Dual channel RAM'leri bozmak mantıklı mı?

Frk4n

Hectopat
Merhaba;
Bilgisayarı iş amaçlı kullanıyorum, genelde VS Code gibi IDE'ler ve VMware workstation ile çalışıyorum, fakat VMware'de birden fazla makine çalıştırdığımda 8 GB RAM'in darlandığını gördüm, sorun yaşamadım fakat hoşuma gitmediğini söyleyebilirim.

Anakart 4 GB + 4 GB harici RAM var.

16 GB harici alıp 4 + 16 yapmayı düşünüyorum, fakat takılmalar, performansda dalgalanmalar gibi söylemler duydum.
4 GB harici olan RAM şu anda 2400 MHz, anakart "lnvNB161216" hariciyi söküp yenisini takacağımdan 16 GB'lik RAM'i 3200 MHz alsam sorun olur mu?

1691183335298.png

1691183362994.png

2X8 yapmak daha mantıklı. 4+16 olursa kapasitesi artar ama yine 4+4'ü Dual Channel çalışır.

2x8 yapmak daha mantıklı. 4+16 olursa kapasitesi artar ama yine 4+4'ü Dual channel çalışır.

Evet, dediğiniz gibi daha iyi olabilir fakat içini açtığım zaman 1 adet 4 GB RAM ile karşılaştım, diğer 4'lük RAM anakarta gömülü olarak geldiğinden maalesef ona müdehale edemiyorum, sadece 1 adet slot hakkım var ve şu anda onda 4 GB takılı. MHz konusunda peki bir sorun yaşar mıyım belirtmiş olduğum gibi?

Anladım hocam. Lehimli ise olabilir. 8+4 yeterli gelirse 16 almaya gerek yok. MHz ise düşük olana göre veya cihazın desteğine göre çalışıyor.

Dual channel'in performansa ne kadar etki edeceğinden pek emin değilim. İleriyi düşünerek 2x8 yapmaktansa tek kanal 16GB bana daha mantıklı geldi.
Tek 16 yapamaz. Lehimli RAM var.

Tek 16 yapamaz. Lehimli RAM var.
Üstad, bu konu ile ilgili olsa da aslında kendim için soruyorum. Lehimli RAM'in devredışı bırakılması mümkün müdür?
(Anladığım kadarı ile değil ama emin olmam lazım. Bilmek ve öğrenmek istiyorum :) )

Ek not: Yukarıdaki mesajı lehimli olduğunu bilgisi verilmeden önce yazmıştım.)

@655432 maalesef olmuyor üstat. En azından şimdiye kadar görmedim.

@655432 maalesef olmuyor üstat. En azından şimdiye kadar görmedim.
Bu konuyu araştırmayı düşünüyorum. Farklı ya da kayda değer bir bilgi edinirsem sizi de haberdar ederim. Bu konuların uzmanı sizsiniz ve pekçok kişiye yardımcı oluyorsunuz.
Teşekkürler...

@Yener K.
Araştırdım.
Sizin de söylediğiniz gibi onboard RAM ler yazılım üzerinden hiçbir şekilde devredışı bırakılamıyor.
Donanım üzerinden devredışı bırakılmaları ise hem istisnai hem de oldukça karmaşık ve riskli.

Son düzenleme:
Anladım hocam. Lehimli ise olabilir. 8+4 yeterli gelirse 16 almaya gerek yok. MHz ise düşük olana göre veya cihazın desteğine göre çalışıyor.

Hocam biraz araştırma yaptım fakat kesin bir bilgiye ulaşamadım.
Lenovo IdeaPad 130-15IKB laptop (IdeaPad) - type 81h7modeli var elimde, fakat net bir sonuç bulamadım bir taraf bilgisayar Max 20 GB destekler derken bir diğer taraf ise boş olan slot Max 8 GB takılabilir bilgisi veriyor. Doğru bir sonuca nasıl varabilirim duruma göre sipariş edeceğim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı