DSL hat değerleri nasıl?

İyi günler. Yakın zamanda taahhüdüm sona erecek, 75 Mbps'e geçiş yapsam kesinti yaşar mıyım? Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun çıkacağını sanmıyorum. Öte yandan Türk Telekom düşük paket vermek için elinden geleni yapar. Bana mesela 85-90 arası alınabilecek hatta 75 kaldırmaz diye zorla 50 Mbps verdiler.

Altyapı sorgulamasında hata olduğu için böyle bir şey yaşadım. Sende olmayabilir. Orada ne yazıyorsa o paketi verirler ve kopma yaşamazsın.

Cevaplarınız için teşekkürler.9 aydır filan Vodafone Net kullanıyorum, memnunum. Paket fiyatları iyice arttı sadece stabil performans aldıgım ve altyapı olmadıgı için 75 Mbps ile Vodafone'den devam etmeyi düşünüyorum.

Bu konu baya faydalı fikir verebilir:

75'lik pakete geçtiğinde SNR değerin düşebilir ve kesilme kopma gibi sorunlar yaşayabilirsin. Bunu engellemek için apartmandaki diğer kablolardan ayırarak ve kaliteli CAT6 kabloyla çekebilirsin diye düşünüyorum. Çünkü bir ara Türk Telekom altyapısıyla 100'lük internet kullanıyordum. Kesilme kopma sorunları nedeniyel 75'e düşürmek zorunda kalmıştım. Kablo tesisatım apartmandaki diğer kablolarla aynı kanaldan geçiyordu ve ince telefon kablosuydu. Sorunun bundan kaynaklanabileceğini söylemişlerdi.

Bir düzeltme: SNR düşebilir değil, kesinlikle düşer. Hızın artması bu değeri düşürür. Hattın kalitesiz olması da senin dediğin gibi ayrıca bunu düşürür ve yüksek hız alınmasını engeller(1). Burada modemin söylediği maksimum atanabilir hıza dikkat etmek lazım. Maksimum dediği biraz abartılı olsa da hız arttırmak için kayda değer bir SNR aralığı var.

Türk Telekom altyapısı üzerinden hizmet veren şirketlerden yüksek hız paket alındığında SNR değeri 8dB ile sınırlı kalacak şekilde otomatik hız kesilir. Mesela şu an aktif kullandığım yerde iki farklı şirketle(2) 100'lük paket aldım ve 83'e kilitleyip verdiler. Ancak Türk Telekom embesil otomasyonu ve çalışanları yüzünden bu olmuyor. En iyi ihtimalle 75'lik paket verirler. Hatta benim istisnai örneğimde adamlar sistemde sorgulaması 46 Mbps gösterdi diye 50 verdiler. Sistem yanlış, SNR değeri ortada, ben diğer şirketlerden daha fazlasını dahi aldım diye belirtmeme rağmen 75'e çekmeyi reddetti. Sonra bir şekilde başardım ama. 3 aydır stabil 75 Mbps kullanıyorum. SNR 11dB civarında.

(1): Altyapı sorgulama sayfasında söylenen değerden bariz düşük hız geliyorsa ve aynı esnada modemde alınan bu tabloya göre SNR 8dB altsınırına dayanıyorsa(daha fazla alınmayacağını gösteriyorsa) o zaman bina dışından modeme gelen hatta sorun olması çok yüksek ihtimaldir.

(2): Burada Türknet, G1b1rnet'ten bahsediyorum. Hatta başka adreste denediğim Comnet için de geçerli. Türk Telekom bunlara hat kiralarken 35 ve 100 Mbps olmak üzere iki kademe için ayrı ayrı fahiş fiyatlar çekiyor. Bu sebeple bu şirketler genelde 50-75 gibi ara değerli paket koymayıp direkt 100'lük tanımlıyor ve hattın kaldırabileceği kısma kadar hızı dayıyor. Türk Telekom laneti öyle değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…