Driverların önemi

eges7

Centipat
İlk defa forumda bir başlık açıyorum. Biraz önce izlediğim videolar ilgimi çektiği için sizinle paylaşmak istedim.

RX 580 serisinde gözle görülür iyileştirmeler gerçekleşirken, GTX 1060 yerinde sayıyor ve hatta bazen geriye bile düşüyor FPS konusunda.

580:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

1060:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Aynı durum 570 ve 150 Ti arasında da geçerli:

570:

1050 Ti:

Liste bu şekilde uzar gider. 5700 ve 5700 XT gelecek için mantıklı bir yatırım olarak gözüküyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Gayet normal, AMD sattığı ürünün arkasında duruyor. Nvidia ise yeni modelimi alsın diyerek, performansı azaltıyor veya Aynı performansı sözde yazılım diye sunuyor. AMD bu yüzden yavaş yavaş Nvidia'yı ezmeye başlıyor, İntel'den ses soluk çıkmıyor 3. nesil Ryzen'ler ile AMD İşlemci piyasasını yavaş yavaş ele geçiriyor.

Su anda 5700 XT kullaniyorum. Ciktigindan beri driverlarla performansi %10-15 artti. Sorunlarida bitti sayilir. Acikcasi ben hic sorun yasamadim. Sistemi toplayali 3 gun oldu. Tum sistemi guncelleyip de kullanmaya basladim. Bfv' uzun sureli test ettim. Bugun 8 saat civari oynadim herhangi bir sorun yasamadim. Oldukca memnun kaldim. 1080P Ultra'da ortalama 135-140 FPS'lerde dolastim. Sicaklik en fazla 65-66 dereceydi. AMD kartin omrunu olabildigince uzatmaya calisiyor benimde duydugum kadariyla.

Son düzenleyen: Moderatör:
@RAEE RX 580 hiçbir zaman GTX 1050 Ti ile yarışmadı. Sizin bahsettiğiniz kart RX 570 olabilir. Ben alırken GTX 1060'ı bile RX 480 ile kıyaslıyorlardı, bir yanlışınız olmalı.

Bence test sonuçları AMD'nin sürücü konusunda daha iyi olduğunu değil aksine çok daha kötü olduğunu gösteriyor. Sonuçlara baktığımızda AMD kendi kartlarının potansiyelini anca aylar veya yıllar sonra ortaya çıkarıyor. Yeni sürücüler yeni oyunlara ve işletim sistemlerine destek sağlarken veya hata düzeltmeleri içerirken geçmişteki oyunların performansının artması AMD'nin sürücülerini zamanında da optimize edemediğini gösteriyor bu da kanımca iyi yorumlanacak bir şey değil. Nvidia ise daha ilk günden ürünlerinin potansiyelini tam anlamıyla gösterebilecek sürücüleri yayınlıyor ve sonraki sürücüler de bu durumu değiştirmiyor.

Böyle bir durumda ise Nvidia değil, AMD yanlış hareket ediyor yorumunu yapmak bana yanlış gelmiyor zira AMD zamanla sürücüleri optimize edeceğine ilk çıkışta etseydi belki de o zamanlar RX 580 ve GTX 1060'ı kıyaslamıyor olurduk ve aynı fiyat bandında AMD ürünleri açık ara daha performanslı olurlardı.

Şimdi bunu okuyup Nvidia'ya daha iyi diyormuşum gibi bir algı da oluşturmak istemem ancak AMD sürücü yönetimi konusunda kötü orası kesin.

Yanlış Bilgilendirme
@RAEE RX 580 hiçbir zaman GTX 1050 Ti ile yarışmadı. Sizin bahsettiğiniz kart RX 570 olabilir. Ben alırken GTX 1060'ı bile RX 480 ile kıyaslıyorlardı, bir yanlışınız olmalı.

Bence test sonuçları AMD'nin sürücü konusunda daha iyi olduğunu değil aksine çok daha kötü olduğunu gösteriyor. Sonuçlara baktığımızda AMD kendi kartlarının potansiyelini anca aylar veya yıllar sonra ortaya çıkarıyor. Yeni sürücüler yeni oyunlara ve işletim sistemlerine destek sağlarken veya hata düzeltmeleri içerirken geçmişteki oyunların performansının artması AMD'nin sürücülerini zamanında da optimize edemediğini gösteriyor bu da kanımca iyi yorumlanacak bir şey değil. Nvidia ise daha ilk günden ürünlerinin potansiyelini tam anlamıyla gösterebilecek sürücüleri yayınlıyor ve sonraki sürücüler de bu durumu değiştirmiyor.

Böyle bir durumda ise Nvidia değil, AMD yanlış hareket ediyor yorumunu yapmak bana yanlış gelmiyor zira AMD zamanla sürücüleri optimize edeceğine ilk çıkışta etseydi belki de o zamanlar RX 580 ve GTX 1060'ı kıyaslamıyor olurduk ve aynı fiyat bandında AMD ürünleri açık ara daha performanslı olurlardı.

