Dual boot nasıl yapılır?

Efe_55

Centipat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Asus Tuf Gaming A15

Amd Ryzen 7 7535Hs

RTX 4050
RAM
8
SSD veya HDD modeli
512
Ekran kartı
4050
İşlemci
Ryzen 7 7735Hs
İyi akşamlar, benim şu anki işletim sistemim Windows 11. Windows 11'i tekrardan yükleyeceğim ama aynı zamanda Linux da kurmak istiyorum. Bu yüzden Dual boot yapacağım fakat nasıl yapacağımı bilmiyorum.
Not: Kuracağım Linux dağıtımı Zorin OS.

Bu işletim sistemimi silmek istemiyorum bunun üstüne nasıl kurabilirim?

Son düzenleme:
Önce Windows kurulmalı. Sonra Linux.
Linux kurulum esnasında sadece ilk adıma dikkat etmeniz yeterli, gerisi next next..
İlk adım= Windowsun yanına mı kurmak istediğinizi yoksa diske sadece linux mu kurmak istediğinizi sorar.

Önce Windows kurulmalı. Sonra Linux.
Linux kurulum esnasında sadece ilk adıma dikkat etmeniz yeterli, gerisi next next..
İlk adım= Windowsun yanına mı kurmak istediğinizi yoksa diske sadece linux mu kurmak istediğinizi sorar.
Niye once linux? Ben linux kurulu iken windows kurulumu yapmistim basirili sekilde.

Niye once linux? Ben linux kurulu iken windows kurulumu yapmistim basirili sekilde.
Eğer önce Linux sonra Windows kurmuşsanız standart metodla mümkün olmadığını gayet iyi biliyor olmanız lazım.
Kurulur ama sonrasında en basitinden Grubun onarılması gerekir.
Çünkü Windows boot loaderi Linux'un bootloaderini tanımaz ve siler.

Eğer önce Linux sonra Windows kurmuşsanız standart metodla mümkün olmadığını gayet iyi biliyor olmanız lazım.
Kurulur ama sonrasında en basitinden Grubun onarılması gerekir.
Çünkü Windows boot loaderi Linux'un bootloaderini tanımaz ve siler.
En son kurdugum zaman diski ikiye bolup kurmustum ben hocam. Belki suan yoktur.

En son kurdugum zaman diski ikiye bolup kurmustum ben hocam. Belki suan yoktur.
Manuel bölümleme ile kurmak biraz araştırma ve epeyce dikkat gerektirir.
Bağlama noktalarını/bağlayıcıları seçmek bile kafa karıştırıyor.
Windows'u çökertme riskini göze alamayanlara önermem. :)

"Diski otomatik böl ve kur" veya "Windows ile yan yana kur" seçenekleri olması lazım. Ama yine kendin Windows üzerinden diski bölüp Zorin OS kurabilirsin. Disk yönetimi kısmından 'Hacmi Küçült' diyerek MB (1*1024) şeklinde boş alan oluşturabilirsin.

@Lejant hocam
Yanlış hatırlıyor olabilirim veya dağıtımdan dağıtıma farklılık gösteriyor olabilir. En son ubuntu kurduğumda Windows üzerinden ayrılmış alana kurmak da deneyimsiz birinin kafasını karıştıracak ayarlar içeriyordu. ( Bu arada ben de deneyimsiz kategorisindeyim, manuel bölümleme yapıp kurdum ama binbir tereddüt ve dikkatle.)
Bu nedenle mesajınızın başında belirttiğiniz seçenek daha güvenli sanırım..

Technopat Haberler

Geri
Yukarı