Sözelim ve dilim 10. sınıfta iyiydi sayısalcı çok kötüydü bu yüzden eşit ağırlık ve sayıal seçmedim. Her zaman ingilizceye yatkınlığım vardı oyunlarda vs adamları anlayabilir, kendimi açıklayıp oyunlarda vs ne denildiğini az çok anlayabiliyorum. Fakat bugün ders programı atıldı ve sonra gözüm korktu biraz, 16 saat İngilizce + seçmeli İngilizce vardı, düşük alsam sinifta kalmam garanti.
Yani A2 B1 arası falandır en fazla İngilizce bilgim, yani bir şeyler yapabilir miyim? Kolay olur mu sabahçı olacağım için ders çalışırım kapatırım arayı falan diyorum ama bilemedim. Ne yapmalıyım? Sınıfta kalmak hiç istemiyorum. Günde en fazla 2-3 saat ders çalışırım sonrasında zaten artık sıkılmaya başlıyorum.
16 saat normal tek hoca olmuyor diye biliyorum zaten. Sınıfta kalmazsınız tek bir dersin katsayısı 16 olmayacak, 10+3+3 şeklinde olur muhtemelen. B1 falansanız iyi C1'e kadar öğrenseniz zaten iyi bir üniversite garanti oluyor. 2 yılda çok kolay kapanır, OBP'yi yüksek tutmaya çalışın.
Daha özel sorunuz varsa sorabilirsiniz bende dil bölümü mezunuyum.
16 saat tek bir İngilizce olamaz yani düşük aldığın zaman ortalaman mahvolmaz. Ayrıca günde 2-3 saat ders 11. sınıfta sadece ingilizceni ilerletmek için yeterli. Okulda derslerini dinle, evde ders olarak çalış, farklı şeylerde İngilizce ile iç içe bulun ingilizcen kendiliğinden gelişecektir.
Bizde 4 saat İngilizce 12 saat seçmeli İngilizce var. Yani tek derdim kalmak oyun falan oynarken genelde yabancı geliyor ve gramer gibi şeyler harici ne yapacağımı falan anlatabiliyorum sadece 3. Hali gramerler zamanlar bunlar korkutuyor beni bir de ders fazla çalışamıyorum yapsam sadece tekrar yapıyorum gerisi gelmiyor nedense.
11 seçmeli 4 normal İngilizce günde 2-3 saat çalışırım ama belki yani sadece konu tekrar ederim gerisini getiremiyorum motivasyonum olmuyor zaten okulda fazla zaman geçiriyorum bir de gelip ders çalışmak sıkıyor, sabahçı olacağım için pek dert etmiyorum yani öğlen gelir çalışırım diyorum ama bu sefer zaten fazla zaman var deyip çalışmayabilirim diye korkuyorum.
Hocam çalışıp çalışmamak size bağlı ama zaten çalışacağınız sadece şu konular var: Tense, prepositions, subjects, gerund inf. Passive voice. Bu konulardan sadece tense uzun sürüyor bir tek onun konu anlatımlarını çalışmanız lazım onun dışında söylediğim tüm grammer konuları soru çözdükçe gelişiyor, tense de soru çözdükçe gelişiyor ama önce adamakıllı oturup konu anlatımına bakmanız lazım. Diğerlerinin konu anlatımı kısa sürüyor zaten. Günlük 2-3 saat şimdiden başlarsanız yeter, önemli olan olay TYT'de, YDT'yi tüm dilciler yapıyor zaten sınavı asıl kim TYT'yi iyi yaptıysa o kazanıyor o yüzden TYT matematiğe şimdiden başlayın derim. Bir de YDT'de grammar soruları çok az hep okuma anlama üzerine dayalı genelde işte paragraf falan var, paragraf tamamlama, cümle tamamlama, paragrafın akışını bozan cümle. Bunlar grammerden çok okuduğunuzu anlama ve kelimeleri bilmeye yönelik ve hep aynı kelimeler çıkıyor. Kelimeler zor bu arada ama hiç görülmemiş kelimeler de değil yani. Ben 44 netten başladım ilk dil geldiğimde, üniversite sınavında ise 76.25 net yaptım. Şu an Hacettepe İngiliz dili ve edebiyatındayım, matematiğin iyi olduğu için buraya yerleşebildim o yüzden İngilizceyi çok düşünmeyin düzenli 1-2 saat çalışmayla bile halledilir. Asıl olay TYT'de oraya endişelenin ve çalışın.
Hocam yani evet kesinlikle ders çalışacağım fakat korkum geri kalmak, geri kalırsam eğer toparlayamam, fiillerin 3. halleri gibi şeyleri yapmakta zorlanıyorum mesela bize bir cümle veriliyordu ve bunu if ekleyerek yazmamız isteniyordu 3. halleri işte have had oldu gibi şeyleri yapamıyorum, kendi başıma oyunlarda falan if kullanıp cümle kuruyorum ama bir cümleyi if ile değiştirip 3. hallerini falan yazmak olunca aşırı zorlanıyorum. Dil bölümü okumak istiyorum yani çünkü mesela oyunları anlayarak oynamak, birisiyle İngilizce çeviri kullanmadan konuşmak, derdimi anlatmak falan istiyorum ama bu etmenler dediğim gibi beni korkutuyor, hiç öz güvenli biridi değilim her zaman başaramayacağımı düşünür ve zorlanırken vazgeçerim çünkü yapamıyorsa gelecekte de yapamam deyip gözümü korkutup vazgeçiyorum.
Hocam ben de ilk geldiğimde v3'ler vardı aklımda çünkü her fiilde değişiyor falan diye düşünüyordum. Düzensiz fiiller de daha çok olsa da merak etmeyin hep aynı fiilleri görecekseniz o yüzden kulağınız alışacak direkt aklınıza gelecek. Bir de şunu kafanızdan atın iyi bir üniversite kazanmak istiyorsanız önümüzdeki 2 yıl speakingi falan düşünmeyin, önemli olan şey doğru seçeneği işaretlemek maalesef o yüzden Speaking'i düşünmeyin. Sınavı kazanmaya odaklanın orada zaten bu fiilin v3'ü ne diye sormuyorlar. Hangi if cümlesi doğru diye soruyorlar onu da anlama göre bulacaksınız. Siz sınavdan çok İngilizceyi düşünüyorsunuz, sınav ile gerçek İngilizce tamamen farklıbaşka aklınızda soru varsa sorun hocam.
Hocam bir de aklıma takılan bir şey daha var, bizim öğretmen normal cümleyi passive Voice'a çevirmek onları hiç yapamıyordum İngilizce sınavından falan 60 almıştım hatta bir sınavda o kadar yazım yanlışı yapmıştım ki aşırı düşük almıştım, Allah'tan listening ve speaking vardı da toparlamıştım, bu yıl bunların üstünde daha fazla durulacağı için yine böyle bir düşük alma mevzusu olur mu?
Çünkü etkeni edilgen şimdiki zamanı geçmiş zamana uyarla geleceğe çekimle gibi şeyler yapılıyordu, ve bunları ben adam gibi yapamıyordum. Yani artık bunların üstünde daha çok durulacak bunlar düzeltebilir miyim?
Hocam ben ilk bölüme geldiğimde passive voice ne onu bile bilmiyorum, önce tense öğreneceksiniz tüm tenseler halledildikten sonra Passive'e geçiyorsunuz, biz şöyle yapmasını öğrendik: Basit bir cümle seç, i like soccer mesela, bunu tüm tenselere göre çekimle, sonra o tense cümlelerinin hepsini passive çevir. Bazı tenselerin zaten Passive'i olmuyor. Onu geçtim passive voice bazı tenselerde grammar olarak olsa bile çok mantıksız cümleler ortaya çıkıyor o yüzden hep aynı tenselerin passive halini göreceksiniz, şu yukarıda verdiğim cümle örneğini 5 farklı cümle yapın ve hepsini tüm tenselere uyarlayın sonra Passive'e uyarlayın. Böyle çok kolay öğrenirsiniz. YDT'de ise dediğim gibi bazı tenselere passive hiç yakışmıyor bile, soruda doğru Tense'i bulmak önemli.
Bizde en uzun tenseler sürmüştü ama Passive'i dediğim şekilde yaparak hızlı geçmiştik.