Ders çalışma yöntemleri ?

Bence yazarak 9. sınıftayım yazarak çalışmak çok iyi oluyor. Eve gelince tekrar etmekte önemli tabi. Ama en önemlisi test çözmek.

Belirli bir süre ders çalıştıktan sonra dinlenmek gerekiyor. Zira insan beyni öğrenilen şeyleri kalıcı hafızaya daha sonra alıyor. Sürekli ders çalışırsan RAM'i doldurup boşaltmış olursun. Oysa ki ara verdiğinde bu bilgiler SSD'ye aktarılır.

Ben çoğu zaman okulda dersi dinleyip önemli notlar almaya çalışıyorum. Sonra o aldığım notları evdeki çalışma defterine geçirip örnek soruları çözüyorum. Benim tavsiyem iyi bir kaynağın konu anlatımlı kitabı o ders hakkında. Çok rahatlarsın.

Belirli bir süre ders çalıştıktan sonra dinlenmek gerekiyor. Zira insan beyni öğrenilen şeyleri kalıcı hafızaya daha sonra alıyor. Sürekli ders çalışırsan RAM'i doldurup boşaltmış olursun. Oysa ki ara verdiğinde bu bilgiler SSD'ye aktarılır.

Peki ya günde 15 16 saat aralıksız çalışıp, sınava girenlere ne demeli ? Hiç bir ara vermek yok, sosyal hayat yok, sırf ders. Sonra sorunca da 'çok çalışırsam öyle iyi not alırım' diyorlar. Yalnız ben hiç görmedim ki 16 saat ders çalışıp, sınavdan 90-100 alan öğrenci.

Bence doğru ders çalışma, belirli saatlerde kısa süreli ara verilerek çalışılır. Çalışılan ders düzeni normal olmalı. Yani 1 saat Matematik 1 saat Sosyal değil, bir gün matematik, bir gün sosyal. En azından çalıştığından bir şeyler anlarsın. Ve çalışma esnasında yanında elektronik eşya yada dikkat dağıtıcı bir şey olmaması lazım. Yoksa sıkıntı zamanında yani ders çalışırken alışkın olmayan bünye, sürekli değişik bir şeyler aradığı için, çoğu şey ilgi çekici gelebilir.

Matamatik gibi dersleri ezber yolu ile zaten yapamazsın. Alacaksın bir kitap, sürekli çözeceksin, benim yaptığım gibi.
Tarih gibi dersler ezbere dayanır. Siyasete çok ilgim var ve içimden geliyor zaten çalışma isteği.

Dil anlatım ve edebiyatı hiç sorma :D Battıkça batıyorum.

Matamatik gibi dersleri ezber yolu ile zaten yapamazsın. Alacaksın bir kitap, sürekli çözeceksin, benim yaptığım gibi.
Tarih gibi dersler ezbere dayanır. Siyasete çok ilgim var ve içimden geliyor zaten çalışma isteği.

Dil anlatım ve edebiyatı hiç sorma :D Battıkça batıyorum.

Benim tam tersi. Matematik ve Geometride battıkça batıyorum. :D

Sınıfı geçebilecek miyim diye düşünüyorsan durumun oldukça kötü demektir. Sanırım bilgisayara ayırdığın vakti derslere ayırmıyorsun. Gerçi bende ayırmıyorum ama hep +65 ortalama ile geçiyorum :D

Ders çalışma başlığı altındaki en iyi metod okuldan gelince mutlaka tekrar etmektir diye düşünüyorum. Bunun farkını ben gördüm. Sıkı disiplin ile mutlaka her gün gördüğünü tekrar edersen sınavlara ekstra çalışmadan girsen bile oldukça birikimli girmiş oluyorsun. İster istemez akılda kalıyor. Benim tavsiyem; her gün günlük tekrar, haftasonları da o hafta gördüklerini tekrar etmek suretiyle haftalık tekrardır.

YGS-LYS içinse ilk olarak bütün konulardaki eksikleri giderip, son 1-1.5 ayda sürekli soru çözmeyi tavsiye ediyorum. (Tavsiye ediyorum da, bunu ben hiç yapmadım :D) İnsan soru çözerken de öğrenir.

Ve son olarak günde aralıksız olarak 1 saatten fazla ders çalışılmamalı diye düşünüyorum. Bir saat çalıştan sonra mutlaka 15-20 dk. ara verilmeli.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı