DGS ile 3. sınıftan başlanmıyor

183206

Megapat
Makaleler
1
Sanırım pek çok kişi, ön lisans bölümünü bitirdikten sonra DGS sınavıyla lisans bölümüne, yani 4 yıllık bir bölüme tamamlama planları kuruyor.
Ancak 2 yıllık bölümü bitirdikten ve DGS sınavıyla 4 yıllık bölümü kazandıktan sonra 3. sınıftan başlamayacağınızı da biliyor musunuz?
Çoğu üniversite 1. sınıftan başlatıyor. 2. veya 3. sınıftan başlama olayı çok çok nadir.

Ön lisans ve ön lisansı tamamlayacağınız lisans bölümünün ikisi de aynı üniversitede olsa bile işler umduğunuz gibi gitmeyebilir.

Eğer DGS planlarınız varsa paylaştığım videoya 2-3 dakika ayırmanızı tavsiye ederim.

Bilgisi olmayan belki birkaç kişi vardır diye bu konuyu oluşturmak istedim.
2 yıllık üniversite hayatınızdan sonra karşınıza 4 yıl daha çıkarsa şaşırmayın istedim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Bu okuldan okula göre değişiklik gösteriyor. İç mimarlık ve çevre tasarımı mezunuyum mobilya gibi 2 yıllık üniversitelerden gelen çoğu arkadaş 3 sınıftan başlamıştı ama alttan almaları gereken dersler vardı bu yüzden 2.5 yıl gibi bir süreyle anca bitirebildiler.

Bankacılık gibi dandik bir bölüm için üniversiteye danıştığımda bile en iyi ihtimalle 2. sınıftan başlayabileceğimi söylediler. 3. sınıftan başlama olayının aşırı nadir olduğunu biliyorum. 2.5 yıl da çok iyi bir süre.
Hangi üniversiteden bahsediyorsunuz siz?

Nuh Naci Yazgan Ünv. Hocam demek ki değişebiliyor.

Sakın yanlış anlaşılmasın ama gördüğüm saçma konulardan bir tanesi de bu konu. Ön-lisanstan mezun olan birisi neden DGS sınavına giriyor? Bunun sebebi, ön-lisansını lisansa çevirmek değil mi? Madem böyle bir sebep var, o zaman ne diye zaten iki yıl boyunca disiplinin temeli alındıktan sonra yine aynı şeyle yapılsın? Ha, bazı okullar kendilerine göre müfredat belirler ve bu yüzden birinci sınıftan başlarsınız. Fakat bütün okullar bunu yapmıyor. Hatta çoğu okul böyle bir şey yapmıyor. Benim bazı arkadaşlarımın tanıdıkları da DGS'ye girdi ve hiçbiri birinci sınıftan başlamadı.

@technora Tıp, mühendislik gibi bölümleri okumuyorlar demek ki.
Kalkıp da işletme okumak isterseniz çok da sorun olmaz DGS'den yana.

@technora Tıp, mühendislik gibi bölümleri okumuyorlar demek ki.
Kalkıp da işletme okumak isterseniz çok da sorun olmaz DGS'den yana.
Yemin ediyorum ki bunları okurken gülmekten ağladım. Hatırladıklarım arasında makine mühendisliği ve yazılım mühendisliği var. Eşit ağırlık, dil veya sözel bölümleri hatırlamıyorum ancak mühendislik bölümlerine geçip üçüncü sınıftan devam edenler var. Bence sen kafandan "rakip elemek" için böyle bir konu açtın, bu durumun başka bir açıklamasının olduğunu düşünmüyorum.

@technora Kendi yazdıklarını da oku, daha çok gülersin. Hulk daha gerçekçi geliyor, DGS ile 3. sınıftan mühendislik bölümüne başlamaya oranla.
Sor bakalım üniversitelerin öğrenci işlerine, mühendislik bölümlerine kaçıncı sınıftan başlanıyormuş öğrenirsin. Üniversitelere sorarak, araştırarak edindim bu bilgileri.
Sağdan soldan duyduklarıma dayanarak yazmıyorum bunları, senin gibi.

Dostum, sana daha fazla yazmayacağım; kusura bakma. Üniversite öğrencilerini "sağdan soldan duyduğun kişiler" olarak tanımlayıp da üniversite öğrencilerine bu soruyu sorman aşırı ironik. Üçüncü sınıfa geçebilen bir sürü insan var DGS sınavına girerek. Ha, sınıfa geçtikten sonra zorlanan da var rahat bir şekilde geçen de. Bazı okullar birinci sınıftan başlatır, bu doğru bir şey. Ancak bütün okullar böyle saçma bir uygulama yapmıyor. Çünkü zaten DGS sınavının amacı ön-lisans eğitimini lisans eğitimine çevirmek. Tabi ki ilk yıllarda bazı ön-lisans ve lisans bölümlerinin ders müfredatları farklıdır ve zaten bu bölümler arası genelde geçiş yapılamamakta. Ancak iki yıllık bir kimya bölümü okuyan birisi kolay kolay DGS sınavından sonra birinci sınıftan bölüme tekrar başlamaz.
Eğer DGS kontenjanının az olduğunu vurgulasaydın seni anlayışla karşılardım. Fakat senin yaptığın şey insanları bu sınavdan soğutmak- ki bence sınavların hiçbirinin olmaması gerekiyor- veya kendince rakip elemek.

@technora Peki, rakip elediğimi düşün sen. 100 tane üniversitenin 2 tanesi ilk sınıftan başlatmıyor diye herkesin 2 yılda mezun olduğu şeklinde yanlış bilgiler yay foruma.

Mesela veterinerlik okumaya da gerek yok zaten, İstanbul Üniversitesinde 2 yıllık veterinerlik bölümünü açık öğretimden okuyalım. Ondan sonra DGS ile 4'e tamamlarız.
YKS'ye kafa yoracağımıza DGS ile bitiririz hemen. İlk 2 yıl da ders almak yerine Technopat'ta takılırız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…