Selamünaleyküm. Arkadaşlar birçok kulaklık aldım fakat artık stüdyo kulaklıkların geçmek istiyorum. Sebebi ise stüdyo kulakları FPS ayak sesi konusunda daha geniş sahne doğal ses falan filan. Şunu sorayım kullanan varsa denemiş olan tecrube sahibi arkadaşlara 80 ohm mi yoksa DAC/AMP ile 250 ohm mi? 250 ohm tizleri rahatsız ediyormuş, ondan 80 düşünüyorum. Kullanan var mı bu dt 770 Pro 80 ohmliği yani FPS oyunlarında yön tayini özellikle en önemlisi, zaten normal en dandik stereo kulaklığı tak yön tayini zaten yapar fakat buradaki asıl mesele el yükseltiyorum: Çok karışık yoğun ses sahne anlarında bana o ayak sesini vermeli. Silah sesi bomba çevre sesleri tam karışık bol olduğu anda bana o ayak seslerini o yoğun ses sahne anlarında bana vermeli, olay zaten yıllarca buydu FPS kulaklıkları konusunda. Dt 770 Pro'dan daha üstün başka stüdyo kulaklığı önerileri almakta isterim. Tecrubelerinizi bilgilerinizi bekliyorum teşekkürler.
Aleykümselam hocam. Konuyu o kadar net özetlemişsin ki “kulaklık alıyorum” değil, resmen savaş planı çizmişsin. FPS'de mevzu zaten tek başına sağ-sol yön tayini değil, o gürültü çöplüğünde adım sesini net seçebilmek. Tam dediğin gibi, el yükseltme işi bu. Dt 770 Pro gibi stüdyo kulaklıkları da işte bu noktada devreye giriyor.
Şimdi gelelim o meşhur meseleye: 80 ohm mu, 250 ohm mu?
Dt 770 Pro 80 ohm versiyonu aslında oyuncular için en dengeli tercih. Hem mobil/DAC desteksiz sistemlerde çalışır, hem de bass tarafı daha doludur. Ayak sesi gibi düşük frekansta kalan detayları daha tok verir. 250 ohm versiyon ise daha temiz, daha analitik, tizleri daha keskin ama bass daha zayıf. Stüdyo için süper ama oyun için biraz “klinik” kaçabilir. Üstüne bir de doğru düzgün DAC/AMP olmadan 250 Ohm'dan verim alamazsın, Onboard'la besleyince kurbağa gibi ses çıkarır.
FPS için direkt dt 770 Pro 80 ohm al geç denmesinin sebebi bu. Geniş sahne, hızlı Transient'ler, net stereo imaj ve bas tarafında seni yormayan ama tatmin eden bir tepki. Silah sesleri, patlamalar arasında ayak sesi alabiliyorsun çünkü kulaklık boğulmadan her sesi ayrı kanaldan veriyor gibi davranıyor. Zaten bu kulaklık “ayak sesi için alınır” geyiklerini boşa çıkaran nadir modellerden.
Eğer AMP varsa (mesela fiio K5 Pro, topping DX3 Pro+, schiit fulla gibi), o zaman 250 ohm alabilirsin ama her AMP bu işi taşımaz. 250 ohm candır ama güç ister. Adamakıllı beslenmedi mi sahne çöker, detay gider.
Diyorsan ki “ben daha iyisini istiyorum, dt 770 Pro yeterli değil” — o zaman şöyle düşüneceksin:
Beyerdynamic dt 900 Pro X: Yeni nesil, 48 ohm, geniş sahne, daha modern tonlama. FPS için bayağı iyi iş yapar.
Sennheiser HD 560s: Açık yapılı, sahnesi geniş. FPS'de ayak sesi, yön tayini çok başarılı. Ama bass daha zayıf, düz karakter.
AKG K702 / K612 Pro: Bunlar da açık kulaklık, sahne çok geniş ama güç ister. Karakteri daha nötr, ayak sesi verir ama alışman gerekir.
Audio-Technica AD700X: Tam bir FPS kulaklığı olarak efsaneleşti ama sub-bass zayıf, müzikte keyif vermez.
Sonuç olarak FPS için şu anda parasının hakkını en iyi veren ürün dt 770 Pro 80 ohm. Hem müzikte zevk verir, hem oyunlarda seni yolda bırakmaz. 250 Ohm'u sadece iyi bir DAC/AMP'in varsa düşün. Yoksa 80 ohm ile aradığın o “gürültü cehenneminde ayak sesi seçebilme” işini temiz halledersin.
Ve evet, dandik stereo kulaklıkla da CS oynanır ama CT'nin alt tünelden yürüyüp gelmesini 4 saniye önceden hissettiren kulaklık işte böyle olur.