Dell G3 3579 PC yavaşlıyor

BahadirKaya90

Kilopat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
Western Digital 256 GB SSD
Ekran kartı
NVIDIA GEFORCE GTX1050Tİ
Arkadaşlar merhaba,

Uzun zamandır dizüstü bilgisayarımda bir sorun var ama anlayamadım.

Öncelikle sistemim şu şekilde:
Dell G3 3579 16 GB RAM NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 8 GB EKRAN KARTI 256 GB SSD

PC'nin pil ömrü çok kötü durumda. Fişten çıkardığım zaman pil seviyesi hızlı bir şekilde düşüyor ve 30 dakikada falan bitiyor ve fişten çıkardığım zaman ayarlarda performans modu aktif olmasına rağmen PC inanılmaz yavaşlıyor ve kasıyor. Sıradan Windows pencerelerini açarken bile pencere takıla takıla veya yavaşlatılmış animasyon şeklinde açılır gibi açılıyor. Üstelik bir penceredeki klasörleri açınca klasör ön izleme resimleri falan çok yavaş yavaş tek tek yükleniyor.

Bulunduğum yer küçük bir şehir ve uygun pil yok. Garantisi çoktan bitti. Pili çıkarıp böyle kullansam mı diye düşünüyorum ama anı elektrik kesintisi vs. olursa PC'ye zarar verme ihtimalinden korkuyorum.

Bir taraftan da bu durumun pil yüzünden mi böyle olduğu ya da PC'deki birtakım yanlış yapılandırma yüzünden mi böyle olduğundan şüpheliyim. Bilgisayarımda Advanced System Care diye bir uygulama var. Sistem performans artırma amaçlı çeşitli temizlik vs. işlerini bu uygulama ile yaparım neredeyse 8-10 yıldır.

Acaba bu uygulama geçmişte bir zamanda bir ayarı mi bozdu bilmiyorum. PC'yi alalı 4.5 yıl oldu hiç format falan atmadım. Son 1-2 yılda bu sorun başgösterdi ve pilin performansının düşmesi ile örtüştüğü için pilden kaynaklı diye düşündüm.

Beni düşündüren başka bir şey de benim PC'm oyun bilgisayarı ve FIFA 19 falan oynarım arada. FIFA açınca kasma falan olmuyor. Yani uygun oyunlarda sorun çıkarmıyor. Asıl mesele yukarıda bahsettiğim sorunlar cihaz fişte takılıyken de hafif düzeyde olması. Yani klasör önizlemeleri falan yavaş yükleniyor fişte de.

Bu sorunun neden kaynaklandığını çözmek için şunları denedim.

1. Cihazı fişten çekip pile geçirince kasma/donma düzeyi ciddi şekilde yükseliyor. Pil Modunda ayarlar yüksek olmasına rağmen ekran takılıyor ve sanki ekran kartı sürücüsü yüklü değilmiş gibi herhangi bir pencere açıkken kenarından ekranı fare ile tutup hızlıca hareket ettirince ciddi şekilde titreme/dağılma ve dalgalanma oluyor.

2. Laptopu açıp fanları temizledim. Laptop tertemiz ve fanlarda sorun görünmüyor.

3. Pili çıkarmayı düşündüm ama direkt olarak pille bağlantı kuramadığım için çıkarıp kullanmayı denemedim.

4. Henüz bir format atmayı veya tamirciye vermedim, çok veri var.

5. Laptopta SSD ve Hard Diskin ikisi de neredeyse Full dolu. Boş alan her ikisinde de %5 civarında. Bunun hafif bir etkisi olacağını biliyorum ama ciddi şekilde etki eder mi bilemedim. Bayağı oyun var oynamadığım halde duruyor. Gerekirse bu oyunları sileyim.

Yorumları bekliyorum. Teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…