DNS'in çalışma mantığı nedir?

Mutsuz

Kilopat
Daha fazla  
Uzun zamandır gerek hükumetin halkı DNS sunucuları üzerinden takip ettiği için 1.1.1.1 kullanıyorum (yasaklandığı diyenlere bakmayın Superonline'da stabil). Benim sorum ise şu bu IP adresini web tarayıcısına girdiğinizde direkt HTTP üzerinden web sitesine bağlanıyorum ama DNS yerine yazdığınızda DNS'ye bağlanıyorsunuz. Bu tam olarak nasıl oluyor? HTTP varsayılan olarak 80 (HTTP) ve 443 (HTTPS) portunu kullanıyor.
DNS de 53 portunu kullanıyor.

Bu ağ mühendisliğinden anlayan birisi bana bunu açıklayabilir mi? Nasıl son kullanıcının hangi protokol üzerinden bağlanılacağına karar veriliyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
DNS ara sunucu görevini görür. IP adreslerini de adreslenmesini yapar. Örneğin google.com 1.2.3.4 IP'sine sahip olsun. Tarayıcıya google.com yazdığınızda aslında o IP'yi çağırmış oluyorsunuz. Bunu yerine getiren ise DNS'lerdir.

Girilen sitedeki veri önce DNS'e, daha sonra kullanıcıya ulaşır. Bu sayede engelli bazı sitelere de ulaşılabilir.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı