DRAM'siz SSD alınır mı?

DRAM Nedir?

DRAM (Dinamik Rastgele Erişimli Bellek) Verilerin SSD'de geçici olarak depolandığı bir bölümdür. DRAM Sayesinde SSD daha stabil çalışır. Ayriyeten NAND yongalarına yük bindirilmez.
Dosya transferi yaparken DRAM sayesinde SSD'nin hızı düşmez veya dalgalanmaz. Kısaca DRAM bulunduran bir SSD Daha performanslı ve daha stabil çalışır.

DRAM bulunmayan SSD'lerde geçici veriler NAND yongalarına depolanır. Bu, hem dosya aktarırken hız kayıpları doğuracaktır, hem uzun vadede SSD'nin ömrünü kısaltacaktır hem de stabilite ve performans olarak bir DRAM'li SSD'ye göre geri kalmasına neden olacaktır..

DRAM, sık kullanılan ufak boyutlu dosyaları hafızasında tutar. Bu sayede, dosyaya ihtiyaç duyulduğunda CPU depolama biriminde dosyayı aramaz, dolayısıyla işlemci daha az meşgul edilir ve daha az yorulur.

Metin belgesine kaydettiğim bir bilgi.

Yeni 2TB M.2 SSD almak istiyorum ve uzun ömürlü olsun istiyorum. Ayrıca DRAM mevzusu nedir? DRAM'siz SSD alınır mı? Önerilerinizi bekliyorum. Şu an elimde Crucial P3 Plus var.

Oyun amaçlı PC'lerde DRAM şart. DRAM'siz SSD ile oynanan oyunlarda gecikme-takılmalar olabilir.
PC oyun amaçlı değil ise DRAM pek gerekli değil.
Örneğin ben DRAM yüzünden DRAM'lı G2 aldım ama açıkçası keşke DRAM'sız G3 alsaydım diyorum. Çok fazla ve büyük boyutlu veri kaydedip siliyorum. TBW ve kopyalama hızı benim için daha önemli.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyun amaçlı PC'lerde DRAM şart. DRAM'siz SSD ile oynanan oyunlarda gecikme-takılmalar olabilir.
PC oyun amaçlı değil ise DRAM pek gerekli değil.
Örneğin ben DRAM yüzünden DRAM'lı G2 aldım ama açıkçası keşke DRAM'sız G3 alsaydım diyorum. Çok fazla ve büyük boyutlu veri kaydedip siliyorum. TBW ve kopyalama hızı benim için daha önemli.

Hiçbir takılma gecikme yok.

Tam tersi Windows için DRAM önemli ben Windows kurduğum diskim DRAM'li Fury Renegade 1TB

Oyunlar için ise 2TB SN580 DRAM'siz ve 1TB Kioxia düz SSD var daha ne takılma ne de bir gecikme yaşamadım. Bunu kim neye göre söylüyorsa kaynak verin bizde görelim.

DRAM'siz SSD'de sorun yaşanacak diye bir kaide yoktur. Arkadaş muhtemelen daha iyi olur demek istemiş ancak doğru dürüst ifade edememiştir.

Hocam ben 1, 2 yıl önce bilgisayar toplarken buna benzer bir soruyla araştırma yapmıştım, genellikle böyle deniliyordu, aklımda kalmış. Ben DRAM'li kullanıyorum tabii siz daha iyi bilirsiniz kullanan olduğunuz için. Tabii ki de her zaman sorun olacak diye bir şey yok.

2 disk türünü de kullanıyorum sistem diskim DRAM'li Fury Renegade

Oyunlar için de 2TB SN580 DRAM'siz
1TB Kioxia SSD var

Sistem için dediklerinize katılıyorum zaten sistem için DRAM'li disk olması önemli. Oyunlar için gerek yok. Ömür açısından şu ana kadar bence iyi eskideki ilk çıkan zamanlarda takır takır azalıyordu ömrü disklerin daha hızlı gidiyordu. Şimdikiler eskiye göre daha iyi.

Tam tersi Windows için DRAM önemli ben Windows kurduğum diskim DRAM'li Fury Renegade 1TB

Oyunlar için ise 2TB SN580 DRAM'siz ve 1TB Kioxia düz SSD var daha ne takılma ne de bir gecikme yaşamadım. Bunu kim neye göre söylüyorsa kaynak verin bizde görelim.

2 disk türünü de kullanıyorum sistem diskim DRAM'li Fury Renegade

Oyunlar için de 2TB SN580 DRAM'siz
1TB Kioxia SSD var

Sistem için dediklerinize katılıyorum zaten sistem için DRAM'li disk olması önemli. Oyunlar için gerek yok. Ömür açısından şu ana kadar bence iyi eskideki ilk çıkan zamanlarda takır takır azalıyordu ömrü disklerin daha hızlı gidiyordu. Şimdikiler eskiye göre daha iyi.
Sadece DRAM'li bir ssd daha performanslı olur. Windows için değil, genel olarak. Dosya transferinde olsun, kopyalama işlemlerinde olsun vesaire.

Oyunlar için ise 2TB SN580 DRAM'siz ve 1TB Kioxia düz SSD var daha ne takılma ne de bir gecikme yaşamadım. Bunu kim neye göre söylüyorsa kaynak verin bizde görelim
Biz zaten öyle sorun yok demedik, evet oyunlarda çok az fark var, hatta aynı ama; Günlük kullanım ve oyunlarda DRAM’li ve DRAM’siz SSD arasında fark yoktur.
Yoğun dosya yazma, çoklu görev ve uzun süreli kullanımda DRAM’li SSD daha hızlı ve kararlıdır.
Senin veya onun kullanımında fark yaratmaz. DRAM'li her zaman daha iyidir, ama çok da fark olmaz.

@L0rrec hocam
Sanırım bazı şeyler birbirine karıştı veya yanlış anlaşıldı.
Benim yukarıda söylediğim şey sistem diski ile alakalıydı, ikincil diskle değil.
Özeti şu:
Oyun amaçlı PC de sistem diski DRAM lı olmalı.
Oyun amaçlı olmayan PC de sistem diskinin DRAM lı olup olmaması kullanım konforu bakımından fark yaratmaz.
İkincil diskin DRAM lı olup olmaması ne derece fark yaratır hiç bir fikrim yok.

AI:
  • DRAM önbelleği, genellikle küçük, rastgele okuma/yazma işlemlerinde (örneğin işletim sisteminin sürekli küçük dosyalarla etkileşimi, çok sayıda küçük dosyanın aynı anda işlenmesi) ve yoğun çoklu görevlerde daha çok fark yaratır. Bu, özellikle bilgisayarınızın genel "akıcılığı" ve tepkiselliği için önemlidir.

Akıcılık ve tepkiselllik çok az fark bile olsa oyun açısından önem arzeder, normal kullanımda bu akıcılık ve tepkisellik zaten fark edilmez seviyede olur.

Son düzenleme:
@L0rrec hocam
Sanırım bazı şeyler birbirine karıştı veya yanlış anlaşıldı.
Benim yukarıda söylediğim şey sistem diski ile alakalıydı, ikincil diskle değil.
Özeti şu:
Oyun amaçlı PC de sistem diski DRAM'lı olmalı.
Oyun amaçlı olmayan PC de sistem diskinin DRAM'lı olup olmaması kullanım konforu bakımından fark yaratmaz.
İkincil diskin DRAM'lı olup olmaması ne derece fark yaratır hiçbir fikrim yok.

AI:
  • DRAM önbelleği, genellikle küçük, rastgele okuma/yazma işlemlerinde (örneğin işletim sisteminin sürekli küçük dosyalarla etkileşimi, çok sayıda küçük dosyanın aynı anda işlenmesi) ve yoğun çoklu görevlerde daha çok fark yaratır. Bu, özellikle bilgisayarınızın genel "akıcılığı" ve tepkiselliği için önemlidir.

Akıcılık ve tepkiselllik çok az fark bile olsa oyun açısından önem arz eder, normal kullanımda bu akıcılık ve tepkisellik zaten fark edilmez seviyede olur.

Oyunla ilgili bir gecikme ve takılma dediniz ve bu yazının onunla hiçbir ilgisi yok. Gecikme ve takılma çok başka konular. Oyun loading sürelerine etki eder. Ama gecikme veya donma takılma stuttering dediğimiz kekelemelere asla ve asla yol açmaz. Bozuk olmadığı sürece.

Evet diğer üstte yazanlar doğru sistem diski olarak önerilir. Diğer türlü oyun için kullanılan disklerde gerek yoktur zaten pahalı oluyor bu modeller ve onun yerine daha büyük alana sahip bilinen bir marka alınabilir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı