Doktora gitmeden vitamin ilacı almak mantıklı mı?

417496

Hectopat
Kolay gelsin, GSS kapsamında değilim. Şuan işsizim. Tedavi ücreti ödemek istemiyorum. Baya kendini belli eden unutkanlık ve yorgunluk var. Uyku düzenim çorbaya döndü. Masamın her yerine not kağıtları yapıştırdım. Unutmamak için. Sigara ve alkol tüketmiyorum. Alkol'ü binde bir içerim. Ani gelen öfke, unutkanlık, yorgunluk, gelecek kaygısı ki her 10 kişinin 7 sinde vardır. Aylar önce Antidepresan tedavisi görüyordum. Beni donuklaştırdığı için çöpe attım. Doktora da gitmedim. Doktor zaten merhaba diyene Antidepresan yazıyordu. Neyse, Hepsiburada vb alışveriş sitelerinden B12 ve muadil ilaç alsam mantıklı olur mu? Kullanan varsa marka önerirse memnun olurum.

Not: (Önerilen markayı araştırmadan almıyorum.)

Yazdığınız semptonlar vitamin ile halledilecek gibi durmuyor. Profesyonel bir destek alsanız sizin için daha iyi olur.
Dediğim gibi doktora gidersem kredi kartına dayanırım. Muayene, tahlil vs. vs. Düzensin besleniyorum. Strese bağlı son zamanlarda aşırı abur cubur, enerji içeceği vs tükettim. Sonra bıraktım. Dışarıda yanımda sürekli su şişesi ve olips taşıyorum. Balık senede 1. Tavuk orta. Et kurban bayramı getirisinden. Başka yok. Rutinleşmiş sağlıklı bir beslenme tarzım yok. 2 yıldır sigara içmiyorum. Alkol ü nadir tüketen biriyim. Düzensiz beslendiğim için diye düşünüyorum.

O zaman direk konu başlığına ceavap yazayım: Hayır mantıklı değil.

Vitamin yerine yıllar içinde kendi uyguladığım ve çok işe yarayan beslenme biçimimi yazayım:
Öncelikle hafıza ve dikkat için balık yemek gerekli.
Ama küçük balık olacak. Kış mevsimi hamsi, istavrit, palamut gibi balıklar çıkacak. 365 gün balık yemek içinse Dardanel marka sardalya ve hamsi konserveleri var, sıvı yağ içinde, hazır pişmiş. Olduğu gibi yenebilir ya da ben havuç/turp rendesi, kuru soğan, üstüne zeytinyağı limonla salata yapıp üstüne balığı ekliyorum, zeytin ya da maydanoz gibi yeşillikler, lahana turşusu gibi bir sürü şey de eklenebilir.

Şu Wikipedia maddesinde de görüldüğü gibi:
konserve halindeki sardalya çok yüksek oranda B12, selenyum ve fosfor bulunduruyor. Bunlar en çok eksiklik çekilen ve en hayati maddeler.

Çinko çok önemli ve gerekli. Onu vitamin takviyesi olarak aldığımda bir etki hissetmezken kinoa şeklinde ezme ya da un şeklinde günde 1 çorba kaşığı yediğimde kendimi çok güçlü hissediyorum. Özellikle sporda çok fark ediyor.

Yine şu Wikipedia maddesinde görüldüğü gibi:
Çiğ haldeki kinoada çok yüksek manganez, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, bakır, B1, B2, B6, B9 ve E vitaminleri bulunuyor.
Kinoaya astronotların besini de diyorlar. Süper besin (super food) olarak adlandırılan bir yiyecek. Tadı çok hafif acımsı, Muğla Yatağan'dan Cevizhane (Kaptan'ın Ceviz Çiftliği) sitesinden kiona ezmesi ve kinoa unu alıyorum: Yerli Üretim Kinoa - Kinoa Ezmesi - Kinoa Makarnası - Kinoa Cipsi
İkisiyle de yumurtayla krep yapmak, tavuk fileto ile şinitzel yapmak, köfte harcı olarak kullanmak mümkün. Ayrıca ben daha pratik olarak sucuklu yumurtada sucukların yağına 1 tatlı kaşığı ekleyip üstüne yumurta kırıyorum veya dana antrikotu bol kekik ve tereyağıyla pişirip suyu çıkınca kinoa ezmesi ekleyip yumurta kırıyorum.

Gerçekten tam anlamıyla süper besin. İnsan kendini düz duvara tırmanacak güçte hissediyor, bisiklet ve koşuda resmen kaslar kaşınıyorlar, o derece bir enerji artışı hissettiriyor, saatlerce koşacak güç geliyor bacaklara.

Bu son kısımdan da anlaşılacağı üzere spor önereceğim. Ne dert varsa sporla uğraşmak, koşmak, bisiklet inanılmaz rahatlatıcı oluyor. Çok dertli stresli günlerden sonra 1 hafta kadar 1-2 gün 3-5 saat süren bisiklet gezilerden sonra insan inanılmaz rahatlıyor.
Tabi ayrıca vücut düzeliyor, varsa fazla kilolar kayboluyor. Güçlü ve dinç hissediyor kişi.

Açık havada yapılan başka bir spor da olabilir. İstanbul Boğazı gibi yerde balık tutmak olabilir, boğaza dalmak ya da yüzmek olabilir, kürek çekmek olabilir. Yani sıkan üzen ne varsa fiziksel iş onu üstünden akıtıp götürür, rahatlarsın, açılırsın.

Ek: Asla antidepresan ya da başka hiç bir ilaç tavsiye etmem. En iyi ilaç çevre değiştirmek, yeni arkadaş edinmektir. Onun için de ya spor ya da dil öğrenme, gezmek vb sorunun olduğu yerden uzaklaştıran bir iş uğraş gerek.

B12'yi çok aşırı almadığınız sürece sıkıntı olmayacağı kanaatindeyim ancak söylediğiniz sorunlar vitaminle çözülebilecek durumlar gibi gözükmüyor. Umarım en kısa sürede hayatınız düzene girer.

@Selçuk Sümengen Katılıyorum ancak bunlara rağmen iyileşme gösterilmiyorsa tedaviyi reddetmemek gerekir.

Hepsini okudum. Doğrusu bu aslında denemeye çalışacağım. Pek sosyal bir kişiliğim olmasa da. Bu arada Muğla Yatağan da güneş solar sistemde çalışmıştım. Güzel bir yer. Önerileriniz için teşekkürler.

Deneyeceğim sonuç vermezse doktora gideceğim.

Bu kadar sık unutkanlık çok ciddi bir hastalık olabilir bence ihmal etmeyin. Aylık 190 küsür TL ödeyerek sigorta yaptırabilirsin.

B'leri bilmiyorum ama D'yi fazla almak toksik etki yapıyor. Ölçtürmeden almamak lazım. B'ler için durumu bilmiyorum.

Benexol B12 desiferol D vitamini voonka arjinin ve möölers Omega 3 bunları kullan ben 5 aylık bir süreçte kullandım bu ilaçları bayağı işime yaradı boy uzamasına yardımcı oluyor bitkinliğe yorgunluğa iyi geliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…