Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Forumda, bu mavi ekran hatası ile ilgili çokça başlık açılmış. Ancak anladığım kadarıyla herkesin bu hatayı alma sebebi farklı. Bu yüzden ben de bu başlığı açma gereği duydum.
Hata şu şekilde oluşuyor:
Oyun oynarken bilgisayar donuyor ve hoparlörden "drrrr" şeklinde bir ses duyuluyor. Bilgisayar donduğunda çoğu kez mavi ekran çıkıyor, ama bazen sadece donup kalıyor ve reset düğmesine basmam gerekiyor.
Mavi ekrandaki durdurma kodu: DPC_WATCHDOG_VIOLATION
Bilgisayarı zorlayan diğer uygulamalarda ya da testlerde bu sorunu yaşamadım.
Bilgisayardaki tüm sürücüler güncel.
Başka sebeplerden ötürü defalarca temiz kurulum yapıldı.
Memtest86 ile RAM'ler test edildi, sorun bulunamadı.
Furmark ile ekran kartını yaklaşık 30 dk. Denedim, sorun çıkmadı. Sıcaklık 77 dereceyi geçmedi.
İşlemci AI Suite 3 ile otomatik OC'li.
SSD ve oyunların kurulu olduğu disk için henüz test yapmadım, yapınca sonuçları buraya eklerim.
Recep Baltaş teşekkür ederim.
Daha önce ethernet bağlantısıyla ilgili bir sorun yaşamıştım. Ethernet sürücüsü yanıt vermiyordu. Bunu çözmek için 2 kere temiz kurulum yapmama rağmen ethernet portu sürücüsü hata vermeye devam etmişti. Çözümü, aynı sorunu yaşayan bir arkadaşın açtığı başlıkta senin önerdiğin BIOS resetleme yöntemi ile çözdüm. DUMP dosyasının ağ sürücülerini işaret ediyor olması beni anakartın problemli olabileceği yönünde endişelendiriyor.
Şu an OC'yi kaldırdım. 1 hafta boyunca bu şekilde deneyeceğim. Sorun yaşanmazsa bu sefer yazılım ile değil BIOS üzerinden OC yapacağım ama bu konuda malesef hiç tecrübem yok. Forumda bu konu ile ilgili bir başlık varsa oradan faydalanırım.
EKLEME: Benzer sorunu yaşayan arkadaşlar bu başlığa uğrarsa diye, son durumu burada paylaşmak istiyorum:
Hız aşırtmayı AI Suite 3 yazılımı ile otomatik olarak yapmıştım. AI Suite 3 yazılımını kaldırdım, BIOS'u sıfırladım. Güvenilir olduğunu düşündüğüm bir Youtube videosunda anlatıldığı gibi BIOS üzerinden yeniden hız aşırtma yaptım
Bugün itibariyle, 21 gündür, bilgisayarda donma, kilitlenme ya da mavi ekran sorunu yaşamadım.
Sonuç olarak, OC'yi yazılım ile otomatik yapmak doğru değilmiş, BIOS üzerinden yapmak gerekiyormuş. Bunu tecrübe etmiş oldum, sizinle de paylaşmak istedim...
Beni, OC konusunda uyararak yönlendiren arkadaşlara teşekkür ederim...
Yanıtın için teşekkür ederim.
Bu çözümü .dmp dosyasındaki verilere dayanarak mı öneriyorsun? Yoksa deneyebileceğim herhangi bir çözüm olarak mı yazdın? Sorunun sebebi sanki tam olarak bu değil. İşim gereği, Adobe Premier, Photoshop gibi programları kullanıyorum ve tüm çekirdekleri tam yük altında fazlaca çalıştırıyorum. Bu işlemler sırasında ya da benchmark/stress test programlarını çalıştırdığımda sorun yaşamıyorum, sadece oyun oynarken. Yine de önerini denemek adına BIOS ayarlarını sıfırladım, şu an işlemci kendi hızında çalışıyor.
Ama hala sorunun kaynağını anlayabilmek için sunduğum .dmp dosyasını anlayan birilerinin incelemesine ihtiyacım var
Not: Oyunların kurulu olduğu diski HD Tune ile tarattım, herhangi bir sorun bulamadı.
Recep Baltaş teşekkür ederim.
Daha önce ethernet bağlantısıyla ilgili bir sorun yaşamıştım. Ethernet sürücüsü yanıt vermiyordu. Bunu çözmek için 2 kere temiz kurulum yapmama rağmen ethernet portu sürücüsü hata vermeye devam etmişti. Çözümü, aynı sorunu yaşayan bir arkadaşın açtığı başlıkta senin önerdiğin BIOS resetleme yöntemi ile çözdüm. DUMP dosyasının ağ sürücülerini işaret ediyor olması beni anakartın problemli olabileceği yönünde endişelendiriyor.
Şu an OC'yi kaldırdım. 1 hafta boyunca bu şekilde deneyeceğim. Sorun yaşanmazsa bu sefer yazılım ile değil BIOS üzerinden OC yapacağım ama bu konuda malesef hiç tecrübem yok. Forumda bu konu ile ilgili bir başlık varsa oradan faydalanırım.
EKLEME: Benzer sorunu yaşayan arkadaşlar bu başlığa uğrarsa diye, son durumu burada paylaşmak istiyorum:
Hız aşırtmayı AI Suite 3 yazılımı ile otomatik olarak yapmıştım. AI Suite 3 yazılımını kaldırdım, BIOS'u sıfırladım. Güvenilir olduğunu düşündüğüm bir Youtube videosunda anlatıldığı gibi BIOS üzerinden yeniden hız aşırtma yaptım
Bugün itibariyle, 21 gündür, bilgisayarda donma, kilitlenme ya da mavi ekran sorunu yaşamadım.
Sonuç olarak, OC'yi yazılım ile otomatik yapmak doğru değilmiş, BIOS üzerinden yapmak gerekiyormuş. Bunu tecrübe etmiş oldum, sizinle de paylaşmak istedim...
Beni, OC konusunda uyararak yönlendiren arkadaşlara teşekkür ederim...