Dizüstü bilgisayar ve OC

Alcatraz JR

Megapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Asus ROG STRIX SCAR 15 RTX 3080
Biliyorum bununla ilgili bazı konular var ancak net bilgiler bulamadım.
Dizüstü bilgisayara O.C yapılır mı? Yapılırsa ne kadar performans artışı olur? En sağlıklı yöntem hangisidir? Hangi değerlerle ne kadar oynanmalı? Soğutmayla ilgili sıkıntımızın olmadığını varsayalım, abartmadan tabii. Örnekleri GTX 1650 üzerinden verebilirsek işime gelir :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Yapilmasi onerilmez. Sonucta O.C demek sicaklik demek ileride daha yuksek ihtimalle lehim catlagi olusmasi demek.
Ama yeni sistemlerde ekran kartlari eskisi kadar isinmiyor. Kendi adima(Lenovo L340) ekran kartim 60-65 derecelerde geziyor. Ve 170MHz Core 700MHz Memory overclock yaptigimda 64-68 derecelerde gezmeye basliyor. Gorunurde cok ufak bir fark ama uzun vadede dedigim gibi lehim catlagi riskini arttiriyor.

Eger kendin elle max limitleri bulmaya calismayacaksan MSI Afterburner'in otomatik O.C ozelligini kullanmani oneririm. Tadinda ufak bir O.C yapiyor.

Yapilmasi onerilmez. Sonucta O.C demek sicaklik demek ileride daha yuksek ihtimalle lehim catlagi olusmasi demek.
Ama yeni sistemlerde ekran kartlari eskisi kadar isinmiyor. Kendi adima(Lenovo L340) ekran kartim 60-65 derecelerde geziyor. Ve 170MHz Core 700MHz Memory overclock yaptigimda 64-68 derecelerde gezmeye basliyor. Gorunurde cok ufak bir fark ama uzun vadede dedigim gibi lehim catlagi riskini arttiriyor.

Eger kendin elle max limitleri bulmaya calismayacaksan MSI Afterburner'in otomatik O.C ozelligini kullanmani oneririm. Tadinda ufak bir O.C yapiyor.
Bende de sıcaklıklar düşük. Çok ağır bir oyun oynamadım ama Crysis 3 ve Tomb Raider oyunlarında 69 dereceyi geçtiğini görmedim. OC yapmak istememim sebebi oyunları yüksek ayarda 45-50 FPS ile çalıştırdığı bazı oyunlar oluyor. Onları daha kalıcı hale getirmek için düşünmüştüm. İlk başta deneme amaçlı yapacağım sonra orijinale döneceğim. İlerde çok ihtiyacım olursa yaparım.
Doğru OC limitini nasıl bulurum? Bulduğumu nasıl anlarım? Kaçar kaçar arttırmalıyım?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
En pratigi ve basiti budur. 30dk acik birakin kendisi buluyor.
Kendiniz yapmak isterseniz:
Hocam oncelikle MSI Kombustor gibi bir stress testi uygulamasi indirin. Ve bunu acin. Sonra o test arka planda calisirken once biraz bekleyin max sicakliklar ve frekanslar belli olsun. Sonrasinda core frekansini yavas yavas arttirin +10~30 gibi, kasma var mi donma var mi sicaklik kaca cikti ona bakin. Eger hepsi sorunsuz ise MSI Kombustor uygulamasinda Artifact dedector var onu aktif edin ve artifact(Yesil, beyaz vs olusan hatali sekiller) olusuyor mu bakin.

Undervolt olayindaki gibi burada da cok O.C yaparsaniz mavi ekrani ya da o anda ekran karti ile calisan ne var ise onun donmasi ile karsilasirsiniz. Bu durumda kapat ac duzelen bir durum. Tabi sicakliklari da hep goz onunde bulundurun.
Artifact testinde tercihen hic olusmamasi en iyisidir. Sonucta bu ekran kartina fazla yuklendiginiz icin hesaplarda hata yapiyor anlami tasir.
Memory kismina da ayni sekilde O.C yapabilirsiniz ama bazi laptoplarda memory'nin sicakliklari gozukmuyor. Bilmedigin sicakliktaki bir seye de O.C yapmak...

Testlerde 0 artifact ve donma kasma yok ise ayni degerleri baska stress testlerinde de deneyin. En sonunda emin iseniz 3D Mark ile deneyin. Bu program sizde yok ise Superposition testini kullanabilirsiniz. Eger onu da indirmek istemiyorsaniz grafiklere fazla yuklenen AAA bir oyun ile son kez kontrol edin.
Screenshot (167).png
Screenshot (168).png

Eger ben bu ise merak sardim detayli O.C yapmak istiyorum derseniz Google'da "MSI Afterburner Curve OC" seklinde aratmanizi oneririm.

Son düzenleme:
Kralsın. Eve gidince deneyeceğim.
@retiredtechnpt OC'ye daha başlamadım. 3-4 çeşit test yaptım MSI Kombustor üzerinden. 64 dereceyi geçmedi sıcaklıklar. Ama frekanslar tam güçte çalışmadı sürekli olarak, bunun nedeni nedir? Birazdan OC'ye başlayacağım, sıcaklıklar hangi değerleri geçmemeli?
Düzenleme: Aynı program üzerinden başka bir test daha denedim. Frekanslar 1820MHz civarı dolaşıyor. Bu ekran kartını frekansını 1560 diye biliyordum. Kafam karıştı biraz, açıklayabilir misiniz?

Son düzenleme:
Hocam frekans yuke ve programa gore degisir. Mesela Furmark testlerinde genelde Core'dan cok bellege yuklenilir ve bellek frekansi artisi daha fazla FPS getirir. Ama bazi testlerde de tam tersi gecerlidir. Tam olarak neden GPU programa gore Core MHz ayarliyor bilmiyorum. Normal bir durum.
Bir deney olarak(sorumluluk sizde) masaustunde ekran kartinizi 2300MHz(Kendi denedigim deger) degerde bile calistirabilirsiniz. Tabi GPU'ya biraz yuklenen bir uygulama olursa tahmin edebileceginiz gibi ekran donar.

Sicaklik olarak aslinda 73-75'e kadar yolu var diyenler var ama bence 70'i gecmez iseniz uzun vadede sizin icin daha iyi olur.

Nvidia'da frekanslar genelde hic bir zaman out of the box degerlerinde durmaz. Bunun sebebi GPU Boost 2.0 teknolojisi. GPU sicakliklari ve voltaji uygun ise kendi kendine overclock yapar. Tabi bunu yapan algoritma kusursuz olmadigi icin yapilan overclock da kusursuz degildir ve genel de her zaman daha iyi bir overclock el ile yapilabilir.

Ingilizce biliyor iseniz bu videoda basit bir sekilde GPU Boost 2.0'i aciklamislar.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı