Merhabalar. Tekrar bir tecrübemi paylaşmak istedim. Aynı sıkıntıdan muzdarip insanlar fikir sahibi olabilsin diye.
Önceki konumda i7 4790 işlemcimin çok ısındığını, özellikle tek çekirdeğin fazla ısındığından bahsetmiştim. Sağ olsun bazı arkadaşlar bilgi vermişti. Bilgisayar açılırken hatta internet sitelerinde dolanırken bile işlemci sıcaklığı 30 derecelerden 55-60 derecelere fırlıyordu. İşlemci hızını, fan sıcaklığı 50 derece üzerine çıktığında hızlansın şeklinde ayarladığım için fan sesinden bile belli oluyordu. CPU-Z programı ile strest testi yaparken 15. saniyede 80 derece eşiğini geçiyordu zaten.
4 bakır borulu Thermaltake Contac 21 çift fanlı soğutucu ile de bu sıcaklıkların devam etmesiyle delid yapmam gerektiğine kesin karar verdim. Yalnız bu 4. nesil işlemciler Haswell mimarisi ile yapıldığı için işlemci üzerindeki plakanın altında komponentler olduğundan piyasadaki 3D yazıcılar ile yapılmış delid aparatlarına güvenemedim. Jilet yardımıyla çontayı keserek açtım. Dikkat edilmesi gereken kısım, işlemcinin yazısı düz olacak şekilde kendinize tuttuğunuzda komponent parçaları sol tarafta kalıyor, jilet ile bu komponentlere zarar vermemek için sol tarafın contasını keserken çok derine girmemek gerekiyor. Açtıktan sonra içerisindeki fabrikanın sürmüş olduğu termal macun taş gibi olduğunu gördüm, tabii yılların etkisi var.
İşlemci üzerinde bulunan komponentlerden dolayı iletken özelliği olan likit metal kullanmak istemedim. İlk önce kıyaslama yapabilmek için elimde bulunan ucuz Hadron marka, muhtemel termal iletkenliği 1.5 W/mK - 2 W/mK olan bir termal macun ile denedim. Bu termal macunun viskozitesi düşük, biraz cıvık bir macun. Zorlanmadığı sürece 70 dereceyi geçmiyor fakat bir kere strest testine sokup yüksek sıcağa maruz bırakıldığında özelliğini kaybedip yine 80 derece eşiklerini rahatça görüyor, testi uzattığınızda bu eşiği aşıyor bile. İşlemciyi riske atmak istemediğim için denemedim tabii ki.
Daha sonra Zalman ZM-STC 8 termal macun ile denedim. Bu macunun ısı iletkenliği 8.3 W/mK olarak belirtilmiş. Viskozitesi daha fazla, yoğun bir macun. İşlemci çipine sürüp plakayı conta ile sabitledikten sonra tekrar plaka ve soğutucu arasına yine aynı Zalman marka macundan sürdüm. Testlerde maksimum 50 derece gördüm ve işlemci %100 kullanımdayken fan %50 gücünde çalışmaya devam etti. RPM artışı dahi olmadı. Hatta strest testini başlattığımda fan sesinde artış duymadığım için strest testinin başlamadığını düşündüm. Şu sıcaklık değerlerinde Haswell mimarisini kullanan işlemcilerde likit metal riskine girilmeden de iyi bir soğutma yapılacağına emin oldum.
Böyle bir tecrübe yaşadım ve paylaşmak istedim. Umarım delid yapmak isteyip de bu işlemin deyip değmeyeceğini düşünen kişilere bir yardımı dokunur.
Fabrikanın sürdüğü termal macun ile test sonucu. (90 dereceleri bile gördü anlık.) Hadron marka macun bu değerleri 10-15 saniyede görüyordu.
Zalman ZM-STC 8 marka termal macun ile 3 dakikalık sonuçlar. Yaklaşık 2 dakika sonunda 48- 50 dereceler arasında oynamalar yaparak devam etti.
Not: Herhangi bir reklam yoktur, sadece yaşadığım tecrübeyi ve kullandığım ekipmanları belirttim.