Dil öğrenirken dil bilgisine mi, kelime ezberlemeye mi öncelik verilmeli?

Dj Dikkat

Hectopat
Daha fazla  
Bir süredir internette dil öğrenirken dil bilgisine mi yoksa kelime ezberine mi öncelik verilmesi gerektiğiyle ilgili araştırma yapıyorum. Fakat bir site "Direkt dil bilgisiyle başlayın" derken başka bir site "önce kelime öğrenin, daha sonra o kelimelerle nasıl cümle kurulması gerektiğini öğrenin" diyor. Ben de dil öğrenmeye nereden başlamam gerektiğiyle ilgili kararsız kaldım. Sizce hangisine öncelik vermeliyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle hangi dili öğrenmek istediğinizi belirtirseniz daha detaylı yardımcı olabilirim. Zira "sonradan" öğrenilmesi en zor diller arasında olan Almanca dilini yaklaşık 6 aydır öğrenmekteyim. Eğer öğrendiğiniz dil yapısında Artikel olarak adlandırdığımız her kelime için fark edebilen bir yapı varsa öncelikle günlük kullanımda işe yarayan kelimeleri öğrenmeniz yararınıza olacaktır. Tabii ki bunun yanında dil bilgisi'ni de pas geçmemelisiniz. Çünkü sadece kelime öğrenmek cümle kurmanıza yardımcı olmayacaktır. Almanca kursuna giderken sınıf arkadaşlarım arasında benden daha çok kelime bilmesine rağmen bildiği kelimeleri cümle içinde kullanamayan arkadaşlarım vardı. Kısaca özetlemem gerekir ise öncelikle temel cümle yapılarında kullanabileceğiniz kelimeleri öğrendikten sonra bunlarla çeşitli cümleler kurmak için dil bilgisine de ihtiyacınız olacaktır.

Bence ilk dil bilgisini öğrenin. Bu sürede zaten basit birkaç kelime öğreniyorsunuz. Daha sonra bu öğrendiğiniz gramer ile küçük paragraflar yazmaya başlayın. İlginiz olan bir alanda teknik yazılar da yazabilirsiniz, terimlerinizi geliştirir. Yazarken sürekli “bu kelimenin ...cası neymiş” diyerek bir süre sonra bayağı bir kelime öğrenmiş oluyorsunuz. Önceliğiniz gramer olsun derim. Bu arada gramerim çok iyi olacak diye zorlamayın, biz Türkler dahil kimse tam doğru gramer kullanmıyor.

Soruyu sorarken herhangi bir dili öğrenirken ne yapılması gerektiğiyle ilgili sordum. Benim ilk hedefim orta seviye olan İngilizce'mi geliştirdikten sonra Almanca, İspanyolca gibi dillere yönelmek.

Önce kelimeleri öğrenin ardından dil bilgisi.

Örneğin: Günde 10 kelime öğrenin ve her bir kelime ile 5'er tane farklı cümle kurun.

Soruyu sorarken herhangi bir dili öğrenirken ne yapılması gerektiğiyle ilgili sordum. Benim ilk hedefim orta seviye olan İngilizce'mi geliştirdikten sonra Almanca, İspanyolca gibi dillere yönelmek.
Orta seviye ingilizce seviyesine sahip olduğunuzu belirtmişsiniz. Tam olarak seviyenizi belirtebilirseniz (A2-B1-B2) gibi daha rahat yardımcı olabilirim. Bu seviyeye geldikten sonra dil bilgisi olarak ilerlemenizi tavsiye ederim. Gramerinizi geliştirirken çeşitli kaynaklardan yararlayın o dilde kitap okuyun vb. aktiviteler yapın. Kelime bilginizin zamanla geliştiğini hatta okuduğunuz bir cümlede anlamını bilmediğiniz bir kelime olsa dahi cümle yapısından kelimenin anlamını çıkarabilecek seviyeye geleceksiniz bir süre sonra. Bir diğer tavsiyem ise benim de şu anda kullandığım yöntem olan ingilizce üzerinden örnek vermem gerekirse İngilizce-İngilizce sözlük kullanın. Belli bir dil seviyesine geldikten sonra rahatlıkla kelimelerin açıklamalarını anlayabiliyor olacaksınız ve sürekli bu şekilde gelişebilirsiniz.

Direkt kitap oku hocam. Öğrenmede totolojik yöntem derim ben buna.

Sözlük, kelime listesi gibi yan kaynaklar olmaksızın nesneye doğrudan yoğunlaşmak.

Bilirsin ki totolojinin temel anlamı bir şeyin anlamını tanımlarken o şeyi de cümle içinde kullanma hatasıdır.

İngilizce'de de durum işte tam böyle!

Yani bunu bir formül gibi düşün.

İngilizce'yi İngilizce okuyarak öğreneceksin.

Örneğin ben teknoloji aşığı bir herif olduğum için şu anda şu 2 kitabı okuyorum ve İngilizcem öyle çok fazla iyi değil:

The Innovator's Dilemma: The Revolutionary Book That Will Change the Way You Do Business

Our Final Invention: Artificial Intelligence and the End of the Human Era

Seviyem B1 sanırım. Daha önce teste girmedim fakat tanımlarına baktığımda B1 benim seviyemi açıklıyor. Aktivite olarak boş zamanlarımda İngilizce dizi izliyorum. İnternetten bir İngilizce gramer kitabı PDF'i edindim oradan dil bilgisi çalışmayı planlıyorum.

Ben de B1 seviye İngilizce biliyorum. İlginizi bilgisayar çekiyorsa bilgisayar videolarını İngilizce izleyin. Bir arkadaşım da sözlük ile İngilizcesini ilerletti fakat o bunu 3-4 senede yaptı, ben bu taktikle 1 senede hallettim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…