Bügünlerde bilgisayar almak için bir arayışa girdim. Bu arayışım sırasında bazı bilgisayarlarda;
GeForce® 940MX Paylaşımsız 2 GB DDR5
Ekran kartı bulunurken bazılarında;
ekran kartı bulunması dikkatimi çekti. Bu durumun sebebi nedir ve bunlar arasındaki fark nedir? İnternetteki cevaplar beni tatmin etmedi. Bir de sizlere sormak istedim. Şimdiden teşekkür ederim.
Sanırım GDDR5 ve DDR3 den bahsediyorsunuz. Benim laptopta GTX950M DDR3 var fakat bazı GTX950M ekran kartlarında GDDR5 bulunuyor sorunuz bu mu? Eğer buysa bunun nedeni fiyat farkı diye düşünüyorum. Yani Monster gibi firmaların amacı oyun olduğu için daha fazla performans veren ama daha pahalı olan GDDR5 ram takarken Lenovo gibi oyun 2.planda tutulan firmalar ise daha ucuz ve düşük performanslı DDR3 bellekler kullanıyor.
Casper F600.7500-AT45P-S-I
F Serisi Barebone
CPU:İ7-7500U 3.5 Ghz 4MB Cache
RAM : 12 GB DDR4 2133 Mhz
HDD : 1TB 5400 RPM NOTEBOOK SATA HDD 2.5”
GPU: 2 GB DDR3 GT 940MX 64 Bit
Renk : Gümüş
Işıklı Klavye
LCD : 15.6” HD LED
WLAN: 802.11 b/g/n
ODD: DVD Dual
Kamera : 1MP HD Kamera
Batarya: Prizmatik Entegre Batarya 65 Wh 4090 mAh 4 cell
Bu şekilde iken Casper F600.7200-8T45T-S
Ekran
1366*768
15.6" LED
İşletim Sistemi
Windows 10 Home
İşlemci
*Intel® Core™ i5-7200U İşlemci
(İşlemci hızı 2.50 GHz. Intel® Turbo Boost Teknolojisi ile 3.10 Ghz'e kadar, 3MB Intel® Akıllı Bellek)
Bellek
*8 GB DDR4
Depolama
*1 TB HDD
Chipset
Intel® Kaby Lake
Video Kart
Optik Sürücü
DVD/CD Writer
Güç
Li-lon 4090 mAh (45Wh)
Kamera
1MP HD
Wireless
Kablosuz Ağ Bağlantısı 802.11b/g/n
Bluetooth
Bağlantı Noktaları
1x Hdmi, 1x Usb 2.0, 2x Usb 3.0
Ağırlık ve boyutlar
Boyutlar:378*248*22mm
Ağırlık:2.2 kg
Renk
Gri
[TBODY]
[/TBODY]
Neden bu şekilde bir fark var ve bu farkın oyunlarda veyahut programlarda bir etkisi varmı ?
*Bu verileri Casperın kendi sitesinden aldım.
*Şuan bilgisayarım yok telefondan erişim sağlıyorum hatalar için kusura bakmayın.
Sanırım GDDR5 ve DDR3 den bahsediyorsunuz. Benim laptopta GTX950M DDR3 var fakat bazı GTX950M ekran kartlarında GDDR5 bulunuyor sorunuz bu mu? Eğer buysa bunun nedeni fiyat farkı diye düşünüyorum. Yani Monster gibi firmaların amacı oyun olduğu için daha fazla performans veren ama daha pahalı olan GDDR5 ram takarken Lenovo gibi oyun 2.planda tutulan firmalar ise daha ucuz ve düşük performanslı DDR3 bellekler kullanıyor.
Bügünlerde bilgisayar almak için bir arayışa girdim. Bu arayışım sırasında bazı bilgisayarlarda;
Ekran kartı bulunurken bazılarında;
GeForce® 940MX Paylaşımsız 2 GB DDR3
ekran kartı bulunması dikkatimi çekti. Bu durumun sebebi nedir ve bunlar arasındaki fark nedir? İnternetteki cevaplar beni tatmin etmedi. Bir de sizlere sormak istedim. Şimdiden teşekkür ederim.
Oyun performansı dışında bir şeye zararı yada faydası olmaz oyun performansına ise yabancı bir ekran kartı kıyaslama sitesine göre (adını hatırlamıyorum ama GPUBoss değil merak etmeyin) oyundan oyuna %11 ile %16 arasında bir performans farkı olduğu yazıyor. 30 FPS üzerinden %13 fark ile hesaplarsak 3 FPS fark ediyor. Bu arada bu veriler GTX950M ekran kartı için fakat bir fark edeceğini düşünmüyorum. Son olarak bu fark O.C. ile kapatılabilir şahsen ben öyle yaptım fakat laptopa yapılması riskli ve kesinlikle tavsiye edilmeyen bir işlem sağlam soğutma gerek yoksa ekran kartı ''cız, bız'' karar size kalmış.
Bende de GTX950M GDDR5 belleğe sahip ekran kartı var. Arkadaşın açıkladığı gibi gerçekten çok çok az bir farkı var.
Bu konuda asıl fark masaüstü ekran kartlarında oluşur.