Dershaneye gidilmeli mi?

og kush

Hectopat
Arkadaşlar merhaba. Bu sene benim mezun senem ve YKS'de ilk 50K'ya ne olursa olsun girmek istiyorum. Sizce dershaneye gitmeli miyim gitmemeli miyim?
Sebeplerini teker teker yazarsanız çok sevinirim.

Dershaneye gideceksen rehber öğretmeni ve kütüphane için gitmelisin. Öğretmen zaten YouTube'da da var. Koordine edilmek, motivasyon ve bazen de psikolojik destek için iyi bir rehber öğretmenine ihtiyacın var. Kütüphane de evde çalışma ortamın yoksa gitmen için var. Evde dikkat dağıtan şeylerden uzak kalmak için kütüphane tercih edilebilir ama konu eksiği varken gidilmemeli bence. Ben de tekrar hazırlanıyorum. Dediğim sebeplerden dolayı 17.000 TL para kıydık. Yine de tüm bunlar %30'dur. Her şey yine sende, bende bitiyor. Azim ve kararlılık olmadıkça hiçbir şeyin anlamı yok. Bunun da örneğini vereyim. Bir akrabamın oğlu da bu yıl YKS'ye girdi. Babası ona bir sürü özel öğretmen, özel okul ve dershane ayarlamıştı. Çocuk 400.000 sıralama yaptı.

Arkadaşlar merhaba. Bu sene benim mezun senem ve YKS'de ilk 50K'ya ne olursa olsun girmek istiyorum. Sizce dershaneye gitmeli miyim gitmemeli miyim?
Sebeplerini teker teker yazarsanız çok sevinirim.

Ben dershaneye gidiyorum ve 12.sinifim mezuna kalacağım onu biliyorum ve kaldığımda ise dershaneye gitmeyeceğim kitap vs vs. alacağım.

Dershanenin nimetlerinden sonuna kadar yararlanacaksan gidilir. Oraya gidince hedefine ulaşamayacağını, sonuna kadar çabalayınca ve hocaları sıkıştırınca kazanabileceğini bilmen gerekiyor. Sadece hocalara bel bağlamamak gerekiyor. Çok doğru ve planlı bir sisteme sadık kalarak yılmadan ilerlemek gerekiyor. Genelde dershanedeki hocalar kalifiyesiz yeni mezunlardan oluşur. Oradaki daha kaliteli öğretmenleri bulup onlarla muhatap olmanı öneririm. Dershaneye gittiğim vakitlerde oradaki zırt pırt işlerle uğraşan rehber hocasına; derslerden verim alamadığımı, bazı konuların eksik gittiğini ve ayrılmak istediğimi söylemiştim. O da istersem bir hocaya haftanın bir günü özel ders verdirebileceğini söyledi. Bu sayede haftalarca özel ders alıp eksiklerimi kapatmıştım.
Demem o ki, orada kimse size öğrenin diye yalvarmayacak. Sizin çabalamanız lazım. Çabalayacaksanız -özellikle sayısal için- gerekiyor bence. Evde disiplini sağlayıp kendi kendine çalışmak sanıldığı gibi kolay değil.

Senden bir farkim yok açıkçası.
12. Sınıfta acia geçtim. Dershaneye gitsem mi gitmesem mi bilmiyorum. gitmek istiyorum faydası olur diye ama para sorunları fln var gider miyim gitmez miyim bilmiyorum. Bunlar yüzünden ders çalışma moralim yok oldu, gitti. Yorumlarda çoğu insan kendin yaparsın dershane çok iyi bir dershane olmadıkça gereksiz demiş. Onlar beni biraz rahatlattı açıkçası. Napsam bilmiyorum.

Birde bende 12. sınıfta dersanaye gitmiş biri olarak yani çok sıkılmıştım sürekli birşeyler şu saatlerde şunu yap gibi yapmayınca konuşuyorlar vs. ve insanı çok sıkıyor moral bozuyor bence.

İyi bir dershaneye gideceksen gidilir fakat mezunsan bence dershane olmaz, olmamalı. Yani kısacası mezunsan gitme, onun yerine özel ders alırsın kalan parayı da kaynaklara yatırırsın youtubeda tonla video var.

Şu zamana kadar dershanenin parlattığı bir öğrenci görmedim. Bir öğrenci 500k yapacaktır dershane onu 300k yaptırır 200k yaptırır, bu parlatmak değildir. Bir öğrenci 50k yapacakken bir dershane o öğrenciyi 10k 5k yaptırıyorsa bu parlatmaktır. Dershanelerde yüksek derece yapan öğrenciler zaten dershanesiz de yine aynı dereceleri yapabilecek olan öğrencilerdir genelde buna dikkat et (Bir de benim gibiler var, yüksek derece yapabilecekken dershanenin zamanından ve enerjisinden çalması dolayısıyla yapabileceğinden daha geride yapacaklar. 5k yapabilecekken 13k yaptım mesela.) Bu dediğim şeye dikkat et, bunla gözünü boyamasınlar.

Rehber öğretmenin de çok önemli, deneyimli bir öğretmense ve sana faydası olacaksa gidebilirsin. Türkiye'deki dershanelerin %95'inde hocalar her öğrenciye aşağı yukarı aynı tavsiyeleri verip, aynı kaynakları öneriyor. Matematikten 5 net yapan adama da BS öneriyor, 20 net yapana da BS öneriyor (yayını atıyorum). Ek olarak çoğu dershanenin denemeleri kalitesiz, kurumsal denemeler zaten kötü oluyor üstüne üstlük saçma sapan bir yayından yapıyorlar o denemeyi ekstra kötü oluyor denemeler.

Temelinin olduğu bir derste dahi seni en temelden başlatıyorlar, Kasım-Aralık ayına gelene kadar zaten adam akıllı zor konulara geçmiyor çoğu dershane. Senin temelin varsa Temmuz-Aralık arası senin için çöpe gidiyor, büyük bir zaman kaybediyorsun ve geriye düşüyorsun doğal olarak.

Mezun senendeysen ve evde çalışamam diyorsan, sıralaman kötüyse ve temelin yoksa dershaneden başka çaren yok. Sıralaman çok da kötü değilse ve temelin varsa ne olursa olsun evde çalışmayı dene. Evde çalışıyor olman sana inanılmaz derecede zaman rahatlığı sağlayacak, dershanenin saçma sapan programlarına uymak zorunda kalmayacaksın. Kendi kaynaklarını kendin seçeceksin, dinlemen gereken hocaları kendin seçeceksin ve hangi gün hangi derse çalışman gerektiğini kendin belirleyeceksin. Hem program esnekliği hem de zaman esnekliğin olacak.

Dershane iyi düşünülmesi gereken bir konu, ben büyük oranda önermiyorum. Önerdiğim tek noktası evde çalışmayı hiç yapamıyorsan gidebilirsin, onun dışında hem zaman hem de para kaybı. Para neyse de sınav sürecinde en çok ihtiyacın olan şey zamandır, onu kaybetmemeye bak.

Eğer ilk defa gireceksen bu yıl YKS'ye,bence git dershaneye. Mezunsan evde otur çalış. Eski sorulara bak,Youtube'da videolar var.

Şenol Hoca
İsem Yayıncılık

Bunlara bakabilirsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…