Şimdi bunu okuyup Nvidia'ya daha iyi diyormuşum gibi bir algı da oluşturmak istemem ancak AMD sürücü yönetimi konusunda kötü orası kesin.
Kesinlikle katılmıyorum. Bu yazdıklarım tamamen genel olacak.
Kartların ilk çıktığındaki fiyatlar belli, benchmark testleri belli. Ortada bariz bir durum var. AMD kartlarının arkasında duruyor ve iyileştiriyor, NVIDIA kartlarını bozuyor ve desteği kesiyor. Mesela biraz önce webde takılırken denk geldiğim yorum, 2 yıl önce yazılmış:
"love AMD, they release new drivers for older cards. I can't believe the great HD 7950 from 5+ years ago still gets constant updates.. the $700 ultra high end GTX 780 Ti lost support after a year and a half. I am never going to the other side."
Tekrar söylemiş olacağım fakat, zorundayım. Alırken fiyatlar belli benchmarklar belli, buna göre tercih yapılır. İki üreticinin arasındaki en büyük fark birinin geleceğe dair garanti vermesi, diğerinin seni yolda bırakıp yenisini almaya zorlaması. Saygılar.

Kesinlikle katılmıyorum. Bu yazdıklarım tamamen genel olacak.
Kartların ilk çıktığındaki fiyatlar belli, benchmark testleri belli. Ortada bariz bir durum var. AMD kartlarının arkasında duruyor ve iyileştiriyor, NVIDIA kartlarını bozuyor ve desteği kesiyor. Mesela biraz önce webde takılırken denk geldiğim yorum, 2 yıl önce yazılmış:
"love AMD, they release new drivers for older cards. I can't believe the great HD 7950 from 5+ years ago still gets constant updates.. the $700 ultra high end GTX 780 Ti lost support after a year and a half. I am never going to the other side."
Tekrar söylemiş olacağım fakat, zorundayım. Alırken fiyatlar belli benchmarklar belli, buna göre tercih yapılır. İki üreticinin arasındaki en büyük fark birinin geleceğe dair garanti vermesi, diğerinin seni yolda bırakıp yenisini almaya zorlaması. Saygılar.

Böyle bir yorum geleceğini bildiğim için Nvidia'ya daha iyi diyormuşum gibi algılamayın dedim. AMD ekran kartı ile bu yıl oynadığınız bir oyunun 3 sene sonra daha iyi performans vermesi tamamen AMD'nin sürücüleri zamanında optimize edememesi ile ilgili. Günümüz şartlarında bile AMD'nin optimize edilmemiş sürücüleri Nvidia'nın optimize edilmiş sürücülerine yakın sonuç veriyorsa, bir de zamanında yapsalar neler olacak kim bilir demek istemiştim. Ancak siz şu an gözünüzü kapatıp AMD tarafına geçtiğiniz için Nvidia tarafına yaptığım en ufak pozitif bir yorumda üstüme atlayacaksınız.

Umarım yeni sürücüler ile güncel olmayan oyunlardaki performans artışının iyiye işaret olmadığını kavrarsınız. Ben yine de AMD kötü demiyorum bakın, daha iyisini yapabilecekken neden geç davranıyorlar diyorum. Oturup bir düşünün, günümüzde RX 580 performansının GTX 1060'ın önüne geçmesi kimin umrunda? Ekran kartı alırken 2 sene sonra alacağım performansa mı bakacağım yoksa şu an alacağım performansa mı?

15 senedir AMD (O zamanlar ATI) tarafını savunanlar hep aynı şeyleri arkasına alarak savunma yaptılar ancak Nvidia her zaman 5-10 adım önde gitti. Her yeni AMD kart ile "Acaba bu kez oldu mu?" sorusunu sormaktan ben bile sıkıldım. Kendi kullandığım dönemde o zamanlar ATI olan kartımdan da oldukça memnundum ama bu geneli ve gerçeği değiştirmiyor. Ben tarafsız olduğum halde değişmeyecek bir gerçeği biliyorum ve bunu siz de değiştiremezsiniz. Emin olun şurada kime "Al sana 12.000 TL, git istediğin ekran kartını al." desem koşarak RTX 2080 Ti alıp döner. Buradaki insanların sorunu ise ya kendinde olanı savunmaları, ya da bir video görüp gaza gelip gördükleri şeyi savunmaları.

Şu kadarını söyleyeyim. R7 370 ekran kartını yaklaşık 5 sene boyunca aktif bir şekilde kullandım. Kullandığım süre boyunca donma yada kasma yaşadığım hiç bir oyun olmadı. Nasıl mı olmadı? Çünkü 3-4 senesinden itibaren yılın son çeyreğinde çıkan oyunların grafiğini low ayara çektim.

Bu süreçte yüzlerce oyun bitirdiğimi belirtebilirim. Fakat artık R7 370, gözümde zamanının efsanesi olarak kalacaktır. Son çıkan oyunlarda 60 FPS'nin altına inmeye başladı bile. Artık kendisini tozlu raflardaki arşivlerimin arasına sıkıştırabilirim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı