Döviz kurları nasıl bu denli düşebilir?

Daha fazla  
Arkadaşlar bugün internet kullanmadığım için gündemden bihaber kaldım. Ilk işim döviz kurlarına bakmak oldu. Nereden baksak 40 kuruşa yakın bir düşüş var Euro tarafında. Bunun kadar olmasa bile dolar ve geri kalan çoğu döviz kuru kısımlarında da bir düşüş mevcut. Dolayısı ile nedenini öğrenmek istiyorum. Döviz kurları nasıl bir anda bu denli düşüşe geçmiş oluyor? Yeni bir faiz düşüncesi mi mevcut? Politika faizlerinde 200 puan artması gibi bir şeyler gördüm. Nereden duydun gibi ithamlarda bulunacak arkadaşlar için linkini veriyorum. Toparlayacak olursak eğer nereden geliyor bu harikulade döviz kurlarının düşüşü? Ülkedeki herkes dövizlerini mi bozduruyor?

Doların yüksekliği anormal derecedeydi zaten. Malum bakanlıkta görev değişimi olmasıyla oluşan güven ortamı, aşırı yüksek faizler, dolar endeksinin gelişi güzel düşüşü, yabancı yatırımcıların türk borsasında artışı etkilerden bazıları.

Yeni bir faiz düşüncesinin mevcut olmasındansa, sanki dolar çok ucuzlamış gibi lanse ediliyor 3 senede 2-3'e katladı neredeyse, dünyada birçok ülkede "-" faiz varken Türkiye'de %17 politika faizi olması, tahvil faizleri, borsanın diğer dünya borsalarına göre aşırı iskontolu olması(2012 de 50 bin dolardı şu an 20 bin dolar) gibi şeyler var fakat uzun vadede yön değişmiş değil. Gerekli reformlar yapılmadıkça yabancı sadece kısa vadeli vur kaçla parasını çoğaltmaya gelir. Bir de dolar 8.39 tlyken dolarını TL'ye çevirip gelenler var hem borsada katlıyorlar hem çıkarken daha çok dolar alacaklar TL değerlendiği için gibi şeylerden ötürü kısa-orta vadeli olarak dolar düşüyor. Kalıcı olması için reformlar, sağlam temelli ekonomi, yabancı güveni vs gerekiyor.

Hayır bir de bizim dolarcıları da anlamıyorum sen 500 TL kazanıyorsun dolar artıyor diye o sırada şirketler çöküyor dolar borcundan dolayı gıda maddeleri 2 katına fırlıyor ama siz 500 TL kazandınız tebrikler. Tabi bizim dolarcılar almasada yükselecek dolar orasıda bir gerçek.

Yatırımcı olsam bir günde 40 kuruş değerlenen bir ülkenin parabirimine/ülkeye yatırım yapmam. Piyasaya güven olmadığı buradan belli, 40 kuruş gibi rakamların ilk çıkıp inişi değil bu. VW gibi şirketler de işini bu bakımdan garantiye almak için başka ülkelere gitti. Adam gider ekonomisi stabil, politikası ve anayasası düzgün olan bir ülkede açar haklı olarak fabrikasını, kiralar ucuz diye çinçin'den ev alır mısın?

Dolar neden artıyor konuları bitti. Şimdi de neden düşüyor konuları açılıyor. Bu dolar ne yapsa size yaranamıyor

Bu kadar hızlı düşüşün olması umarım sonradan daha sert biçimde artmasına neden olmaz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…