Dengesiz ısı ve voltaj artışı

Yer
İstanbul
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar,

Yeni eve taşındım ve taşınırken bilgisayarımı tozdan arındırmak için ufak bir temizlik yaptım fakat sonrasında oynadığım oyunlarda FPS'in aşırı düştüğünü fark ettim. Sonrasında işlemci sıcaklığına baktığımda normalde boşta iken 25-30 derecede çalışan işlemci şu an 55-60 derecede çalışıyor ve boşta durduğu halde 95 dereceleri bulup fanları sonuna kadar açıyor. CPU-Z'den voltajın 0.940 ile 1.240 arası gidip geldiğini gördüm ve Core Speed'in 400 ve 4000 arası oynadığını gördüm birkaç yazı okudum neticede pcu dan kaynaklı problem olabileceği yazıyordu. Bu soğutmayı tekrar çıkarıp yeni macun sürdüm sonrasında yine değişen bir şey olmadı. Bugün yeni bir pcu aldım tekrar çalıştırdım bilgisayarımı fakat sonuç yine aynı işlemci 59 derecede bahsettiğim değerlerde yine aynı derecede gidip geliyor. Sorunun çözümü için yardımcı olmanızı istiyorum.

Sistemim;
  • i7 6700K
  • Z170A GAMING M5 anakart
  • 16 GB RAM 1x16
  • 1050 Ti ekran kartı
  • 240 SSD
  • 750W High Power PSU (bunu şimdi çıkarttım, yerine Xigmatek 600W aldım)

Burada problemin neyde olduğu ile ilgili bir çözüm önerebilir misiniz? Boş yere PSU almış oldum sanırım, şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yük altında değilken 60 dereceye, sonrasında ise 95 dereceye çıkan işlemci sıcaklığının tek açıklaması, soğutucu bloğunuz ile işlemci arasında fiziksel temas bulunmamasıdır. Hangi soğutucu ürününü kullandığınızı belirtmemişsiniz. İlk yapmanız gereken, soğutucu bloğunuzu söküp, vidalarının yerine tam oturduğundan emin olarak ve gidebildiği yere kadar vidaları sıkarak tekrar takmaktır. Hatta kontrol amaçlı olarak ilk denemenizden sonra yeniden söküp, soğutucunun altındaki metal plakada düzgün bir şekilde yayılmış olması gereken termal macun tabakası olup olmadığına bakabilirsiniz.

1.24 Volt'a kadar çıkan voltaj değerleriniz ise son derece normal. Bir başka tavsiyem ise böyle bir problemin güç kaynağından kaynaklandığını ileri süren o mecraları kara listenize alıp, hiçbir tavsiyeye itibar etmemenizdir. Çok geçmiş olsun, malesef boşuna masraf etmişsiniz.

Öncelikle çok teşekkürler, bu sıcaklık değerlerine ulaşmadan önce 2-3 sene kadar hiç soğutucuyu söküp takmadım bu arada soğutucu Akasa Venom a20 sıvı soğutma, hiç bir sökme takma işlemi yaşamadan durduk yere bu hale geldi ve halen böyle devam ediyor soğutucunun fanları çalışır vaziyette fakat sıcaklık boş bilgisayarda 57-90 arası gidip geliyor halen düzelen bir durum yok

Öncelikle çok teşekkürler, bu sıcaklık değerlerine ulaşmadan önce 2-3 sene kadar hiç soğutucuyu söküp takmadım bu arada soğutucu Akasa Venom a20 sıvı soğutma, hiç bir sökme takma işlemi yaşamadan durduk yere bu hale geldi ve halen böyle devam ediyor soğutucunun fanları çalışır vaziyette fakat sıcaklık boş bilgisayarda 57-90 arası gidip geliyor halen düzelen bir durum yok

Standart bir hava soğutucusu kullandığınızı varsaymıştım fakat sıvı soğutma sistemi kullanııyorsanız iş değişir. Bu durumda bakmanız gereken, pompanın çalışıp çalışmadığıdır. Yıllarca kullandıktan sonra birden bire böyle bir sorun çıktıysa pompanın bozulmuş olma ihtimali yüksek.

Standart bir hava soğutucusu kullandığınızı varsaymıştım fakat sıvı soğutma sistemi kullanııyorsanız iş değişir. Bu durumda bakmanız gereken, pompanın çalışıp çalışmadığıdır. Yıllarca kullandıktan sonra birden bire böyle bir sorun çıktıysa pompanın bozulmuş olma ihtimali yüksek.
Peki bu pompanın çalışıp çalışmadığını denetleyen bir program yahut bir yöntem var mı acaba?

Peki bu pompanın çalışıp çalışmadığını denetleyen bir program yahut bir yöntem var mı acaba?

Akasa Venom A20 modelinin pompa hızı sensörü olup olmadığını bilmiyorum. Pompanın güç konnektörü 3 pinli mi yoksa 4 mü? Güç kabloları haricinde, sıvı soğutma sistemini anakartınıza bağlayan bir USB kablosu var mı? Şayet var ise HWINFO64 programı üzerinden pompa hızına bakabilirsiniz.

Fakat her halükarda, pompanın güç kablosu takılı haldeyden ve değilken, kulağınızı iyice yanaştırarak ya da borulara dokunarak sıvı akışı olup olmadığını karşılaştırabilirsiniz.

3 Pinli harici bir bağlantısı var pompanın onun haricinde hiç bir bağlantısı yok anakarta. Pompası çalışıyor dinledim su sesi ve pompanın çalışma sesi gayet yerinde fakat ısıyı bir türlü eski haline çeviremiyorum sessizçe çalışan fanlar şimdi son sürat çalışıyor ama ısı yüksek az önce oyuna girdim 98 dereceye çıktı fakat sistem kapanmadı

Elinizde deneme amaçlı kullanabileceğiniz herhangi bir LGA1151/Intel uyumlu hava soğutucunuz var mı? Bu bilgiler ışığında aklıma başka bir olası problem kaynağı gelmiyor. Herhangi basit bir soğutucu takıp, sıcaklıkların BIOS ekranında 30 derecelerde sabitlendiğini görebilirseniz, en azından bu sorunun bir işlemci/anakart/sensör hatası olmadığından emin oluruz.

Şayet elinizde başka bir soğutucu yoksa, bilgisayarı uzun bir süre kapalı tuttuktan sonra açarak hemen BIOS ekranına girmenizi ve ilk birkaç dakikalık sıcaklık grafiğinin fotoğrafını çekmenizi öneririm. İlk saniyelerden itibaren sıcaklık çok yüksek değerlere çıkıyorsa, sorunun soğutucu haznesi ile işlemci arasındaki temassızlık olduğundan büyük oranda emin olabiliriz. Sıcaklık yavaş yavaş 60 derecelere ilerliyorsa sıvı soğutma sisteminizin sıvı akışında mutlaka bir sorun vardır. Pompanın çalışıyor olduğunu teyit ettiğinize göre, tamamen tıkanmaya ramak kalmış bir boru kesidinin varlığı da aklıma gelen bir diğer ihtimal.

Soğutma bloğunu çıkarıp tekrar taktım iyice sıktım ısıyı 35 dereceye kadar düştü boşta iken fakat oyun açınca yine 80-90 a dayanıyor deneyebileceğim bir soğutucu yok ama bulmaya çalışacağım mecbur PCU da elimde kaldı malesef

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı