Dizüstü bilgisayar işlemci değiştirme işlemi nasıl yapılır?

onrmhd

Hectopat
Merhaba arkadaşlar, sorum dizüstü bilgisayarımın ekran kartını, işlemcisini ve RAM'i yükseltmekle ilgili, acaba bu mümkün mü? Benim için asıl önemli olan işlemciyi değiştirmek. Eğer mümkünse nasıl tavsiyeler verebilirsin, şimdiden teşekkür ederim.

İşlemci - Intel i7-6700 HQ.
RAM - 8 GB.
SSD - 128.
Ekran kartı - NVIDIA GeForce GTX 960M.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hayır değiştiremezsiniz işlemciyi.

Anakart CPU GPU lehimli oluyor kasana uygun anakart varsa öyle değiştirebilirsin ama çok maliyetli olur. Onun dışında rahatlıkla RAM ekleyebilirsin.

Bilgisayarının modeli ne?

Sadece bazı modellerde CPU değiştirilebiliyor diye biliyorum. Biraz araştırın sizin laptop bu tip bir ürün ise ona göre tavsiye alırsınız.

Laptop da öyle bir şey hemen hemen mümkün değildir çünkü hepsi ana kart üzerinde oluyor benim laptop um extra ram takviyesi için uygundu yükselttim fakat işlemci ekran kartı vs için uygun değil herhangi bir laptop unda uygun olduğunu düşünmüyorum dediğim gibi hepsi tek bir kart üzerinde oluyor kendi laptop un içini açıp bakabilirsin.

Mümkün değil diyelim. Teknik açıdan değiştirmek mümkün ancak ne beslemeniz ne de anakartınız doğru düzgün randıman vermez. Verse de zaten işlemciyi tek bulman çok zor anakarttan sökerek bulman gerekecek. Gidip yeni bilgisayar alman daha mantıklı elindekini de satıp.

Genel olarak hemen her dizüstü bilgisayarda RAM değişikliği yapılabilir. Bazı modellerde bir adet RAM anakarta lehimli olarak gelir. O durumda eğer diğer yuva boşsa benzer özellikte ikinci bir RAM alınıp boş yuvaya takılabilir. Bu lehimli RAM olayı oyuncu bilgisayarlarda olmuyor genelde. Yani pek çok dizüstü bilgisayarda her iki yuvada farklı RAM kombinleri denenebilir.

GPU için de iki durum var. Çok az sayıda bilgisayarda MXM (Mobil PCI-e modülü) yuvası tercih edilir. Bu durumda eski modül çıkarılıp başka modül takılabilir. Ancak bunun yapılabileceği dizüstü modelleri ve uyumlu MXM GPU seçeneği çok azdır. Piyasada çok daha yaygın olan ikinci durumda da tıpkı CPU gibi anakarta gömülü olur. Bu durumda anakartı veya bilgisayarı komple değiştirmek dışında elinizde olana razı olmalısınız.

Son olarak CPU da değiştirilme ihtimali en düşük parçadır. Bu da anakarta gömülüdür. Şayet başka bir model ikinci el bir CPU bulursanız -sıfır bulmanız imkansız- bir de onu reballing yapmayı bilen babayiğidi bulmanız ve anakarta lehimletmeniz lazım ki bu işlem gerçekten zordur. Yapılabilse bile chipset konusunda uyumsuzluk sorunu çıkacağına eminim.

RAM ve GPU konusunda eminim. CPU'da iyimser olarak bir ihtimalden bahsettim. Yani o bile mümkün olmayabilir.

Öncelikle SSD'yi değiştirmek istiyorum kendim yapabilir miyim ve bana kaliteli ve hızlı SSD önerebilir misiniz?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…