Django yüklenmiş olmasına rağmen "django-admin" çalışmıyor

K3R3M4967

Hectopat
Daha fazla  
Django öğrenmeye başladım ve Django'yu kurdum fakat kurmama rağmen django-admin yazınca hata veriyor. Herhalde PATH'de sıkıntı var ama nası düzelteceğim bilmiyorum. Yardım edebilir misiniz?

Ekran görüntüsü 2025-01-05 115619.png

... Django'yu kurdum fakat kurmama rağmen django-admin yazınca hata veriyor.

Django'yu nasıl/hangi komut ile kurdunuz? Buradaki yönergeleri takip edince sorunsuz çalıştı bende. Hem virtual environment ile hem onsuz denedim.

django-admin komutunun çalıştırdığı django-admin.exe dosyasının varlığını kontrol etmek için py -0p ile (py.exe'nin yüklü olduğunu varsayıyorum.) sisteminizde yüklü olan Python'ların yollarını elde edebilirsiniz. Bendeki çıktı:

Kod:
PS C:\Users\***> py -0p
 -V:3.12 *        C:\Users\***\AppData\Local\Programs\Python\Python312\python.exe

py -0p yerine where.exe python komutunu da kullanabilirsiniz. Aşağıdaki yolları ben kendime göre yazdım, sizdeki yol farklıysa kendinizinkini kullanmalısınız.

C:\Users\***\AppData\Local\Programs\Python\Python312\Scripts klasörünün altında django-admin.exe bulunmalı. Bu yol aynı zamanda Path ortam değişkeninde bulunmalı:

1736178796780.png

django-admin komutu yerine dosyayı direkt olarak çalıştırmak için C:\Users\***\AppData\Local\Programs\Python\Python312\Scripts\django-admin.exe komutunu deneyebilirsiniz. Bu, Path'i gerektirmez; deneme amacıyla kullanabilirsiniz.

Ortam değişkenlerini görüntülemek için aramaya ortam yazıp Sistem ortam değişkenlerini düzenleyin seçeneğine tıklayabilirsiniz. Açılan pencerede sağ alttaki Ortam Değişkenleri... butonuna basıp açılan yeni pencerede kullanıcı değişkenleri altındaki Path değişkenine çift tıklarsanız yukarıdaki ekran görüntüsünü aldığım pencereyi açarsınız.
Python'u kurarken Add Python to PATH seçeneğini işaretlediyseniz kurulum aracı bunları kendisi hallediyor. İşaretlemediyseniz kendiniz Yeni'ye basarak ekleyebilirsiniz:

1736179056161.png

Teşekkürler dün çözmüştüm sorunu sizin dediğiniz gibi python'ı path'e eklememişim. Silip yeniden yükledim ve yüklerken "Add to PATH" seçeneğini işaretledim ve şuan çalışıyor. Yine de teşekkürler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı