Dizüstü bilgisayara SSD takmak mantıklı mı?

Gökhan Kıstak

Centipat
Daha fazla  
Dizüstü bilgisayarıma 550 okuma 440 yazma değerlerinde bir SSD takmak performansı arttırır mı?
Oyun performansını da etkiler mi?
Şu anki değerlerim:

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyun performansını etkilemez. Sadece oyundaki dropları azaltır. Windows açılışı ve program açılışlarında muazzam fark elbette olacaktır. Bu arada Windows 10 için SSD şart.

Tabi ki de etkiler. HDD 'den 6 kat hızlıdır Sata SSD ler. Masaüstü ve diğer işlemlerini çok daha seri bir biçimde halledersin bilgisayarın açılış hızı bile değişecek oyun anlamında da online oyunlarda etkisini daha çok görürsün. Singleplayer pek etkilemez. FPS artışı sağlamaz lakin HDD yavaşlığı ve sakatlığından dolayı olan donmalar da olmaz.

Günümüzde Sata3 destekli anakart kullanılan bilgisayarlarımıza mutlaka SSD takmalıyız. HDD ile ömür geçmez.

Oyunda fark olmaz fakat kullanımda evet büyük fark olur. Sadece bu hızların önemi yok. Sistemler için önemli olan bir diğer etmen iops değeridir. iops değeri diskin yazılı olan veriye ulaşma süresidir. Ulaştıktan sonra bu tür testlerde çıkan hızlarda okuma yapar fakat ulaşım süreside ciddi fark yaratır. SSD iops değerleride büyük avantaj sağlar. Kullanım rahatlığı anlamında fark yaratır.
Oyun performansını etkilemez. Sadece oyundaki dropları azaltır. Windows açılışı ve program açılışlarında muazzam fark elbette olacaktır. Bu arada Windows 10 için SSD şart.
Disk bozuk değilse normal diskte drop olmaz zaten. Bu yüzden çok kötü bir diskten bahsetmiyorsak SSD'nin oyuna etkisi sıfırdır.

Disk bozuk değilse drop olmaz zaten. Bu yüzden çok kötü bir diskten bahsetmiyorsak oyuna etkisi sıfırdır.
Bu yüzden mi 5400RPM'li HDD'ler AC Valhallada drop yaşatıyor forumdaki çoğu insana.

oyuna etkisi sıfırdır.
Sıfır demek de doğru olmaz. Menü arayüzü çok kullanılan oyunlarda etkisini gösterir online oyunlarda da harita yüklemesi gibi sıkıntıların önüne geçer. SSD her türlü etkisini bir şekilde gösterir ama oyun anlamında az gösterir. Sıfır demek yanlıştır.

Bu yüzden mi 5400RPM'li HDD'ler AC Valhallada drop yaşatıyor forumdaki çoğu insana.
Dediğiniz durum tek bir oyundan kaynaklı bir hata veya bozuk bir diskin sonucu olabilir. Başlık bulabilirseniz paylaşabilir misiniz size zahmet?
Evet evet tabi yükleme ekranlarında büyük fark olur. Fakat FPS açısından olmaz demek istedim. FPS etkisi sıfırdır.

Teşekkür ediyorum. Mantıklı bir tarafı var evet. Oyun içerisinde yüklenen hdd üzerinden alınan çevre verisiden dolayı olabilir yazmış bir arkadaş. Fakat ben çok rastlanan bir durum olmayacağını düşünüyorum. Fakat ben çok raslanan bir durum olmayacağını düşünüyorum. Arızalı disklerden hatta kötü SATA kablosundan bile kaynaklanabilir. Oyun anında ihtitiyaç duyulan disk hızı çok düşük çünkü.

Geçenlerde çok hatırlamıyorum lakin 2x8 16GB 10400F'li GTX 1660 Super kullanan bir kişide HDD kaynaklı ciddi bir drop yaşıyordu yeni oyunlarda. O konudan sonra HDD'lerin önümüzdeki yıllarda oyun sektöründe tarih olabileceğini ön görmekteyim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…