Donanıma ayrılmış 4.3 GB RAM normal mi?

Bütçe
2000

64 GB kullanan bir arkadaşım masaüstünde 13 GB RAM yiyor diyerek getirmişti gayet normal.
 
BIOS'ta ayarı yoksa değiştiremezsiniz bunu, iGPU alıyor.

Hocam bundaki BIOS çok basit öyle seçenekler görmedim DDR5 Gaming bir laptop olmasına rağmen herhangi bir ekstra özellik yok hatta şarja takınca bip sesi bile kapanmıyor ve böyle problemler var.


Öyle bir özellik yok hocam çok basit bir BIOS advenc bir seçenek yok fotograf atacağım.

Laptopun modeli.
 

Yoksa ayarlayamazsiniz maalesef dediğim gibi, genelde UMA Graphics benzeri isimle geçer ayar.
 
Bunlar
 

Dosya Ekleri

  • 20240215_114944.jpg
    105,5 KB · Görüntüleme: 50
  • 20240215_114937.jpg
    73,2 KB · Görüntüleme: 51
Hocam ekran kartı 3070 Ti ve AMD Radeon ekran kartı var tek.
Tek RAM'i çıkarınca yani 16 ya düşürünce RAM miktarını 2.3 GB donanım ayrılan oluyor normal bir miktarmı bunlar.
UMA Graphics Size ayarı var, bazı cihazlarda varsayılan olarak AUTO değer olur, bazı cihazlarda da sen kendin ayarlarsın. RAM miktarına göre otomatik konfigüre ediyor demek ki normaldir yani.

Masaüstünde sadece bir tane harici ekran kartın var, o ekran kartının RAMleri ekran kartının üzerinde yani VRAM. O yüzden fark ediyor.

Yeni nesil APU sistemlerde CSM açıksa, ekran kartına 2GB üstünü tanımlayamazsın. CSM'i kapatırsan 4-8-12... diye gidiyor.

32GB RAM için 4 GB ayırmış olması hiç problem değil hatta iyi bir şey bile. Burada önemli olan RAM'lerin channel olması. APU sistemlerde RAM'lerin Dual Channel olursa, gözle görülür olumlu bir performans farkı olduğu gerçek.
 
Son düzenleme:

Merhaba, 2x16 GB RAM'im var birini yeni taktım. Acaba Dual çalışıyorlar mı?



hocam aynı işlemciden var bende de, ben de yeni upgrade ettim. bilgisayarı açtığımda 4.2gb donanıma ayrılmıştı. seninkiyle çok benzer. sonra biosumu güncelleyince 700mb'a düştü ayrılan kısım.
 

Dosya Ekleri

  • 1713453442396.png
    81,1 KB · Görüntüleme: 39
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…