmen buradaki kilit nokta ondan dolayı sigorta ve bütçene göre gidebileceğin en iyi yere git özelse özel, üniversite hastanesi ise üniversite hastanesi. Sadece öncesinde doktoru araştır o kadar. İlaçlar ile ilgili bi not etkileri güzel ama ağır yan etkileri olabiliyor bende bir miktar çarpıntı yapıyor mesela(hem ilaç hem de kilo var ikisi birleşince) ona dikkat edip doktorunla ilk birkaç ay yakın iletişimde olman iyi olur. Ek kişisel fikir ritalin'den ise concerta'yı daha çok tavsiye ederim günde tek sefer içiyorsun ben mesela ritalin'deyken 2. ve 3. dozları içmeyi çok unuturdum ondan dolayı doktor concerta'ya geçirdi ama burda vücudunun kaldırabilmesi önemli. İnşallah hayatın istediğin gibi gider, iyi günler dilerim
Hocam peki videodaki gibi full fokus olma olayı doğru mu ?

Bu ilaçlar kişiden kişiye değişir. Dozajları vs. En az yan etki ritalinde diye biliyorum. Hem doktora görünüp alman daha iyi olur zaten doktor harici alamazsın o ilaçları kirmizi reçeteli çünkü. Özel doktora gitmeni tavsiye ederim devlet hastanesinde muayene olma. Ritalin, concerta, lyrica, xanax gibi ilaçlar bağımlılık yapan ilaçlar ve bırakıldığında büyük sıkıntılara yol açabilen ilaçlar. En iyi tanıyı doktor koyar biz bilemeyiz.

Bu ilaçlar kişiden kişiye değişir. Dozajları vs. En az yan etki ritalinde diye biliyorum. Hem doktora görünüp alman daha iyi olur zaten doktor harici alamazsın o ilaçları kirmizi reçeteli çünkü. Özel doktora gitmeni tavsiye ederim devlet hastanesinde muayene olma. Ritalin, concerta, lyrica, xanax gibi ilaçlar bağımlılık yapan ilaçlar ve bırakıldığında büyük sıkıntılara yol açabilen ilaçlar. En iyi tanıyı doktor koyar biz bilemeyiz.
Aynen katılıyorum, sadece ek olarak iyi bir doktora görünmen en önemli kısım bence.

Hocam peki videodaki gibi full fokus olma olayı doğru mu ?
videoyu izlemedim bi bakayım hemen

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı