Her şey tamam da başlık ne alaka din ne alaka ? Diğer insanlara ihtiyacımızvar ve onlarla yaşayabilmek için kurallara uymamız lazım. Bir insan eğer sizin ihtiyacınız olan bir bilgiyi verecekse elbette onun sözünü kesmeniz saçma. İyiliği toplum için değil kendiniz için yapın. Daha doğrusu onlarla uyumlu olmak içinMerhaba,
Bir şeyi düşünüyordum da toplumumuzda / toplumlarda, iyiliği ceza almamak için yani kötülüğü kötü olduğu için değil de ceza almamak için yapmıyoruz. (kötülüğü)
Çünkü yakalanırsak dünyada, yakalanmazsak diğer dünyada cezalandırılacağımızı biliyoruz. Bence iyilik, ceza almaktan korkulduğu için yapılmamalı. Toplumumuzda da böyle bir kalıplaşmış düşünce var. "onu öyle yapma polis amca kızar.", "yaşlılara karşı saygılı ol ki toplum tarafından ayıplanma (cezalandırılma)" gibi.
Demek istediğim şey topluma böyle bir düşünce alttan alta empoze ediliyor ve bu düşünceyi benimseyen kişiler, gelecek nesillere bunu 'doğru' olan buymuş gibi anlatmaları onların bilinç altında oluşacak 'yanlış' düşüncelere sebebiyet veriyor. İnsanların bilinçleriyle oynamak etik olmayan bir şey. Öyle bir kalıplaşmış ki, bana insanlara dinini yaşamak için değil de onları korkutup kontrolü ele almak almak içinmiş gibi geliyor.(verdiğim örnekleri, saçma sapan şeylere yorumlamayın lütfen)
Söylediğim şeylere "iyi olmak için kötü, kötü olmak için ise iyilikten uzaklaşmak gerekir." diyebilirsiniz. Ama bunun ucu yukarıda yazdığım yazıdan pek farklı olmaz diye düşünüyorum.
Bu konu hakkında konuşabilirsek gayet memnun olurum. Yorumlamalarınız bekliyorum.
1-Başlık "Dinlerde iyilik-kötülük" olacaktı, yanlış olmuş.Bir insan eğer sizin ihtiyacınız olan bir bilgiyi verecekse elbette onun sözünü kesmeniz saçma.
Dinin günümüz dünyasında kitlesel manipüle aracından farksız olduğunu da göz önünde bulundurursak size katılıyorum. İnsanları hep bir doğrultuya sokmak için herkes tarafından kullanılıyor. Fakat yapmamız veya yapmamamız gereken şeylere bakınca ne kadar saçma olduğunu anlıyoruz. Zaten bu sebepten gençlerin çoğu dinlere inanmak istemiyor. Çünkü toplum tarafından insanları belli bir kılıfa uydurmak için kullanılıyor. Örneğin aklı başında bir birey kötülüğü cehenneme gideceği için değil vicdanı el vermediği için yapmaz. Kötülük işleyen de ben cehenneme gitmeyeceğim deyip işlemiyor herhalde. Yani dinin toplumumuzdaki yeri olması gerekenden çok çok çok daha büyük. Ve bana katılanlar olur katılmayıp linçleyenler olur ben bunun çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Şahsen kendimde "dinden soğumak" denen tabiri taşıyorum. Herkesin ağzında bir Allah, kitap, peygamber; sanki onların dediğini yapmazsak Allah bizi cezalandıracak. İsteyen istediğine inanır kardeşim, hala resmiyette laik bir devletiz. Tabii uzun abimiz benimle aynı görüşte olmayabilir. Sonuç olarak buraya nasıl geldim ben de bilmiyorum içimi döktüm biraz, dini biliyorum diyenler aslında hiçbir şey bilmeyenler. Sen bir kere olsun okudun mu kur-an'ı, içinde ne yazdığından haberin var mı? Adam çıkmış yok kızlar etek giymesin, yok şu şu şu haram, yok şunu yap. Allah'ın en büyük emri bir kere diğer kullarına saygılı davranmamış. İstersen 7/24 namazını kıl, sen bana saygı duymadığın sürece Müslüman'ın "m"si olamazsın.
Yani sizin bir insana ihtiyacınız var ve siz o insana topluma aykırı bir harekette bulunursanız yine bu işten siz etkilenirsiniz . İyiliği kendiniz başka insanlar sizin hakkında iyi düşünsün diye değil kendiniz ve sevgi duyduğunuz insanlar için yapın.1-Başlık "Dinlerde iyilik-kötülük" olacaktı, yanlış olmuş.
2- Dinlerin yukarıda belirttiğim gibi bir düşünceyi empoze etme çabası olabileceğini düşündüm. Alakası o yani.
3- Yukarıdaki yeri anlayamadım. "Birisinin bilgisine ihtiyacım var ama tabi ki de onun sözünü kesmem saçma olur"Açar mısınız biraz
Dediklerimi anlamamışsınız sanırım. Ben Müslümanım ve kadın olsam baş örtüsü takmayı tercih etmem. Bu durumda dinden çıkmış oluyorsam yapacak bir şey yok. Ama eğer biri gelip “Sen niye baş örtüsü takmıyorsun, eteğin çok kısa, edepsiz” gibi yorumlar yaparsa sorun başlar. Burda demeye çalıştığım insanların ahlak polisi kesilmesi. İran’da var bu uygulama, görüyorsunuz durumu. Kadınlar resmen insan sayılmıyor. Bu mu en modern din?Ne alaka hocam? İslamiyet'in amacı zaten toplumu düzene sokmak. İnsanı dinden soğutmuyor. Kuran'da kadınların kapalı olması "emredilmiş". Evet saygılı olmakta İslamiyet'in bir emri. Ama son kurduğunuz cümle biraz mantıksız.
Öyle bir kalıplaşmış ki, bana insanlara dinini yaşamak için değil de onları korkutup kontrolü ele almak almak içinmiş gibi geliyor.
Toplumu normal bir şekilde düzene sokmasına bir lafım yok. Demek istediğim şey yukarıda bahsettiğim düşüncenin insana, yapacağı şeyin iyi olduğu için değil de, yaptığı şey kötülük olmasın diye iyilik yapması yani. Ve bu düşüncenin 'normal' olarak kabul edilmesini diyorum. Mantıksızlığı göremedim.Ne alaka hocam? İslamiyet'in amacı zaten toplumu düzene sokmak. İnsanı dinden soğutmuyor. Kuran'da kadınların kapalı olması "emredilmiş". Evet saygılı olmakta İslamiyet'in bir emri. Ama son kurduğunuz cümle biraz mantıksız.
Bu saydığınız din değil insanların görüşü. Eğer siz başörtü takmazsanız kendiniz başörtünün gereksizliği ,kadını kötü göstermesi artık ne dusunuyorsanız ona inanirsiniz . Hem müslümanım diyip hem de başka insanların görüşlerini din sayıp inandığın dinin modernliğini eleştirmen saçma geldi hocamDediklermi anlamamışsınız sanırım. Ben Müslümanım ve kadın olsam baş örtüsü takmayı tercih etmem. Bu durumda dinden çıkmış oluyorsam yapacak bir şey yok. Ama eğer biri gelip “Sen niye baş örtüsü takmıyorsun, eteğin çok kısa, edepsiz” gibi yorumlar yaparsa sorun başlar. Burda demeye çalıştığım insanların ahlak polisi kesilmesi. İran’da var bu uygulama, görüyorsunuz durumu. Kadınlar resmen insan sayılmıyor. Bu mu en modern din?
Zaten dini eleştirmiyorum ki, Müslümanım diye gezen insanları eleştiriyorum. Verdiğim örneklerden dinin ne kadar yanlış yorumlandığı anlaşılıyor. Aynı zamanda bir dini o dinin mensupları temsil ettiği için objektif bir görüşle İslam dünyasına bakacak olursak tabiri caizse her türlü pisliği barındırdığı gözüküyor. Ayrımcılıktan tut insani hakların elden alınmasına kadar. Lafım gene dine değil, topluma. İslam her ne kadar iki ana dil olan Hristiyanlık ve Yahudiliğin kompozisyonu şeklinde olsa da insanın yanlış yorulamaları veya yorumlamak istemeleri sonucu böyle bir izlenim ortaya çıkıyor. Belki de Arap toplumu yerine başka bir topluma gelmiş olsaydı dünyadaki en popüler ve modern dini olurdu, çünkü içerik bakımından olması gereken bu.Bu saydığınız din değil insanların görüşü. Eğer siz başörtü takmazsanız kendiniz başörtünün gereksizliği ,kadını kötü göstermesi artık ne dusunuyorsanız ona inanirsiniz . Hem müslümanım diyip hem de başka insanların görüşlerini din sayıp inandığın dinin modernliğini eleştirmen saçma geldi hocam