Çözüldü Diske giriş yapılmıyor, mavi ekran hatası veriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
İşletim sistemi
Windows 11
Makaleler
2
RAM
8GB HyperX 3200MHz
SSD veya HDD modeli
Adata SU630 480GB, 300GB eski bir HDD
Ekran kartı
GTX 1650
Anakart
Gigabyte B450M H
İşlemci
Ryzen 5 3500
Selamlar.

Bilgisayarımdaki diskler, aşağıdaki gibi;

C: 500GB (SSD), 300GB(HDD)

300GB olanı bilgisayarımı kurarken D: ve E: olarak ayırmıştım. 200+100 olarak. E: (100GB) içinde birçok fotoğrafım ve dosyam bulunuyor. D: ise boş. Şu an Bilgisayarım kısmından disklerimi göremiyorum çünkü girdiğim anda Windows Gezgini (Yanıt Vermiyor) şeklinde kalıyor.

Birkaç gün öncesine kadar her şey normaldi sonradan ne oldu hiçbir fikrim yok. Windows'ta sürekli drop yemeye başladım. Oyunlarda da aynı şekilde. Gördüğüm etkiler;

1. 2-3 kere mavi ekran verdi ve yeniden başlattı. Tam dikkat etmedim o an ama mavi ekranda E: (100GB) diski falan yazıyordu.
  2. Windows'ta gezinirken drop yiyorum. Bir anda mouse ve klavyeden 2-3 saniye etkileşimim kesiliyor.
  3. PC daha geç açılıyor. Başlangıçta Windows logosu loading ekranında bekledikten sonra, System Repair yapıp yapmak istemediğimi soruyor. Yaptım fakat değişen bir şey yok.
  4. Windows Gezgini sürekli yanıt vermediğinden ötürü kullanımlarım kısıtlanıyor. Bu yüzden Görev Yöneticisi'nden yeniden başlatmam gerekiyor. Ya başlat tuşu çalışmıyor ya da başlattaki herhangi bir özellik.
Not: Disklerimi ekran görüntüsü olarak paylaşacaktım fakat açtığım zaman yanıt vermediğinden ötürü paylaşamadım.
Not2: Umarım fotoğraflarımı ve dosyalarımı kaybetmem. Çok önemli benim için.

Çözüm
Windows kurulum USB'si varsa ve BIOS'a giriliyorsa onunla deneyin. Bir bilgim olmadığından size de sormuş oldum. :)

Hocam merhaba yeniden. :) Sorun çözüldü ama farklı bir yol izledim, anlatayım.

Live Linux USB'si hazırlarken BIOS ekranına gelememe sorunu ile karşılaşmıştım bildiğiniz gibi. O esnada, birkaç kez denemiş olduğum chkdsk sonuç verdi ve diskimin içine girip dosyalarıma ulaşabilmemi sağladı. :)

Dosyalarıma ulaşabiliyordum ama sorunum çözülmemişti, çünkü hala disk kullanımım görev yöneticisinden %100 gözüküyordu. Bu da; anlık droplar, kasmalar ve birtakım problemlere yol açıyordu. Neyse, yine de Live Linux deneyimlemek için USB yolundan gitmeye çalıştım ama bilgisayarın "anormal" durumundan ötürü BIOS'a ulaşamadım. Ben de diğer yoldan ilerledim.

Verilerimi harici bir diske atıp, diski genişletmeye ve ardından formatlamaya karar verdim. Zaten sorunum 200+100 ayrılmış şeklindeki, 100'lük kısımdaydı.

Verilerimi aktarmam yaklaşık 20 saat kadar sürdü. Sanırım HDD'nin eski ve anormal durumda olmasından dolayıydı. Daha sonra verilerimi kontrol edip, bir eksik olmadığı kanaatini getirdikten sonra diskimi genişletip tek parça haline getirip, biçimlendirdim.

Ve sonuç:
1646752935612.png

1646752979063.png

Bilgisayarım eski haline geldi, çözüldü. :)
Saatler sonra yeni güncelleme;

Sorun çözüldüğünü sanmışım meğer sadece. Oyunlarda drop yemeye devam ediyorum. Hatta, bilgisayarımda "anormal" şeyler olmaya devam ediyor. Bazı yerlerde gereksiz bug'lar ve hatalar oluyor, çalışmıyor falan.

Sanırım diski çıkartacağım bilgisayarımdan, çöp oldu. Yaani, umarım çöp olmuştur çünkü SSD sıkıntılıysa, vah başıma...
...
Selamlar, öncelikle sistemdeki SSD'niz kronik sorunlu ve kısa sürede arıza çıkaran bir model. HDD'niz de dediğinize göre eskiymiş ki o da sıkıntı. Size tavsiyem diskinizdeki verileri kurtarmak adına Live Linux ile USB'nizi boot edin ve sağlam bir diske tüm verilerinizi atın. Ardından da SSD diskinizi değişip yolunuza devam edin. Bir sorunuz olursa lütfen sormaktan çekinmeyiniz. :)

Selamlar, öncelikle sistemdeki SSD'niz kronik sorunlu ve kısa sürede arıza çıkaran bir model. HDD'niz de dediğinize göre eskiymiş ki o da sıkıntı. Size tavsiyem diskinizdeki verileri kurtarmak adına Live Linux ile USB'nizi boot edin ve sağlam bir diske tüm verilerinizi atın. Ardından da SSD diskinizi değişip yolunuza devam edin. Bir sorunuz olursa lütfen sormaktan çekinmeyiniz. :)

Teşekkür ederim hocam. 🙂

Yalnız, şu anda bunun için bütçem bulunmadığı için elimdekileri kurtarmayı tercih etmek durumunda kalacağım. İlk olarak, cmd üzerinden chkdsk yaptım E: diski için; yani sorunlu disk için. 2 saattir falan devam etmekte, sorunu düzeltme imkanı var mıdır?

Var mı var ama kesin değil. Denemekten zarar gelmez. :)

Çoook uzun sürecek sanırım hocam.

1646417343035.png

Hocam merhaba yeniden. Chkdsk ne yazık ki işe yaramadı. HDD çöp olabilir çok sorun değil benim için ama verilerimi kurtarmam lazım kesinlikle.

Bir de, diskle alakalı bilmenizi istediğim bir şey daha var. Chkdsk sonrası, 200GB olan kısma (herhangi bir dosya yoktu, boştu) bilgisayarım üzerinden rahatça erişebiliyordum. E: hata veriyordu. Sorun çıkaran kısmın E: olduğunu düşünüyorum.

Bu diski sonradan 200+100 olarak ayırdığımı tekrar belirtmek isterim. E: olan kısım 100'lük olan.

Live Linux ile nasıl kurtarabilirim verilerimi? Halihazırda bilgisayarımda Windows bulunurken de kurabilir miyim?
@Enes3078

Son düzenleme:
Farklı bir diski takıp Live Linux'u boot edeceksiniz. O sırada da farklı bir diski daha takıp dosya yöneticisi üzerinden verileri aktaracaksınız diskler arası. Bir defa USB'den çalıştırın anlarsınız az çok işlemleri. :)

Farklı bir diski takıp Live Linux'u boot edeceksiniz. O sırada da farklı bir diski daha takıp dosya yöneticisi üzerinden verileri aktaracaksınız diskler arası. Bir defa USB'den çalıştırın anlarsınız az çok işlemleri. :)

Anladım hocam :)

Yani tamamiyle Linux kurmama gerek yok bu işlem için sırf değil mi? Rehberdeki gibi USB üzerinden boot ettikten sonra, denemeyi seçerek veri aktarımımı yapacağım daha sonra. Tamamdır.

Peki USB'den boot ettikten sonra, halihazırda takılı olan SSD'e atabilir miyim verilerimi? Herhangi bir yeni disk takmadan? Yani, E:'den C:'ye atmak istiyorum.

Tabii ki atabilirsiniz. Windows gibi düşünün ama Linux çekirdeğinde. Vazgeçtim, Windows gibi düşünürseniz Linux'a hakaret edersiniz. :D

Her işi gören bu güzel işletim sistemini de bu tarz yerlerde kullanıyoruz, gayet kullanışlı oluyor. Artık sizden sonucu bekleyeceğim. Umarım sorunsuz bir biçimde dosyaları aktarırsınız. :)

Tabii ki atabilirsiniz. Windows gibi düşünün ama Linux çekirdeğinde. Vazgeçtim, Windows gibi düşünürseniz Linux'a hakaret edersiniz. :D

Her işi gören bu güzel işletim sistemini de bu tarz yerlerde kullanıyoruz, gayet kullanışlı oluyor. Artık sizden sonucu bekleyeceğim. Umarım sorunsuz bir biçimde dosyaları aktarırsınız. :)

Hocam USB hazır fakat boot etmek için yeniden başlattığımda, ya da bilgisayarı açtığım zaman fastboot etkin olduğu için klavyem o ekranda çalışmıyor.

Windows üzerinden gelişmiş başlatma yapıyorum, BIOS'a girip USB'den boot edebilmek için fakat bu sefer de yeniden başladıktan sonra, Windows logosu sonrası siyah ekranda mouse'la kalıyor. Hiçbir görüntü gelmiyor. Mouse imleci ve siyah ekran sadece...

Bildiğim yollarla giremiyorum BIOS ekranına ya da boot ekranına. Ne yapabilirim?

Windows kurulum USB'si varsa ve BIOS'a giriliyorsa onunla deneyin. Bir bilgim olmadığından size de sormuş oldum. :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı