Dropbox Promotion nedir?

Bilgisayarı kurduğumda "dropbox promotion" diye uygulama vardı. Kullanmıyorum. Silmeli miyim?
Veri depolama programıdır.
Dropbox nedir? sorusunun cevabına geçmeden önce, bu tür dosya yedekleme servisleri neden bu kadar önemli? öncelikle bu konulara bir açıklık getirelim.

Günümüzde yüksek hızlı internetin düşük maliyetli ve erişilebilir olmasıyla birlikte, internet yaşamımızın vazgeçilmezi haline geldi. Kullandığımız dosyaların boyutları artarken, mobil teknolojilerin kullanımı da arttı.

Dropbox Nedir? Nasıl Kullanılır?

Fotoğraf, video gibi sürekli kullandığımız birçok dosya türünü yanımızda taşımak istiyor; telefon, tablet gibi mobil cihazlarımıza depoluyoruz. Ancak dosya boyutlarının ve kullanım oranlarının hızlıca artışıyla birlikte, depolama araçlarımız yetersiz hale geldi.

Üstelik telefon, tablet gibi düzenli kullandığımız mobil cihazların tek amacı depolamak olmadığından, cihazlarımıza pek çok farklı işleve sahip uygulamalar yüklüyor, bu uygulamalarla günlük işlerimizi gerçekleştirebiliyoruz. Ancak belirli kapasiteleri olan mobil cihazlarımız artık yetersiz kalmaya başladı.

Depolama adına uygun bir seçenek olmayan telefon ve tabletler, veri yükünün artışıyla verimsizleşmeye başladı. Bu gibi durumlarda dosyalarını yanında taşımak isteyen kullanıcıların imdadına bulut depolama araçları yetişti. Mobil teknoloji alanında devrim niteliğinde olan bulut depolama araçları diğer adıyla cloud computing, yaygın olarak kullanılır hale geldi.

Fotoğraf, video, müzik ya da döküman gibi sık kullandığımız verilerimizi depoladığımız mobil cihazlar henüz bu kadar yaygın değilken, flash disk ya da harici belleklerde depolanıyordu. Flash belleklerin son ve gelişmiş hali olan bulut depolama araçları, cihaz gözetmeksizin internetin erişiminin olduğu her yerde dosyalarımıza erişmemizi mümkün kıldı.

dropbox-dosya-yukleme

İnternetin olduğu her yerde dosyalarınıza erişebilme ve düzenleyebilme olanağı sağlayan bulut depolama araçları, fiziksel depolama araçlarından maliyet ve taşınabilirlik açısından daha avantajlı ve pratik olması nedeniyle kullanıcılar tarafından tercih ediliyor.

Bulut depolama platformu olarak kullanabileceğiniz pek çok hizmet var. Google Drive, OneDrive, Dropbox, Box bu sistemlerden en bilinenleri. Bu yazımızda internet kullanıcıları arasında yaygın olarak kullanılan Dropbox’ın özelliklerini inceleyerek nasıl kullanıldığına değineceğiz.

Dropbox Nedir?

Bir bulut depolama hizmeti olan Dropbox, İran asıllı Drew Houston ve Arash Ferdowsi tarafından 2007 yılında oluşturuldu. Dropbox, fotoğraflarınızı ve diğer dosyalarınızı internete depolayarak Windows, Mac OS ve Linux işletim sistemi kullanan bilgisayarlardan ve Android, iOS, Windows Phone gibi mobil cihazlarınızdan dosyalarınıza erişme ve düzenleme imkanı sağlar.

dropbox-dosya-yedekleme

Bununla birlikte, kullanıcı gizliliğine de önem veren uygulama, klasörlerinizin izin verdiğiniz kullanıcılar tarafından erişilip düzenlenmesine olanak sunuyor. Ayrıca, 2 GB’a kadar ücretsiz olarak kullanabildiğiniz Dropbox, depolama alanını arttırmak isteyen kullanıcılar için ücretli üyelik seçenekleri de sunuyor.

Dropbox Ne İşe Yarar?

Dropbox uygulaması, bulut hesabınızdaki dosyalarınıza istediğiniz yerden ve aynı anda birden fazla cihazdan ulaşabilmenizi sağlıyor. Bu sayede üzerinde çalıştığınız bir dosyayı PC’nizde Dropbox klasörüne eklemeniz halinde, farklı bir cihazdan ulaşarak dosyayı düzenlemeye devam edebiliyorsunuz.

Dropbox, akıllı telefon ve tabletlerde daha verimli kullanılırken, mobil cihazlar üzerinden kullanımda 2 GB alana ek olarak 500 MB’lık Camera Uploads alanı ekleniyor. Böylelikle mobil cihazınızın kamerasından çektiğiniz görüntüleri Dropbox hesabınıza yüklerken 2 GB’lık alanınızdan kullanmanıza gerek kalmıyor.

dropbox-depolama

Dropbox’un dosyalarınızı düzenleme özelliği dışında, başkalarıyla paylaşma ve ortak çalışmalar gerçekleştirme gibi özellikleri bulunuyor.

Dropbox Nasıl Kullanılır?

Teknolojini hayatımızda önemli bir rol oynamasıyla birlikte günlük alışkanlıklarımız da değişti. Alışkanlıklarımız ve iş hayatımızda teknolojinin vazgeçilmez oluşu, sanal depolama platformlarını da ilgi çekici hale getirdi. İnternete erişimin olduğu her yerde dosyalarınızı düzenleme imkanı sunan Dropbox, teknolojiyle içli dışlı olan her kullanıcının kurtarıcısı haline geldi.

Dosyalarınızı Dropbox üzerinde depolamak ve gittiğiniz her yere sizinle birlikte gelmesini sağlamak için öncelikle uygulamayı yüklemeniz ve ardından bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Hesap oluşturduktan sonra klasörler oluşturarak dosyalarınızı yükleyebilir, uygulamanın yüklü olduğu tüm cihazlarınızdan dosyalarınıza erişebilirsiniz.

Dropbox Kullanmanın Avantajları

  • Ücretsizdir: Dropbox’ın en önemli avantajı ücretsiz olması. 2 GB’a kadar ücretsiz depolama alanı ile kişisel dosyalarınızı yükleyebilir, günlük işlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Uygulamanın yüklü olduğu tüm cihazlarınızın senkronize olması sayesinde dosyalarınızı düzenlemeye kaldığınız yerden devam edebilmek için ekstra bir şey yapmanıza gerek yok.
Ayrıca uygulamanızı ücretli versiyonu ile iş arkadaşlarınızla ortak projeler gerçekleştirebilir, dosya paylaşımlarında verimli olarak kullanabilirsiniz.

  • Kullanımı Kolaydır: Dosya yükleme ve düzenleme açısından oldukça kolay bir arayüzü olması nedeniyle temel düzeyde bilgisayar bilgisi olan her internet kullanıcısı bu platformu rahatlıkla kullanabilir. Uygulama bilgisayardaki klasörleme işlemine benzer bir işlem gerçekleştirdiği için kullanıcılarına yabancılık çektirmezken, dosya yedekleme ihtiyacına son vererek de kullanıcılarını büyük bir dertten kurtarmış oluyor.
Artık Dropbox sayesinde dosya kaybetme endişesi ve harici bellekler üzerine depolama yapma eziyeti son buluyor. Ayrıca Uygulamanın yüklü olduğu cihazlarınız arasında senkronizasyon olması sayesinde yarım bıraktığınız projelerinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Kullanım kolaylığı nedeniyle Dropbox en yaygın kullanılan bulut depolama uygulamalarından biri haline gelmiştir.

  • Dosya Yedeklemek ve Silinen Dosyaları Geri Getirmek Oldukça Kolaydır: Dropbox kullandığınız sürece dosyalarınızı fiziksel bir depolama aygıtına yedeklemenize gerek kalmadığını belirtmiştik. Bunun yanısıra, yanlışlıkla ya da isteyerek silinen bir dosya 30 gün boyunca Dropbox tarafından saklanıyor ve böylelikle dosyayı geri getirmek istediğinizde kurtarma süreçleriyle uğraşma ve dosya kaybı yaşama gibi bir sorunu da ortadan kaldırıyor.
dropbox-veri-yedekleme

Günümüz teknolojisinde kullandığımız mobil cihazlar ile gündelik işler, mail atma, ofis programları ile yeni dosyalar oluşturma ya da oyun oynama gibi pek çok şeyin yapılabilmesi mümkün fakat bu cihazların dezavantajı, depolama konusunda pek başarılı olmaması. Kullanılan uygulama sayılarının artmasıyla ve fotoğraf, video gibi dosyaların boyutlarının büyümesiyle birlikte depolama açısından mobil cihazlar yetersiz kalabiliyor.

Dropbox sayesinde dosyalarınızı saklarken cihazınızın depolama alanını kullanmadan telefon, tablet gibi mobil cihazlarınızı verimli olarak kullanabilirsiniz.

Dropbox’ın Dezavantajları Nelerdir?

Dropbox’ın ücretsiz depolama alanı, dosyalarınızı sizinle birlikte her yere götürebilmeniz ve düzenlemeye devam edebilmeniz gibi avantajları olsa da dezavantajları da yok değil.

İnternet bağlantısı olan cihazlarda verimli bir şekilde depolama olanağı sağlayan uygulama, herhangi bir internet kesintisi yaşamanız halinde, düzenlemekte olduğunuz dosya üzerinde yaptığınız değişikliklerin kaydedilmemesine, dosya yükleme sırasında sorun yaşamanıza, hatta dosya kaybına neden olabilir.

Bilinçsiz kullanım nedeniyle kötü amaçlı yazılımların dosyalarınıza sızarak bilgilerinizin ve şifrelerinizin çalınma riski oluşabilir.

Dropbox’ın Dezavantajları Nelerdir?

Gündelik işlerinizi gerçekleştirebilmeniz açısından 2 GB ücretsiz depolama alanı yeterli olacaktır. Ancak düzenli olarak kullanımda uygulamanın sağladığı ücretsiz depolama alanı yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle birden fazla bulut depolama platformu ya da ek olarak bir flash disk kullanmak zorunda kalabilir, bunun sonucunda da dosyalarınızda karışıklık yaşayabilirsiniz.

Ücretsiz depolama alanının yetersizliği halinde hesabınızı ücretli hale getirebilirsiniz. Ancak depolama alanınızı yükseltmek istediğinizde ücretli üyelik seçeneği diğer depolama seçeneklerinden daha yüksek maliyetlerle karşımıza çıkıyor. Bu nedenle fiziksel depolamanın fiyat açısından daha avantajlı olduğunu göz önünde bulundurmak gerek.

C-Mfr37O5Lg3dNvCk4sUqj4kgD-dhYOgyPjEugtahliprrxiRRWZabacU7YtOFWMiRwvnoujjnjm4_VONgpFcdd1qsQTbxBNDm2l0-cP8DnLAF5ZipOpjDeedrUWUw

Bunun dışında, Dropbox’ın cihazlar arasında senkronizasyon özelliği önemli bir avantaj olsa da, eşitleme sırasında yaşanacak aksaklıklar nedeniyle dosya kayıpları yaşamanız mümkün. Ayrıca dosyalarınıza uygulamadan çevrimdışı olarak ulaşamayacağınız için internet bağlantısına ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

Yedekleme ve depolama açısından pratik çözümler sunsa da Dropbox’ın tek yedekleme seçeneğiniz olmamasında fayda var. Dilerseniz bulut sunucu servisleri ile de kendi bulut depolama alanınızı oluşturabilirsiniz.

Kopyala yapıştır yaptım 🙃
 
Bilgisayarımda OneDrive var onu kullanıyorum Dropbox'u silmeli miyim?
Dropbox ile dropbox promotion arasında fark var mıdır?
 

Geri
Yukarı