259. üniversitelerarası kurul toplantısı'ndan sonra açıklamalarda bulunan YÖK başkanı Erol Özvar "bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerinde, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir" diye konuştu. Özvar, vakıf üniversitelerinin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını istendiğini belirtti."
Anladığım kadarı ile bu sene YKS sonuçları açıklandıktan sonra sınava giren öğrenciler ikinci öğretim programlarına başvuramayacak.
Tahminen halihazırda ikinci öğretimde okuyan öğrenciler aniden programlarının kapatılması, terk veya yatay geçiş gibi işlemelere maruz kalmadan birkaç sene daha ilgili program açık kalarak mezuniyet işlemleri yapılacağını, en fazla ihtiyaç duyulursa dersliklerin yerinin değiştirileceğini düşünüyorum. Halihazırda okuyanların panik yapmasını gerektirecek bir durum olduğunu düşünmüyorum.
Ancak ikinci öğretim şeklinde işlenen ve bu sene için başvuruların açıldığı hatta bazılarının kesin kayıtları bile yapıldığı en kötü birçoğunun kontenjan açıkladığı tezsiz ikinci öğretim yüksek Lisans'lar ne olacak ondan emin değilim.
Ayrıca, peki üniversiteli mezun işsiz olacağına farklı şekilde yönlendirelim, ihtiyaca yönelik meslek eğitimi verelim düşüncesini anlarım ancak bunu açıklamasını, planlarını daha önceden neden yapmazlar. Geçen sene 80 bin öğrenci ikinci öğretime kayıt yaptırdığını göz önünde bulundursak bu sene binlerce kişiyi etkileyecek bir değişim ve bu seneden itibaren etkili olacaksa neden bu kadar geç açıklama yapıldı. Öngörülebilirliği olmadığı sistemde insanlar sağlıklı planlar yapamıyor.
Kaynak:
YÖK'ten son dakika kararı! İkinci öğretim programları kapatıldı (İkinci öğretim kalktı mı?)