DLSS kapalıyken oyunlara drop giriyor

YiğitSRN

Hectopat
Daha fazla  
Yeni ekran kartı aldıktan sonra bilgisayarı sıfırladım ve Windows 11 kurdum, ve oyunları tekrar indirmemek için oyunlarımı hard diske aktardım, en sonunda zaman bulabilip Rust oyununa girip FPS denedim. Buraya kadar problem yok fakat DLSS kapalı olduğu zaman oyunda garip droplanmalar yaşıyordum. Ama DLSS açtığım zaman hangi mod olduğu fark etmez drop kalmıyordu. Yaşadığım sorun hakkında olan tahminlerim işlemci sıcaklığı, RAM'lere yaptığım OC veya hard disk yavaş ve zorlanarak çalışması olabilir. Bu sorunu sadece tek bir oyun ile anlamak biraz zor olabilir fakat sizlerin düşüncelerinizi merak ediyorum. CPU:11400F ANAKART: B560M-PLUS Wi-Fi GPU: RTX 3060 TUF GAMİNG 12G RAM:Xpg 8X2 3200(3733 OC) mhz OC HDD: Seagate 1TB 7200 RPM M2 SSD: 256 Gb 3200/1200 Samsung 980 Pro 500GB Kasa: Corsair Carbide Spec Alpha 4.0 PSU: VS600 Monitör: CRG5 240HZ Mause: Asus Gladius II Origin

Son düzenleme:
Sistemde SSD ve HDD bir arada varsa ve eğer sanal bellek (pagefile) HDD üzerindeyse drop yapıyor. Tecrübeyle sabit. God of War oynarken sistemde anlam veremediğim bir drop vardı. Bir türlü çözemedim. Çözmemi sağlayan şey, pagefile'ı HDD'den kaldırıp, SSD'ye vermek oldu. Bunu bir kontrol edin.

Başlatı açın ve "performans" kelimesini aratın. Çıkan seçeneklerde Windows'un görünümünü ve performansını ayarla seçeneğine tıklayın. Gelişmiş deyin ve sanal bellek altında "değiştir" tıklayın. Ardından sanal bellek dosyası neredeymiş bir bakın. Eğer SSD ve HDD'nin bir arada olduğu bir sistemse ve sanal bellek dosyası HDD üstündeyse daha öncede bahsettiğim gibi drop yapıyor.

Sistemde SSD ve HDD bir arada varsa ve eğer sanal bellek (pagefile) HDD üzerindeyse drop yapıyor. Tecrübeyle sabit. God of War oynarken sistemde anlam veremediğim bir drop vardı. Bir türlü çözemedim. Çözmemi sağlayan şey, pagefile'ı HDD'den kaldırıp, SSD'ye vermek oldu. Bunu bir kontrol edin.

Başlatı açın ve "performans" kelimesini aratın. Çıkan seçeneklerde Windows'un görünümünü ve performansını ayarla seçeneğine tıklayın. Gelişmiş deyin ve sanal bellek altında "değiştir" tıklayın. Ardından sanal bellek dosyası neredeymiş bir bakın. Eğer SSD ve HDD'nin bir arada olduğu bir sistemse ve sanal bellek dosyası HDD üstündeyse daha öncede bahsettiğim gibi drop yapıyor.
Ve anlamadığım bir sorun daha var Hard disk ikiye bölünmüş 2 TB hard disk gibi çalışıyor yani iki tane 899 GB olan disk var.
Sistemde SSD ve HDD bir arada varsa ve eğer sanal bellek (pagefile) HDD üzerindeyse drop yapıyor. Tecrübeyle sabit. God of War oynarken sistemde anlam veremediğim bir drop vardı. Bir türlü çözemedim. Çözmemi sağlayan şey, Pagefile'ı HDD'den kaldırıp, SSD'ye vermek oldu. Bunu bir kontrol edin.

Başlatı açın ve "performans" kelimesini aratın. Çıkan seçeneklerde Windows'un görünümünü ve performansını ayarla seçeneğine tıklayın. Gelişmiş deyin ve sanal bellek altında "değiştir" tıklayın. Ardından sanal bellek dosyası neredeymiş bir bakın. Eğer SSD ve HDD'nin bir arada olduğu bir sistemse ve sanal bellek dosyası HDD üstündeyse daha önce de bahsettiğim gibi drop yapıyor.

Ekran görüntüsü 2022-03-07 014450.png

Böyle gözüküyor fakat hard diski 20 dakika önceye yakın çıkardım.

Son düzenleme:
Detaylara girmeden DLSS mantığı üzerinden gideceğim. Eğer sisteminiz normal şartlarda bir oyunun gereksinimlerini karşılamıyorsa DLSS bunu ortadan kaldırmaya yarayan bir teknoloji. Yani 40FPS aldığınız oyunlarda droplar vs. olabilir. Fakat DLSS açıldığı zaman FPS yükseldiği için dropların olmasını engeller. 40 alacakken 60-70 alıyorsunuz ve bunun sonucunda sorunlar ortadan kalkmış oluyor kısaca.

Belki bu dediklerimi zaten biliyorsunuzdur. Ama sistem belirtmediğiniz için başka bir yorum yapmak zor oluyor. Rust'ı medium oynamanız gerekirken, ultra oynuyorsunuzdur. Bu yüzden DLSS açmadığınız zaman kasıyordur mesela. Bu şekilde bir tahmin yürütebilirim.

Öncelikle DLSS açıkken kaç FPS, kapalıyken kaç FPS aldığınızı kontrol edin.

Detaylara girmeden DLSS mantığı üzerinden gideceğim. Eğer sisteminiz normal şartlarda bir oyunun gereksinimlerini karşılamıyorsa DLSS bunu ortadan kaldırmaya yarayan bir teknoloji. Yani 40FPS aldığınız oyunlarda droplar vs. olabilir. Fakat DLSS açıldığı zaman FPS yükseldiği için dropların olmasını engeller. 40 alacakken 60-70 alıyorsunuz ve bunun sonucunda sorunlar ortadan kalkmış oluyor.

Belki bu dediklerimi zaten biliyorsunuzdur. Ama sistem belirtmediğiniz için başka bir yorum yapmak zor oluyor. Rust'ı medium oynamanız gerekirken, Ultra oynuyorsunuzdur. Bu yüzden DLSS açmadığınız zaman kasıyordur mesela. Bu şekilde bir tahmin yürütebilirim.

Öncelikle DLSS açıkken kaç FPS, kapalıyken kaç FPS aldığınızı kontrol edin.

Sistemi belirttim fakat şunu eklemek istiyorum 3733 MHz RAM'ler XMP'i ayarında çalışıyor belki sorun burada olabilir, ayrıca DLSS açtığım zaman oyun da hemen hemen aynı FPS'leri alıyorum, dümdüz koşarken değişik bir takılma oluyor DLSS kapalı olduğu zaman.

Sistemi belirttim fakat şunu eklemek istiyorum 3733 MHz RAM'ler XMP'i ayarında çalışıyor belki sorun burada olabilir, ayrıca DLSS açtığım zaman oyun da hemen hemen aynı FPS'leri alıyorum, dümdüz koşarken değişik bir takılma oluyor DLSS kapalı olduğu zaman.
DLSS teknolojisi oyun kaplamalarını tahmini olarak çizdiği için sistem yükünü hafifletiyor (özellikle ekran kartı için). Açık olmadığı zaman PC'ye yük biner. DLSS açıkken FPS değişimi olmaması, ekran kartının az kullanıldığına işaret olabilir. Buna da bakmanız lazım.

HDD'nin aktarılan verileri işleme hızı da önemli. HDD kaynaklı bir problem olması mümkün. 7200 RPM yeterli bir hız fakat oyunları taşımadan dolayı bir problem olmuş olabilir. Zaten ikiye bölündüğünü belirtmişsiniz. Değişik durumlar olmuş.

Takılan oyunu sıfırdan SSD'ye yükleyerek deneyin bir de. Sadece Rust üzerinden gitmek doğru olmaz bu arada. Yeni aldığı güncellemeler vs. oyunda performans problemi yapmış olabilir. Sisteminiz gayet güzel çünkü. HDD kaynaklı olması bir tık öne çıkıyor. Windows SSD'ye kuruluysa tam dolu olmaması lazım. Ona da dikkat edin. Takılma ve kasmaya yol açar. En az 20GB boş yer olsun.

Isı problemleri de takılmalara yol açabilir tabii. Özellikle ekran kartının fazla ısınmasının takılma ve FPS düşüşünde etkisi büyüktür. İşlemci ısı konusunda bir tık daha esnektir.

Yapılan yanlış OC'ların da az etkisi olabilir. Özellikle RAM'e verilen değerler tepkime sürelerini geciktirmiş olabilir. Fazla voltaj önemli değil ama tier değerleri ile çok oynamak pek iyi olmaz. XMP zaten otomatik RAM'lerin stok çıkabildiği boostu yaptığı için sorun ondan kaynaklı değildir. Yani OC şimdilik sorun değil. En son çare anakartı fabrika ayarlarına döndürürsünüz. O kolay iş.

Şu an üzerinde durulması gereken ilk olarak HDD, ikinci olarak ısı değerleri. Hatta önce Afterburner ile ısı değerlerini kontrol edin. Normalse bu seçenek elenmiş olur.

DLSS teknolojisi oyun kaplamalarını tahmini olarak çizdiği için sistem yükünü hafifletiyor (özellikle ekran kartı için). Açık olmadığı zaman PC'ye yük biner. DLSS açıkken FPS değişimi olmaması, ekran kartının az kullanıldığına işaret olabilir. Buna da bakmanız lazım.

HDD'nin aktarılan verileri işleme hızı da önemli. HDD kaynaklı bir problem olması mümkün. 7200 RPM yeterli bir hız fakat oyunları taşımadan dolayı bir problem olmuş olabilir. Zaten ikiye bölündüğünü belirtmişsiniz. Değişik durumlar olmuş.

Takılan oyunu sıfırdan SSD'ye yükleyerek deneyin bir de. Sadece Rust üzerinden gitmek doğru olmaz bu arada. Yeni aldığı güncellemeler vs. oyunda performans problemi yapmış olabilir. Sisteminiz gayet güzel çünkü. HDD kaynaklı olması bir tık öne çıkıyor. Windows SSD'ye kuruluysa tam dolu olmaması lazım. Ona da dikkat edin. Takılma ve kasmaya yol açar. En az 20GB boş yer olsun.

Isı problemleri de takılmalara yol açabilir tabii. Özellikle ekran kartının fazla ısınmasının takılma ve FPS düşüşünde etkisi büyüktür. İşlemci ısı konusunda bir tık daha esnektir.

Yapılan yanlış OC'ların da az etkisi olabilir. Özellikle RAM'e verilen değerler tepkime sürelerini geciktirmiş olabilir. Fazla voltaj önemli değil ama tier değerleri ile çok oynamak pek iyi olmaz. XMP zaten otomatik RAM'lerin stok çıkabildiği Boost'u yaptığı için sorun ondan kaynaklı değildir. Yani OC şimdilik sorun değil. En son çare anakartı fabrika ayarlarına döndürürsünüz. O kolay iş.

Şu an üzerinde durulması gereken ilk olarak HDD, ikinci olarak sıcaklık değerleri. Hatta önce Afterburner ile sıcaklık değerlerini kontrol edin. Normalse bu seçenek elenmiş olur.

Ekran kartının az kullanıldığından dolayı olmuş olabilir onu incelemem gerekli ve aynı zamanda ekran kartı hiç ısınmıyor en fazla 53 54 dereceyi gördüm.

Hard disk olağan üstü şeyler başardı ve 1 TB hard diski 2 TB gibi görülerek ikiye bölündü. Steam oyunları çok fazla diskten diske yer değiştirdi dediğiniz büyük ihtimal doğru.

İşlemciyi Intel Extreme Utility'den 80W sabitleme yaptım çünkü stock fan olduğu için 4.4 GHz görmüyor ve ısınıyor.

Şimdi şöyle bir senaryo da olabilir; işlemci ısındığından dolayı sabitleme yaptığınızdan ekran kartını besleyemediği ve besleyemediği için de ekran kartı kullanımı düşük kaldığından droplar olabilir. Hepsi birbirini etkileyen donanımlar. 3000 serisi ekran kartlarının darboğaza yatkınlığı var maalesef. Bu yüzden işlemciye güzel bir soğutucu takviyesi yapmanızı tavsiye ederim. Rust oyunu multi olduğundan işlemci kullanan bir oyundur ayrıca.

Yine de şimdilik ilk olarak HDD şüphelerim var. Steam'den Rust'ın dosyalarını doğrulama yapabilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı