Dosya indirmeden virüs bulaşır mı?

Akeron

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  
Anti-Virüs'ler ile tarama yaptığımız zaman cihazdaki dosyaları tarıyor, bu da demek oluyor ki virüs sadece dosya indirmeleri ile bulaşır? Bir dosyayı indirmeden *hiçbir şekilde* bulaşmaz mı ve bu kesin mi? (Instagram, WP gibi güvenli uygulamalardan) Mesela bazı sitelerde WhatsApp'tan gönderilen fotoğraflarda virüs bulaşabilir diyor ama bazı yerlerde WhatsApp'tan gönderilen fotoğraflar şifrelenip boyutu küçültülüyor ve virüs yerleştirilemiyor fotoğrafa yazıyor. Hangisine inanayım da önlem alayım ben? Technopat'ta bulunan üyeler güvenliğe ilgili diye soruyorum; Instagram, WhatsApp gibi uygulamalardan virüs bulaşma olasılığı var mı? Tek yol virüslü bir dosya *indirmek* mi? Daha önce birisi Technopat'ta bana aynı Wi-Fi ağında olduğunuz kişi bile Wi-Fi üzerinden size virüs bulaştırabilir diyordu. Abartıyor değil mi? 😄

Son düzenleme:
Wi-Fi üzerinden virus bulaşması olanaklı. Mesela wannacry diye bir Ransomware internet üzerinden yayıldı. Ama çoğunlukla bütün virusler web de bir şey indirdiğin zaman sana bulaşır. Ya da virüslü bir USB taktığında vs.
Onun dışında Instagram, Whatsapp gibi safe uygulamalardan bir arkadaşımızın fotoğraf göndermesi, ses kaydı göndermesi ile hiçbir şey olmaz değil mi?

Onun dışında Instagram, WhatsApp gibi safe uygulamalardan bir arkadaşımızın fotoğraf göndermesi, ses kaydı göndermesi ile hiçbir şey olmaz değil mi?

Eğer sadece fotoğraf ise bir şey olmaz. Ama bir dosya gönderirse ve bilgisayarına indirmen gerekiyorsa olabilir. Ama sadece viruste değil. Bir linkede tıklamaman lazım. Sadece fotoğraf ise bir sıkıntı olmaz dediğim gibi. Eğer yanlışlıkla indirmenize karşı Kaspersky ya da McAfee web advisor gibi uzantılar ile bilgisayarınızı koruyabilirsiniz. (indirmeden önce tarıyor bu iki uzantı yardımcı olabilir.) Eğer illede daha da koruncam diyorsanız (Google Chrome) sağ üstte 3 noktaya basın sonra ayarlara girin. Aşağıya inip indirilenlere basın. Dosyaları nereye kaydetmek istiyorsunuz vs yazan seçeneği açın. Böylece yanlışlıkla basarsanızda direkt indirmez ve iptale basabilirsiniz. Eğer başka bir tarayıcı kullanıyorsanız söyleyin onlarda da bilgilendireyim.

Instagram, WhatsApp gibi yerlerden virüs bulaşması için o platformda bulunan ciddi bir açık veya zafiyet olması lazım bu sayede exploit edilip vs. Çeşitli yöntem ve teknikler ile virüs bulaştırılabilir işin tekniğine çok inmiyorum kötü niyetli bir kişi tarafından kullanılmaması için vs.
Bir örnek eski fakat gerçekleşiyor
Şunu da eklemek istiyorum bu saldırılara denk gelmeniz hedef olmadıkça zor böyle bir saldırıda normal kullanıcılar hedef alınmaz zaten akabinde

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı