Dell 3537 işlemciye Overclock yapma

Deniz Furkan

Decapat
Daha fazla  
Herkese merhaba benim bir sorunum var benim bilgisayarım Dell Inspiron 3537 i5 4200U 1.60 GHz fakat 2.60 GHz'ye zorlanıldıgını gördüm. Intel turbo boost teknolojisi ile yaklaşık 2.60 GHz'ye kadar çıkardım fakat oyunda 1.60 GHz kullanıyor. Ama GTA 5 2.40 GHz destekliyor ve oyunu kastırıyor fakat arada 2.60 GHz'ye çıkınca 70 FPS aldıgımı gördüm ama 1.60 GHz'de kullanınca 28-32 FPS. Ben de overclock yapmaya karar verdim fakat BIOS'ta degil de Setup'taydı ve oynatmıyordu ben de bilmedigim için ugraşmadım ve buraya yardım etmek için geldim. İsteyene fotograf atarım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Öncelikle her laptopa O.C yapılmaz. Yapılsa bile ben tavsiye etmiyorum.

O işlemciye hız aşırtmak için BIOS modlanması gerekiyor. BIOS modlamak içinse ekinizde BIOS flash aracı bulunması ve bunu BIOS çipinin pinlerine bağlamanız gerekiyor. BIOS'u yazarken hatalı BIOS yazarsanız çip tekrar yazılamaz hale gelebilir. Yazma işlemi sırasında minik bir hata ile çipi yakabilir, her şeyi doğru yapsanız bile çipe zarar verebilirsiniz. Yurtdışında bu işin profesyoneli insanlar mevcut. Bilgisayarınızı yurtdışına gönderirseniz bunu yaptırabilirsiniz.

Diyelim ki BIOS'u modladınız bu sefer de ısınma sorunu oluşacak. Zaten işlemci ısınmasa Turbo Boost hep aktif kalır ve 2.6GHz'de oynarsınız oyunu. Isındığı için frekans 1.6GHz'ye düşüyor, tekrar soğumaya başladığında frekans yükseltiyor. Sen hep 2.6GHz'e sabitlersen yine ısınıp frekansı düşürür işlemci. Fazla ısınma ayrıca laptop olduğu için tüm parçalarınıza zarar verir. İşlemcinin fazla ısınması ekran kartınızı bile yakabilir. İşlemciye zarar geleceğini sanmıyorum.
Öncelikle her laptopa O.C yapılmaz. Yapılsa bile ben tavsiye etmiyorum.

O işlemciye hız aşırtmak için BIOS modlanması gerekiyor. BIOS modlamak içinse ekinizde BIOS flash aracı bulunması ve bunu BIOS çipinin pinlerine bağlamanız gerekiyor. BIOS'u yazarken hatalı BIOS yazarsanız çip tekrar yazılamaz hale gelebilir. Yazma işlemi sırasında minik bir hata ile çipi yakabilir, her şeyi doğru yapsanız bile çipe zarar verebilirsiniz. Yurtdışında bu işin profesyoneli insanlar mevcut. Bilgisayarınızı yurtdışına gönderirseniz bunu yaptırabilirsiniz.

Diyelim ki BIOS'u modladınız bu sefer de ısınma sorunu oluşacak. Zaten işlemci ısınmasa Turbo Boost hep aktif kalır ve 2.6GHz'de oynarsınız oyunu. Isındığı için frekans 1.6GHz'ye düşüyor, tekrar soğumaya başladığında frekans yükseltiyor. Sen hep 2.6GHz'e sabitlersen yine ısınıp frekansı düşürür işlemci. Fazla ısınma ayrıca laptop olduğu için tüm parçalarınıza zarar verir. İşlemcinin fazla ısınması ekran kartınızı bile yakabilir. İşlemciye zarar geleceğini sanmıyorum.

Çözüm
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı