Dizinler, dosyalar komut ile nasıl kilitlenir?

illedelinux

Decipat
Makaleler
2
Daha fazla  
Arkadaşlar bu konuyu dün kendi bloguma yazmıştım, kendimden alıntı yapmadan burada yeniden yazayım, bir çok kişinin işine yarayabilir.

GNU/Linux ortamında programsız, yazılımsız hiçbir şey kurmadan sadece komut ile dizin, dosya, uzantılı dosya, arşiv dosyası kısaca ne varsa kilitleyeceğiz.

Herhangi bir öğeyi kilitlemek için öğenin yoluyla birlikte alttaki komutu girerek önce sahipliğini root yapıyoruz, örnek dosyamızın adı beni-kilitle olsun.
Kod:
sudo chown -hR root:root /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle

Sahipliğini root yaptığımız öğeyi şimdi de alttaki komut ile kilitliyoruz.
Kod:
sudo chmod -R og-rwx /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle

Kilitlediğimiz öğeye ayrı ayrı iki komut girmek yerine aynı komutları alttaki gibi birleşik tek komut kullanabilirsiniz.
Kod:
sudo chown -hR root:root /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle;sudo chmod -R og-rwx /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle

Alttaki komut ile kilidi açabilirsiniz.
Kod:
sudo chmod -R og+rwx /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle

Alttaki komut ile isterse sahipliğini tekrar üzerinize alabilirsiniz.
Kod:
sudo chown -hR $USER:$USER /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle

İsterse aynı komutları tek komut ile kullanabilirsiniz.
Kod:
sudo chmod -R og+rwx /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle;sudo chown -hR $USER:$USER /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle

Dosyaları kilitledik ve açtık, ancak bu kilitli dosyaları taşımak istersek bu şekilde taşınmayacaktır. Eğer kilitlediğimiz dosyaları taşımak üzere kilitliyorsak önce tar, zip, rar formatında arşiv dosyası yapmamız gerekecek. Bunun için komutlarda bir değişiklik yok, sadece arşiv haline getirilmiş dosyalara komut girilecek.
Örneğin, aynı dosya zip formatındaysa kilitlemek için alttaki gibi komut girilecek. Önceki kilitleme komutundan tek farkı, sonuna eklenen .zip yazısıdır.
Kod:
sudo chown -hR root:root /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle.zip;sudo chmod -R og-rwx /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle.zip

Aynı şekilde kilidi açmak için, bu komutu giriyoruz.
Kod:
sudo chown -hR $USER:$USER /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle.zip;sudo chmod -R og+rwx /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle.zip

Kilitlediğiniz ve arşiv haline getirdiğiniz dosyaları bir başkası açamaz, içeriğini göremez. Siz veya bir başkası dosyayı açması ve içeriğini görmesi için root parolasını kullanması gerekir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu kilidin kırılması nasıl olur peki? Birisi birkaç saat uğraşsa kırabilir mi? Ya da kilitlediğimiz dosyanın olduğu hesabın root parolasını unuttuk, kendimiz kırabilir miyiz?

İsterse aylarca uğraşsın root olmadan açılmaz, görünmez.
Bunun nedeni belirli bir karakter ile kilitlenmiyor, bir nevi hayali parola gibidir, çünkü bu kilitleme işlemi paroladan ziyade root hesabına bakar. Yani parolanız değişse bile root hesabını baz aldığı için yeni parola ile açabilirsiniz.
Örneğin başka bir sistemde önceki parola gerekmez, o sistemin parolası geçerli olur.
Diyelim ki, bu dosyayı birine gönderdiniz, gönderdiğiniz kişi açmak için sizinkini değil kendi root parolasını kullanacaktır.

Sorması ayıp dosya kilitlemeye ihtiyacımız var mı?

Bu kısmı tam anlamadım nasıl olduğunu ancak sistem güzelmiş. Elinize sağlık anlatım için.

Bu kısmı tam anlamadım nasıl olduğunu ancak sistem güzelmiş. Elinize sağlık anlatım için.

Şöyle diyeyim, bu şekilde kilitlenen dosyayı senin sisteminde senden başkası açamaz, yani dosya kimin sistemindeyse sadece o kişinin parolasıyla açılabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…