DSL kablosunun uzun olması pingi arttırır mı?

RivRivRiv

Picopat
Daha fazla  
Merhabalar.

Benim evimde duvardaki tek DSL kablosu girişi salonda duvarda duruyor. PC ise iki oda yanda kalıyor. Kasamın anakartı B550-XE modeli ve kendisinin yanında bir Wi-Fi anteni var. Yine de ben kablolu olarak interneti kullanmak istiyorum. Ama modemden kasaya çekeceğim bütün CAT kabloları kalın oluyor ve evin içindeki görüntüyü çok bozuyor. Malum hanımlar böyle kabloyu teçhizatı falan da sevmez. Buna nazaran DSL kablosu çok ince. Sorum şu. Kablolu bağlantı için DSL kablosunu kısa tutup modemi salonda bıraksam ve ortalama 5-10 m arası Ethernet kablosu kullansam mı daha iyi ya da DSL kablosunu 5-10 m uzatıp modemi kasa yanına koyup Ethernet kablosunu mu kısa tutsam mı daha iyi. Ayrıca ikinci seçenekte ping oluyor mu ve oluyorsa bu ping ortlama ne oranda olur?

Teşekkürler.

Ethernet kablosuyla ping artmıyorsa DSL kablosunda neden artsın ki diye düşünüyorum... Evde interneti sadece siz kullanıyorsanız iki yan odaya taşıyın da, başkaları da kullanıyorsa salondan o modeme telefonlarla bağlantı sıkıntı olabilir.

Kısa cevap: Hangi türlü bağlarsanız bağlayın ikisi arasında ciddi fark görmeyeceksiniz.

Evinizin içinde kalan telefon kablosu için evinizin dışındaki (santrale/ saha dolabına kadar uzanan) bakır kablolar hakkındaki durumlar aynen geçerli. Yani çok uzun olması bant genişliğini düşürür ve pingi artırır. Ancak ortalama bir dairedeki iki odalık genişliğin sebep olduğu kayıp çok azdır. İhmal edilebilecek seviyededir. Ethernet kablosu için de fazla fark olacağını sanmam. Bilgisayarı ethernetle bağlayıp Wi-Fi den kurtulmak için her halükarda değer.

Kendimden örnek vereyim. Müstakil evde oturuyoruz. Bahçe kapımızın yakınındaki direkten evin girişine gelen kablo 45-50 metre civarıydı. Modem de antrede bulunuyor ve masaüstü bilgisayarımı antenli bir Wi-Fi adaptör vasıtasıyla bağlıyordum. Oyun pingimi düşürebilmek adına, modemi odama taşıyıp bilgisayarımı ethernetle bağlamaya karar verdim. Antre penceresinin hemen dışındaki bağlantıyı iptal edip o noktadan kendi odamın penceresinden geçecek şekilde ince telefon kablosu bağladım. Bu değişiklik yaklaşık 10 metre uzamaya sebep oldu. Sonuç olarak hız tamamen aynı, ping de 3 ms civarı azaldı. (Sanırım Wi-Fi yüzünden) Eğer benim aksime VDSL kullanıyorsanız kablo uzamasının hıza olan etkisi birazcık daha fazla olabilir. Ancak yine de Wi-Fi den kurtulmaya değer.

Ayrıca evin dışında sonradan fark ettiğim bir durum da var. Dışarıda kablonun gereksiz bir yerden dolaştırılıp mesafenin uzadığını fark ettim. O farkı yok edecek şekilde kabloyu düz gerdim ve bağlantıyı tazeledim. Sanırım 7 metre kısaldı ama ping veya hızda hiç değişim olmadı. Sonuç olarak DSL kablonun sebep olduğu ping Wi-Fi'ye göre daha az. Size hangisi uyarsa o kabloyu çekin.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı