Dinlere inanıyor musunuz?

Mephistopheles

Hectopat
Makaleler
8
Yer
Suudi Arabia
Tanrı hem sonsuz güçlü hem de sonsuz iyiyse, neden bebekler kanser oluyor? Neden depremlerde masumlar ölüyor? Neden bir ceylan aslan tarafından parçalanırken acı çekiyor?
Tanrı bunu engelleyemiyorsa, güçsüzdür.
Engelleyebiliyor ama engellemiyorsa, kötü niyetlidir, merhametli değildir.

Eğer bizi o yarattıysa ve bizden kendisine inanmamızı istiyorsa, neden saklambaç oynuyor? Neden gökyüzüne "Ben buradayım" yazmıyor da binlerce yıldır insanları birbirini öldürdüğü din savaşlarıyla baş başa bırakıyor?

Aslında bir yandan evrenin, maddenin ve matematiğin arkasında muazzam bir yaratıcı olduğu fikri bana mantıklı geliyor. Bu kadar kompleks bir yazılımın kendi kendine "compile" olması bana inandırıcı gelmiyor bazen.
ANCAK;
Bu Yaratıcı'nın, dünyadaki dinlerin anlattığı gibi, senin ne yediğine, ne giydiğine karışan, cehennemde yakan
antropomorfik biri olduğunu düşünmüyorum.

Siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında?

Çok düşünmemek lazım ya bu konuları. Hayatın tadını çıkarın derim.

Çok düşünmemek lazım ya bu konuları. Hayatın tadını çıkarın derim.
Çok takan birisi değilim aslında, çoğu zaman umrumda bile olmaz hatta. Az önce dizi izlerken bu konuyla ilgili bir bölüm çıkınca bir anda sorgulama hevesim geldi felsefeye bağladım.

Hayir.

3 Omni* barindiran tanri tanimi tamamen uydurma ( omnipotent, omniscient, omnipresent ).
Her seyi bilen, her seye gucu yeten ve zamandan bagimsiz.

Bunlar, "tanri cok super bir olay, sizin kafaniz basmaz" demek icin insanlarin uydurdugu tanimlamalar. O yuzden her seye gucu yeten tanri neden kotulugu komple elimine edemiyor sorusuna hicbir teist mantikli cevap veremiyor.

Yok sizi deniyor, yok cani istese yapar ama o zaman ne anlami kalir gibi zirva cevaplar alirsiniz. Ustelik bunlar 85 paragraf uzunlugunda olur.

Evrenin nasil olustugunu bilmiyoruz; hatta evreni bosverin; biyolojik canliligin baslangicini bilmiyoruz. Bunlar pekala insan ustu akilli bir varligin eseri olabilir ama olmayabilir de. Ama bu varlik sizin evden hangi ayakla ciktiginizi, komsu kizina yan gozle bakip bakmadiginizi ya da boynunu kaldirip gokyuzune bakamayan memeli etini tuketip tuketmediginizi salliyor olamaz.

Deprem konusunda ölümlerin olması aslında alınan önleme ve eğitim seviyesine bağlı. O olay çok da yaratıcıya bağlanamaz. Kafası çalışmayan bir toplumda, cebinden başka hiç kimseyi düşünmeyen insanların olduğu ülkede bu tarz olaylarda ölümlerin olması kaçınılmaz.

Onun dışında; Evren bu kadar mükemmelken yaratıcısının olmaması veya olması her iki yönden de bana mantıksız geliyor. Biri mantıklı gelirken, diğer yönden de diğeri mantıklı geliyor. Bu konuda kafalar duman oluyor benim, işin içinden çıkamıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…