Dil öğrencisine gelecek hakkında tavsiyeler

arda8391

Hectopat
Lise son sınıfım ve dil öğrencisiyim. Derslerim gayet iyi gidiyor, İngilizce seviyem zaten C1, başka dilleri öğrenme planım var ve yeni dilleri öğrenmeye yatkınım fakat YKS yüzünden erteledim.

YÖK Atlas sitesinde çok uzun vakit geçirdim ve görünüşe göre istediğim bölümleri şimdiki YDT ve TYT denemelerimle bile kazanabiliyorum. 7 bin sıralama civarı geliyor, dahasını da zorlarım, devamı var. İngilizceyi zaten lisenin başında bitirdim, maksat unutmamak olsun diye bir 100 soru çözüyorum arada, YDT denemeleri 80/80 geliyor zaten, sözelim de gayet iyi, matematikte de bir dilciye göre yeterince iyi çıkarıyorum. Bunları anlatmamın sebebini son paragrafta belli edeceğim.

Meslek seçimi olarak ne düşünüyorsunuz? Ben dil ile alakalı mütercim tercümanlık düşünüyorum açıkçası, öğretmenlik okuyup atanmayı beklemek bana çok parlak gelmiyor.

Babamın da iyi konumda olduğu ve sözü geçtiği bir fabrikada dış ticaret uzmanlarına 300 bin TL civarı(üstü) maaş veriliyor, maaşı alan kişiyle de bizzat görüştüm, kendisi atanamayan bir İngilizce öğretmeni, Çince ve Rusça bildiği için o kadar alıyor sanırım, bu doğru mu? Birkaç akraba ve tanıdık da var, ciddi miktarda para kazanıyorlar Çince öğrenip ticaret alanında çalışarak.

Biraz para kazanma hevesimden, biraz da akrabaların "erkek adamsın elin iş görsün" zorlamalarından, yazları birkaç meslekte çalıştım. İnşaat, sanayi, garsonluk yaptım, kasapta ve fabrikada da çalıştım. Kasaplık, içlerindeki en mantıklısı geldi bana. Yapılacak bir meslek midir? Fabrikada çalışırken sigortam yapılmıştı fakat ben ortama uymadığımdan ve sevmediğimden 22. günde istifamı verdim(bahsedildiğinden çok daha ayrı pozisyonlara da yönlendirdiler, ek ücret olmadan mesaiye kalmam için ısrar edip durdular) ve tam bir ayı doldurmadım, sigortanın bir etkisi olacak mı?

YKS'den sonraki yaz tatilinde ve uzun süreli boş vakitlerde(aylarca) kuryelik yapılır mı? Kalıcı meslek olarak yapmak istemiyorum, esnaf kurye olmak falan da istemiyorum açıkçası.

MSÜ mantıklı mıdır? İngilizcede çok yetenekli olduğumdan öğretmenlerin ısrarlarıyla dil bölümüne yöneldim, fakat maaşları, çalışma şartları vb. her şeyini göz önünde bulundurmuş halde konuşuyorum, açıkçası askerliği halen düşünüyorum. Dilden alım yapmıyor yani sınavda dezavantajlıyım sanırım, yine de bir şansım var mı? Subaylık gelirse direkt tercih yapayım mı yoksa iyi bir üniversitede mütercim tercümanlık okumak daha mı mantıklı?

Kısacası mütercim tercümanlık, dış ticaret uzmanlığı, kasaplık, kuryelik ve subaylık hakkındaki fikirleriniz nelerdir?

Açıktan gastronomi oku veya msa akademisinde 6 aylık bir eğitim gör yabancı dil bilen bir aşçı dünyanın her yerinde geçer.

yabancı dil eğitimine ek olarak.

Beğenmeyen arkadaşlara bende bir dönem otelde çalıştım orada gastronomi mezunları vardı aşçı aşçı başı şef yabancı dil zaten biliyorlardı şuan kimisi yurtdışına gitti çok güzel paralar kazanıyor. Bu arkadaş da dil okurken aynı zamanda açıktan gastronomi okuyabilir kendini mutfakta geliştirebilir veya msa da 6 ay eğitim görebilir aşçılık çok güzel parası ve kariyeri olan bir zanaattir yabancı dil öğretmeni de olsa hafta sonları veya akşamları günlük private chef olarak 3-4 saat çalışıp parası alıp gidebilir. Sınırı olmayan bir meslek organizasyonlara vs. Yemeklere hizmet sunabilir boş vakitlerinde. Konu ile bilgi sahibi olun sonra gelin yorumunuz var ise gelin beyan edin tartışalım. Ha yok bilmiyorsanız da bilmediğinizi bilin.

Yazın da bir otelde mutfakta bu işin temelini atabilir.

Son düzenleme:
Bizzat ailemdeki birisi Michelin yıldızlı bir restoranda şef şu anda. Çalıştığınız otelde işiniz neydi bilmiyorum fakat benden daha fazla bilginiz olmadığı kesin. Bahsettiğiniz aşçılık sadece İngilizceye baksaydı ne güzeldi. Sizin gibi öyle umutlarla girenler, asgari ücretin bir tık üstünde sokak arası restoranlarda çalışıyor. Meslekte "dil bilmek" gibi bir kriter yok. Türkçeyi yarım yamalak konuşan insanlar Texas'da, Avustralya'da şef olarak çalışıyor. Bilmediğiniz konular hakkında konuşmayın. Sonra gülünç duruma düşüyorsunuz.

Hocam o bahsettiğiniz kişinin gerçekten 300 bin üstü aldığınıza eminseniz açıkçası şaşırdım. Şirketlerde genelde öyle 1 - 2 kişi çalışır ve o kişiler şirketin tüm yurt dışı yükünü omuzlarında taşır. Böyle kişilerin maaşı iyi olur fakat 300 bin üstü gerçekten çok yüksek bir maaş.
Kasaplık vesaire bir yere girip usta olup çalıştıktan sonra belli bir seviyede kalacağınız, işin ticaretine girdiğiniz zaman tamamen ticarete dönen meslekler. Burada sizin ne istediğiniz önemli. Eğer ki "bir işte çalışayım, hafta sonu tatilim olsun, güzel bir maaşım olsun, rahat edeyim" diyorsanız, kasaplık pek iyi bir tercih olmayabilir.
Kuryelikte yazın çalışacağınızı söylemişsiniz zaten, yağmur, soğuk hava problemleri olmayacak öyleyse. Günde ortalama 10 - 12 saat çalışıp ortalamanın bir tık üstü para alırsınız. 2 - 3 ay için çekilebilir bence.

Türkçeyi yarım yamalak konuşan birisi, yurtdışındaki bir pozisyona kabul edilmek için daha yetenekli olması veya daha fazla efor sarfetmesi gerekmez mi ama? Mesela A aşçısı iki dili de çok iyi biliyor ve iletişime sahip, B aşçısı ise bu dilleri bilmiyor ve A ile aynı yeteneğe sahip, yani üstün bir yanı yok. A varken B'yi seçerler mi?

Bu arada aşçılığın bana göre olduğunu tam düşünmüyorum, dünyadaki tüm mesleklerden rastgele olan birisi benim için.

Dediğim gibi dil etken değil. Hangisi işini daha iyi yapıyorsa onu tercih ediyorlar. Kaldı ki gerçekten kaliteli şeflerin çoğunluğu Türkiyede çalışmaya devam ediyor.

Kısacası aşçılık benim gibi birisi için tamamen boş, öyle hevesim ve sıra dışı bir yeteneğim de yok bu mesleğe zaten.

Kısacası aşçılık benim gibi birisi için tamamen boş, öyle hevesim ve sıra dışı bir yeteneğim de yok bu mesleğe zaten.
Hocam yetenekleriniz, ilgi alanlarınız, yaşamak istediğiniz hayat nedir? Nasıl bir hedefiniz var? Mesela bazı insanlar çok kazanmak ister, ona göre meslek seçimi yapar, bazı insanlar ortalama gelirle rahat bir hayat yaşamak ister, ona göre meslek seçimi yapar. Sizin isteğiniz nedir?

Sağlığımı ve hayatımı inanılmaz derecede etkilemediği sürece biraz daha fazla para kazanmak daha iyi olur açıkçası.
Askerliği düşünen birisi, gemiciliğe de sıcak bakar, ben de öyleyim.
Bir yandan aslında öğretmen olup rahat rahat yaşamak da cazip geliyor fakat ne kadar iyi üniversiteden mezun olursam olayım o atanma mevzusuyla karşılaşacağım muhtemelen.
Yukarıda bahsettiğim işleri yaptım, açıkçası kasap harici yorucu geldiler. Tamam birkaç ay çalıştım ama o işlerde ömrümü geçirmem.

Kadeşimde dil mezunu oldu sonra İngiliz dili ve edebiyatı okudu (boun)

Mezun olunca birkaç okulda (özel okulda) öğretmenlik yaptıktan sonra Pilot olmak istediğini söyledi.

Şu an yardımcı pilot olarak çalışıyor.

Özetle ne olmak isterseniz önünüz açık o alanada hareket edin başarı zaten gelir.

Hocam aynı şekilde bende denizcilik düşünüyorum. Gemi kaptanlığı yaparak çok güzel paralar kazanabilirsiniz. Uykusuzluk harici çok zor bir yanı yok. Dil öğrencisisiniz dilden mezun olup yapabileceğiniz tek meslek tercümanlık veya öğretmenlik. Bunların dışında bir meslek düşünüyorsanız sayısala geçmenizi öneririm. Aynı şekilde denizcilik için okumanız gereken bölümlerde sayısalda.

Hocam açıkçası çok mantıklı. Pilotluk Dünyanın en seçkin mesleği bence. Maaşları da iyi, yaşam standartı da çok yüksek. Açıkçası bende önce gemi kaptanlığı sonra pilotluğa geçmeyi düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…