Diplomasız yazılımcı olmak için diploma yerine ne sunulmalı?

Dostum arkadaşın üniversiteyi boş geçirmesi, üniversitleri kötü bir eğitim kurumu yapmıyor ki.
Ayrıca eklemek isterim ki; Ben her üniversitenin iyi olduğunu iddia etmedim. Türkiye'de birçok üniversite var. Evet, çoğu kötü ve donanımsız ancak kendinizi geliştirmek sizin elinizde.

Tamam kendimizi geliştirmek > diploma diyorum zaten.

Lise de web tasarım okudum. Üniversite de bigisayar programcılığı. HTML CSS gösterdiler. Ki bunlar bir yazılım dili bile değil. Eğitim hayatım boyunca JS hiç görmedim. Dreamviwer 6 ile site yaptırdılar.

Üniversiteye geçtim. Hoca lisede gördüklerimi tekrar ediyordu. Bölüm 2.si oldum derslere girmeyerek. Hocaya dersle ilgili soru sorduğumda iş yerinde zaten öğreneceksiniz deyip sepetliyordu.

Arkadaşım 4 yıllık okuyor. Benden bir tık daha kaliteli eğitim alıyor şimdi yalan söyleyemem tüm eğitimler kötü diyemem ama Karma eğitim alıyorlar alanına sen karar veremiyorsun. Uzmanlık gibi bir ihtimal söz konusu bile değil.

Tamam kendimizi geliştirmek > diploma diyorum zaten.
Neden bunları üniversite okurken yapamıyorsun dostum, benim sormak istediğim bu.
Lise ve üniversite öğretiminizin istediğiniz gibi geçmediğini anlıyorum ancak günümüz şartlarında vize alırken bile öğrenim durumunuz sorgulanıyor ve değerlendiriyor.

Burada yapmamız gereken yorumun şu olduğunu düşünüyorum; Evet, Türkiye'de olan üniversitlerin eğitim, teknoloji ve diğer imkanlar açısından kısıtlı olduğunu, dünyanın önde gelen ülkelerinin gerisinde kaldığını kabul ediyoruz ancak bu durumun üniversite okumanın kendimizi geliştirmemize engel olmadığı düşünüyorum. Ayırca eklemek isterim ki; Türkiye ve birçok dünya ülkesi maalesef tescilli bir eğitim belgesi istiyor. Sonuç olarak, neden ikisini aynı anda yapamayalım ki?

Neden bunları üniversite okurken yapamıyorsun dostum, benim sormak istediğim bu.

Çünkü zaman yok dersler ezbere dayalı zaten. Kendine hayatına zar zor vakit ayırabiliyorsun.

Yani uluslararası arenada belgeye ihtiyaç olabilir ama bu eksiklikleri çalışarak kapatabiliriz. Çoğu şirketin artık diploma aramadığını biliyoruz. İlla belge dersek özel eğitim programları da var.

Okusak iyi olur elbette hele güzel bir üniversite de okuma ihtimaliniz varsa kesinlikle okuyun ama kötü üniversitede okuyacaksanız zaman kaybetmeye para kaybetmeye gerek yok.

4 yıl üniversite okumaktansa,
1 yıl İngilizce kursu, 1 yıl yazılım kursuna gitseniz daha yararlı olur.

Çok çok iyi bir üniversite olmadığı taktirde eğitimler leş ötesi. 4 yıl üniversite okunacağına kendi başınıza İngilizce sonrasında ise yazılım öğrenmek daha mantıklı. 4 yıl sınavdı oydu buydu diğer derslerdi demek yerine kendinize 1 veya 1.5 yıl verseniz hallolur zaten. Kendimden örnek veriyorum.

Github önemli bir etken.
Githubum mevcut 3 yıldır Java projelerimi açık kaynak olarak paylaşıyorum.

Katılıyorum. Kendimi spring boot da geliştirdiğim de İngilizce ve yazılım kurslarına başlayacağım hâla lise okuyorum fakat sınavlara önem vermiyorum daha doğrusu derslere kafam almıyor.

Hocam açıktan da olsa okuman önemli askerlik vb dertlerin olabilir. Kiloluysan veya sağlık sorunun varsa muafsın ama yine öğrenci avantajlarından yararlanmanı tavsiye ederim. 2 yıllık dahi olsa.

Projeler ve deneyim. Bunlar diploma varsa da gerekli, diploma yoksa çok daha gerekli. Başvurduğunuz işi yapabilecek en iyi aday olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor kısacası. Belki öylesinizdir ama bunun kanıtı yoksa işe yaramaz.

Bu işverenden işverene değişir ama şahsen sertifikalar ve kursların bir şey değiştirdiğini düşünmüyorum. O alanda deneyimi olan, projeleri olan ama sertifikası olmayan birisi her zaman sertifikası olan ama daha az deneyimi ve daha az etkileyici projeleri olan birisi yerine tercih edilir. Kurslara gitmeyin demiyorum ama öğrenmek için gidin, sertifika için değil. İşveren gittiğiniz kurslardan değil yaptığınız işlerden etkilenir.

Öncelikle fikrini paylaştığın için teşekkürler. Kesinlikle haklısınız. Elimden geldiği kadar farklı konularda program yapıp paylaşıyorum. Şu anlık Cyber-Security konusunda ilerliyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…