Dil okumak mı, meslek öğrenmek mi?

AMOTR

Centipat
Daha fazla  
Herkese merhaba, ben şu anda lise 2'de olan bir kardeşinizim. Dersleri oldum olası sevmedim. Dile ilgim var. Abilerim, ablalarım şu an çok ikilemde kalıyorum. Kime sorsam "dil bölümü okunmaz." "işsiz kalırsın" vb. şeyler söylüyorlar. Şu anda MESEM başvuruları açıldı. Geçen sene dersten veya derslerden kalanlar için bugün duyuru yaptılar. Benim de aklım çok karışık. Hayallerimden birisi ABD'ye gidebilmek. Amerika'da tanıdığım var. MESEM seçerek meslek öğrenip gitmek mi? Yoksa dil okuyup gitmeye çalışmak mı? İki türlüde kendimi geliştirebileceğimi düşünüyorum. Önerilerinizi bekliyorum.

Bir meslek öğrenmek koluna taktığın altın bir bilezik demektir. Meslek öğren ve öğrendiğin meslekte iyi ol ( en iyisi ol demiyorum, iyi ol, ortalamanın üzerinde iş yap, yaptığın işi dürüstçe ve hakkıyla yap fazlasıyla yeterli ), aç da açıkta da kalmazsın. Yapay zeka bu gidişle dilcilerin de işini bitirecek. Kulaklıklara bile tercüman özelliği gibi şeyler geliyor, yeni AirPods'ta görmüştüm. Ama yapacağın bir meslek kolay kolay ölmez ( ustalık gibi ).

Bende öyle düşünüyorum abi. Kime desem MESEM geçme. Gel bizimle dil oku gibi şeyler söylüyorlar. Peki ben mesleği öğrendim diyelim. İngilizcemide o süre zarfında geliştirmeye devam edeceğim zaten. Sence kolayca yurt dışına ABD'ye gidebilir miyim?

Kolayca gidemezsin, dilin iyi diye kimse gel burada çalış demez. Zor iş onlar. Dediğim gibi ileride dilin de bir önemi kalmayabilir. Yukarıda örneğini verdim. Kaç tane arkadaşım yurt dışına çalışmaya gitti; biri Lüksemburg Amazon'da ( Odtü inşaat'ı dereceyle bitirip İtalya'da farklı bir bölümden yüksek lisans yaptı, onu da çok iyi bir ortalamayla bitirdi ve iş teklifi aldı gitti ) biri Amsterdam'da bilgisayar mühendisi olarak çalışıyor ( bu ise her zaman çok iyiydi, gerek sınav ortalamaları gerekse üniversite puanları hep en yüksekti ) kuzenim Almanya'da kaliteli bir üniversitede yüksek lisans yapıyor vs. bunları yapabilmen için çok çok iyi olman, aranan kişi olman gerekiyor. Eğer kaliteli bir üniversitenin iyi bir bölümünde çok iyi bir ortalamayla, hatta dereceyle mezun olamazsan kimse gel çalış demez. O yüzden meslek öğren en güzeli o.

MESEM'e gidilmez. Eğer mesleğinin elinde olmasını istiyorsan mesleki ve teknik Anadolu lisesine gidin. Benim babamda mesem mezunu elinde işi var ama dükkan sahipleri tarafından mobbinge uğramış zamanında bu hâlâ devam ediyor kuzenimde mesem okuyor usta maaşını bile vermemiş. Kısacası MESEME GİDİLMEZ...

Okula 1 gün giderek ingilizcen, matematiğin iyi olabilir mi?

MESEM'e gidenler, okulla bir alakası olmayan ve lise okumanın zorunlu olduğu için okuyanlar çoğunlukla

Yok hocam öyle demek istemedim. Üniversite düşünmüyorum zaten. Ben MESEM'de çalışacağım. Kalan vakitlerimde de İngilizce çalışacağım. Matematik falan alakam olmayacak hocam. ABD'de olan Akrabam Hava Astsubay MYO mezunuydu. 2 Yıl önce ABD'ye gitti. Şu an Amazon'da depo işçisi olarak çalışıyor. Bende gitmek istiyorum. Meslek öğrenip gitmeye çalışsam gerçekten gidemez miyim?

Yani hocam meslek öğrenip dilimi geliştirdiğimde gitme şansım yüksek olur mu? Kusura bakmayın hocam çok soru sordum ama hayalim.

Meslek öğren. Bir sene dilde okudum ve hayatımın en boş ve en kötü senesiydi. Nerede işsiz güçsüz, gelecekte kevaşelik yapmaya gelmiş kız varsa dildeydi. Erkeklerin ise sayısı çok azdı ve onlarda sırf diploma için okuyan tiplerdi. Bu devirde herkes okuyor zaten. İlerde mesleğe de ihtiyaç olacak. Bu ülkeye berber de çöpçü de inşaatçı da lazım.

Mesleki tekniğe geç çünkü mesemde verilen diplomanın aynısı mesleki teknikte veriliyor hem de +3 farklı şeyler daha veriyor europass kredisi veriyor o dayurt dışıyla ilgili bir şeye yarıyordu ondan mesleki tekniğe geçip AMP seç eğer işte çalışmak istiyorsan. Üniversite hayalin vb. Varsa atp

Hocam meslek liseleri ustalık belgesi vermiyor. Ondan bilemiyorum europass işini bende araştırdım. Ancak europass ile gitmek bayağı zor diyorlar. Bilemiyorum başka abilerimin, ablalarımın önerisi varsa açığım.

Meslek liseleri iş yeri açma belgesi yani ustalık belgesi veriyor ustalıktan daha iyi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…