Bu makale size DISM ile yapılabilecek imaj ve dosya operasyonlarını gösterecektir.
Kişisel işlemler için de kullanışlıdır, sizin bilgisayarınızda da sorun çıkarsa o kadar programı yüklemeye çalışmanız gerekmez.
Tabii ki bu işlemi yaparken bilgisayarın herhangi bir virüsten arındığından emin olmalısınız. Önerim, sıfır formatlı bir bilgisayardan imaj almanız. Daha güvenli olacaktır.
Bunu yapmamız gerekiyor çünkü çıkartılacak bölümlerin üzerinde işletim sistemi çalıştırılmaması gerekiyor.
Geldiğiniz zaman
Bir seçenek belirleyin çıktığı zaman Sorun Gider'e basın.
Gelişmiş seçenekler'den sonra Komut İstemi'ne tıklayın.
Pencere açılana kadar bekleyin.
Pencere geldiği zaman kullanıcınızı seçin. Şifre belirttiyseniz şifrenizi girin, şifre belirtmediyseniz Enter basıp devam edin.
Komut istemi açılacaktır.
İşletim sistemi bulunan bölüm böyle görünecektir.
İmaj aktarılacak harici sürücüyü ya da USB'yi takın (en az 32GB önerilir.) ve bağlam noktasını bulun.
Çıkarmaya başlamak için bu komutu girebilirsiniz.
Uyarı: C:\ ve F:\ sizde başka harfler olarak görünebilir.
Eğer dosya sistemini doğrulamak isterseniz
İşlemin bitmesini bekleyin, bittikten sonra bu mesajı alacaksınız.
Artık imajınız hazır ve Index 1 olacak şekilde kurulmaya hazır.
Disk imajı alma, bütün disk bölümleriyle birlikte kurulum yapmanızı sağlar, böylelikle bölüm ile uğraşmanıza gerek kalmaz. FFU imaj olarak adlandırılır.
PHYSICALDRIVE isimli sürücüleri sorgulamak için WMI kullanacağız. İki terminalden de sorgulayabiliriz.
CMD:
PowerShell:
Name, Windows 10 tarafından adlandırılan fiziksel sürücü ismini kapsar.
Model de sürücülerinizi temsil eder.
USB'nizin bağlama noktasını [harfini] bulup ona geçin.
Sorgulamadan aldığımız sürücüyü çıkarmaya başlayın.
FFU imajında fast-max gibi sıkıştırma metodları uygulanması mümkün değildir, default ayarında kalması mantıklı bir seçimdir.
İşlem bittikten sonra disk imajınız hazırdır.
Çıkarttığınız imajı, Windows ISO'sunun yazılı olan bir USB'nin içindeki sources klasöründeki install.wim ile değiştirin.
Install.wim dosyasının bir kopyasını alın, bu önemli.
Bu işlemden sonra Windows Setup üzerinde işletim sistemi seçimi olmadan sizin imajınız kurulacak, disk bölümleme gibi operasyonlar etkilenmeyecek.
Fiziksel disklerinizi hatırlayın.
CMD:
PowerShell:
Sonra bu komutu yazabilirsiniz.
İşlem tamamlandıktan sonra işletim sisteminiz hazır.
İmajın olduğu diski takıp Bu bilgisayar'a gelin.
Sürücünün harfini ve durumunu öğrenmiş olduk, şimdi Komut İstemi açıp harici sürücünün bağlama noktasını yazın.
İmaj dosyasını bulduktan sonra masaüstüne bir klasör açın.
Bu komutu yazın.
Dosyaların klasöre aktarıldığını göreceksiniz, işlem tamamlandığında dosyalarınıza erişebilirsiniz.
Teşekkür ederim.
Olası hata kodları için Tutorial - Debug system error codes - Win32 apps.
Bölümler:
- Neden?
- Operasyon Öncesi İşlemler
- DISM ile Bölüm İmajı Alma
- DISM ile Disk İmajı Alma
- Çıkarılan İmajı Windows Setup Üzerinde Kullanma
- DISM ile Disk İmajı Yazma
- DISM ile İmaj Bağlama
Neden?
Genelde imaj almayı ve yazmayı şirketler yapar çünkü bazı bilgisayarlarda sorun çıktığı zaman ve o bilgisayar format gerektiriyorsa, şirket hemen bütün programların bir arada olduğu bir işletim sistemini hızlıca başka bilgisayarlara kopyalama yapar. Bu da zamandan tasarruf sağlar.Kişisel işlemler için de kullanışlıdır, sizin bilgisayarınızda da sorun çıkarsa o kadar programı yüklemeye çalışmanız gerekmez.
Tabii ki bu işlemi yaparken bilgisayarın herhangi bir virüsten arındığından emin olmalısınız. Önerim, sıfır formatlı bir bilgisayardan imaj almanız. Daha güvenli olacaktır.
Operasyon Öncesi İşlemler
Bu işlemler için isterseniz harici olarak Windows ISO'su yazılı bir USB'den boot edip Shift+F10 yapabilirsiniz ya da kurtarma moduna girebilirsiniz.Bunu yapmamız gerekiyor çünkü çıkartılacak bölümlerin üzerinde işletim sistemi çalıştırılmaması gerekiyor.
gelişmiş başlatma yazdıktan sonra Gelişmiş başlatma seçeneklerini değiştirin seçeneğine tıklayın.Geldiğiniz zaman
Şimdi yeniden başlat'a basın.Bir seçenek belirleyin çıktığı zaman Sorun Gider'e basın.
Gelişmiş seçenekler'den sonra Komut İstemi'ne tıklayın.
Pencere açılana kadar bekleyin.
Pencere geldiği zaman kullanıcınızı seçin. Şifre belirttiyseniz şifrenizi girin, şifre belirtmediyseniz Enter basıp devam edin.
Komut istemi açılacaktır.
DISM ile Bölüm İmajı Alma
MOUNTVOL komutu ile bağlı olan harfleri bulun. Çıkartacağınız bölümün içinde "Program Files" gibi dizinlerin bulunduğundan emin olun, bu sizin işletim sisteminiz.İşletim sistemi bulunan bölüm böyle görünecektir.
İmaj aktarılacak harici sürücüyü ya da USB'yi takın (en az 32GB önerilir.) ve bağlam noktasını bulun.
Çıkarmaya başlamak için bu komutu girebilirsiniz.
Uyarı: C:\ ve F:\ sizde başka harfler olarak görünebilir.
Kod:
F:\> DISM /Capture-Image /ImageFile:Imaj.wim /CaptureDir:C:\ /Name:"Isim" /Description:"Aciklama" /Compress:max
Eğer dosya sistemini doğrulamak isterseniz
/CheckIntegrity parametresini kullanabilirsiniz. (önerilir)İşlemin bitmesini bekleyin, bittikten sonra bu mesajı alacaksınız.
Artık imajınız hazır ve Index 1 olacak şekilde kurulmaya hazır.
DISM ile Disk İmajı Alma
Bu bölüme gelmeden önce 1. bölümü uyguladığınızdan emin olunuz.Disk imajı alma, bütün disk bölümleriyle birlikte kurulum yapmanızı sağlar, böylelikle bölüm ile uğraşmanıza gerek kalmaz. FFU imaj olarak adlandırılır.
PHYSICALDRIVE isimli sürücüleri sorgulamak için WMI kullanacağız. İki terminalden de sorgulayabiliriz.
CMD:
Kod:
wmic diskdrive get name,model
Kod:
Get-WmiObject -Query "SELECT Name,Model FROM Win32_DiskDrive"
Name, Windows 10 tarafından adlandırılan fiziksel sürücü ismini kapsar.
Model de sürücülerinizi temsil eder.
USB'nizin bağlama noktasını [harfini] bulup ona geçin.
Sorgulamadan aldığımız sürücüyü çıkarmaya başlayın.
Kod:
DISM /Capture-FFU /ImageFile:DiskImaj.ffu /CaptureDrive:\\.\PHYSICALDRIVE0 /Name:"isim" /Compress:default
İşlem bittikten sonra disk imajınız hazırdır.
Çıkarılan İmajı Windows Setup Üzerinde Kullanma
Bu işlem gayet basit.Çıkarttığınız imajı, Windows ISO'sunun yazılı olan bir USB'nin içindeki sources klasöründeki install.wim ile değiştirin.
Install.wim dosyasının bir kopyasını alın, bu önemli.
Bu işlemden sonra Windows Setup üzerinde işletim sistemi seçimi olmadan sizin imajınız kurulacak, disk bölümleme gibi operasyonlar etkilenmeyecek.
DISM ile Disk İmajı Yazma
Disk imajının bulunduğu bağlama noktasına gidin.X:\>F: [örnek, değişebilir]Fiziksel disklerinizi hatırlayın.
CMD:
Kod:
wmic diskdrive get name,model
Kod:
Get-WmiObject -Query "SELECT Name,Model FROM Win32_DiskDrive"
Sonra bu komutu yazabilirsiniz.
Kod:
DISM /Apply-FFU /ImageFile:DiskImaj.FFU /ApplyImage:\\.\PHYSICALDRIVE0
İşlem tamamlandıktan sonra işletim sisteminiz hazır.
DISM ile İmaj Bağlama
Eğer aldığınız imajdaki dosyalarınıza erişmek istiyorsanız, bu işlemi yapabilirsiniz.İmajın olduğu diski takıp Bu bilgisayar'a gelin.
Sürücünün harfini ve durumunu öğrenmiş olduk, şimdi Komut İstemi açıp harici sürücünün bağlama noktasını yazın.
İmaj dosyasını bulduktan sonra masaüstüne bir klasör açın.
Bu komutu yazın.
Kod:
DISM /Mount-Wim /WimFile:Imaj.wim /Index:1 /MountDir:"C:\Users\Windows 10\Desktop\Bağlanan İmaj"
Teşekkür ederim.
Olası hata kodları için Tutorial - Debug system error codes - Win32 apps.