Ders çalışırken odak kaybı

nikolasteslas

Centipat
Daha fazla  
Bu konu üzerine çok uzun zamandır çile çekiyorum neredeyse. Uzun bir zamandır ders çalışırken haliyle laptop kullanmak zorunda kalıyorum. Örnek vereyim, dersi açıyorum ve elim sürekli gizli sekmeden YouTube'a kayıyor. Niye gizli sekme derseniz kendi hesabımın algoritması bozulmasın, ders dışında başka bir şeyler görmeyeyim diye yaptım.

Bir bakıyorum saatler geçiyor. O kadar düşüyorum ki bu kör kuyunun içine. Telefonum yok, sosyal medyam yok ama YouTube'dan aklıma bir şey geliyor, araştırayım diyorum aradan 2-3 saat geçiyor.

Normalde disiplinli insanım. Her sabah 6.30'da kalkarım, tıraşımı olurum, dersimin başına geçerim falan filan. Disiplin var ancak iradede mi sorun bilmiyorum. Kendimi çok analiz ettim ama sorunun temel kaynağını bulamadım. Belki yaşamış olan vardır. Yardım eder misiniz?

Bu tamamen disiplinin ile alakali. Ben boyle bir durumda hedefimi gerceklestiremedigimde yasayacaklarimi dusunuyorum deneyebilirsin.

Çözüm var. Eliniz gizli sekmeye gittiğinde masadan kalkıp başka bir işle uğraşın. Amaç şu: O gün boyunda youtube sekmesi açılmayacak. Yarın olduğunda da aynısı. 1 hafta bunu deneyin, büyük oranda kurtulacağınıza inanıyorum. Beynimizdeki aç maymun başka türlü doymuyor çünkü.

Motivasyon kazan derim. Kendin daha iyi bilirsin seni neyin motive edebileceğini. Ne için okumak istiyorsun? Ben, eğlenmek ve kaliteli bir yaşam sürmek için okumayı istiyorum. Fazla ders çalışmasam bile beni çalışmaya iten duygu bu oluyor. Kendine yeterli bir hedef belirle. Hedefini asla unutma. Unutursan motivasyonun kaybolur, motivasyonun kaybolursa çalışmazsın ve ilerleyemezsin. Kendini teknolojiden soyutlama derim. Bu sefer de ders çalışmak sende kötü bir şey algısı oluşturur. Zaten motive olduktan sonra kendin onlarla vakit kaybetmek istemeyeceksin. Başarılar.

Odağınızı kaybetmeye başladığınız anda derse 5 dakika ara verin, balkona çıkın, hava alın. Sizi ders çalışmaya iten motivasyonu düşünün.

Beni motive eden daha doğrusu odağımı toparlayan şey üzülmek veya duygularımdan arınmak. Eğer mutluysam veya sinirliysem bir şeye odaklanamıyorum. Kendinize uygun çözümler düşünün. Şarkı vs. olabilir veya sadece düşüncelerinizle nötrleşin.

Öncelikle kendini şartlayarak kurtulamazsın bu durumdan. Yani gizli sekme falan uğraşma, aklının kayacağı varsa kayar. Bunun yerine kendini hiç bir şeyden mahrum etme. Kendine sadece kota koy. Unutma yasaklanan şey daha cazip gelir.

Derse başlamadan önce 1-2 hareketli müzik dinle ders esnasında arkadan mozart aç.

Yanınızda bir çalışma arkadaşınız olursa bu davranışın gerçekleşmesini engelleyebilir. Kütüphanede ders çalışmayı denemek işe yarayabilir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…