Dizüstü bilgisayarıma format nasıl atılmalı?

524825

Decapat
Merhaba, başlıkta da belirttiğim gibi 6 yıllık dizüstü bir bilgisayarım var. Aldığım günden beri hiç format atmadım. Birkaç sorum var. Bunlara cevap verirseniz bana çok yardımcı olursunuz. Şimdiden teşekkürler.
Sistem(dizüstü olduğu için anakart RAM marka/modelini bilmiyorum):
İşletim s: Windows 10 Home.
İşlemci: i7 6500u.
Ekran kartı: NVIDIA GeForce 940mx/Intel HD Graphics 520.
RAM: 12 GB.
SSD: SanDisk SSD Plus 480GB.
1- Öncelikle en önemlisi format atmayı Windows'un kendisinde olan sıfırlama yerinden yapmak istiyorum. Fakat buradan yaparsam diskimdeki bütün bölümler silinir mi bilmiyorum. Ben hepsinin silinmesini ve baştan kurmasını istiyorum ve bu şekilde sıfırlamadan yapmazsam Windows'um etkinleştirilmiş olduğundan lisans Key'in gitmesinden korkuyorum. Hem lisans Key'i kaybetmeden hem de her şeyi temizleyerek nasıl yapabilirim?

2- 1. aşamadan sonra yani formatı bir yolla yaptıktan sonra diskin tüm bölümleri sıfırlanacağı ve donanımın sürücülerinin de aynı diskin D biriminde olduğu için onlarda silinecek. Buraya kadar bir sorun yok hepsini cihazın sitesinden tekrar yükleyebilirim. Fakat burada birkaç sorun karşıma çıkıyor:
2. 1- bilgisayarımda NVIDIA 940MX ekran kartım var. Onun içinde diskimin D biriminde nvvga diye bir dosya var (ekran görüntüsü). Ekran kartının sürücüsün olduğu dosya diye düşünüyorum. Aynı sürücü cihazın sürücü yükleme yerinde de var. Fakat eski sürüm ben ekran kartımın sürücüsünü NVIDIA'nın kendi sitesinden güncelini yüklemek istiyorum çünkü bu dosyadaki sürücü eski ve güncellenemiyor. Bu konuda bir sıkıntı olur mu?

2.2- cihazın sürücülerinin olduğu kendi sitesinde diskin D biriminde olan sürücülerden farklı sürücüler de var sadece şu an olanları mı yüklemeliyim yoksa ekstraları da mı? Gereksiz bir soru gibi gelmiş olabilir kusura bakmayın. Fakat şundan dolayı soruyorum mesela aşağıdaki ekran görüntüsünde üstten alta doğru 2. ve 3. sürücüler yukarıdaki dosyalarda var. Fakat 1. sürücü dosyalarda yok bunun gibi durumu olup ek yazılım mı yoksa gerekli sürücümü kendim emin olamadığım hepsinin ekran görüntüsünü koyacağım. Hangisi dosyalarda olmayıp da gerekli söylerseniz sevinirim.

BIOS dosyası diskin C biriminde ama Drivers'ta yok diye eklemedim. Eğer o BIOS'la bu aynıysa yani gereksiz ek yazılım gibi bir şey değilse belirtirseniz sevinirim.

<<<<<<<<<<Bu kısımdaki her şeyin ek yazılım olduğuna eminim büyük ihtimalle diğerleri de öyle fakat yine de sizlere danışmak istedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Düz format at Windows'u bu bilgisayardan geri yükle ve kişisel dosyalarımı sakla de brn öyle yaptım 4 gün önce sıkıntı olmadı.

@470588 Dosyaları saklamadan tam bir format atmak istiyorum hem çok gereksiz dosya var hem de virüs kalıntısı olabilir diye. Eğer Windows'un dediğiniz kendi yerinden yaparsam key sıkıntısı olur mu acaba? Onun dışındakiler çok sorun değil sürücüleri tekrar yükleyebilirim.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…