Dil bölümünün geleceği nasildir?

v1ncent

Hectopat
Dili tercümanlık için seçmiştim, bu sene de rezalet olmayan bir sıralama getirdim fakat tercümanlık yapan birinin tercümanlara verilen değerinden ve hobi olarak yapılmasının daha uygun olduğu yazısını okudum. Çoğu kişide bu görüşte maalesef, keza bir süredir ben de. Sanırım dilden devam etmeyeceğim, dil harici bir ana meslek edinip bunun üzerine dili geliştirmek daha makul gibi. Siz ne düşünüyorsunuz?

Dedikleri doğru, özellikle sırf uyguna geliyor diye çevirmen olmayan ama dil bilenlere yazılı çeviri işi veren çok fazla. Ben şahsen almanca mütercim tercümanlık okuyorum ingilizcem de iyi ve bir belgem olmamasına rağmen sırf ingilizce biliyorum diye bir firmada asistan olarak başladım (hem asistanlık işlerini hem de bazı belgelerin çevirilerini yapıyorum) ve asgariden fazla alıyorum. Dil bilmek her zaman seni 1-0 öne atıyor ama çevirmen olmaya 4 sene okumaya gerek var mı ben de sorguluyorum bazen. Eğer sadece çevirmenlik bürolarında çalışacaksan, yeminli tercüman olacaksan, devlet okulunda öğretmenlik yapacaksan veya gerçekten profesyonel olarak bu işi yapacaksan kesinlikle okumalısın, diğer türlü kabul etmiyorlar, dil bölümü mezunu şartı koyuyorlar. Ancak başka alanlardaki şirketlerde (örneğin şirkete gelen yabancı maillere bakmak veya şirketteki yabancı dil üzerinden pazarlama işleri vs gibi) çalışmayı düşünüyorsan buralarda çevirmenlik okumana gerek kalmıyor dili ne kadar bildiğine ve alandaki yeteneğine bakıyorlar. Özel dil kurslarında öğretmenlik yapacaksan (ki önermiyorum, sadece geçici süreliğine olabilir) bunun için dil bildiğini kanıtlasan bile yeterli çoğu kurumda 😂

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı