Dualboot kurulumunda Debian boot menude çıkıyor ancak BIOS'ta çıkmıyor

ARDACD

Hectopat
Yer
Merkez/Niğde
Daha fazla  
Meslek
Endüstri'de Bilişim okuyorum.
Öncelikle selamünaleyküm. Geçenlerde Windows 11 bilgisayarıma Ubuntu dualboot yapmıştım ve aynı sorunu yaşamıştım. Sorunun Ubuntu kaynaklı olduğunu düşünüp komple kaldırdım. Sonra geçenlerde Debian 13'ün çıktığını gördüm ve denemek için onu dualboot kurdum. Ancak niyeyse Ubuntu ile aynı sorunu yaşadım. Yaşadğımı sorun ise şu şekilde, bilgisayarı normal bir şekilde açtığımda Windows 11 açılıyor. BIOS'a girip 1. sıraya Debian'ı çekmek istediğimde ise BIOS ekranında Debian'ı boot seçeneklerinde göremiyorum. Boot Menu'den açmak istediğimde nasıl oluyorsa Debian orada karşıma çıkıyor. Her seferinde Debian'ı açmak için bilgisayarı sıfırdan açarken F12 ile boot menuye girip açmak zorunda kalıyorum. Bunu nasıl çözebilirim?
Sistem özelliklerim:
Casper Excalibur G770.
Intel Core i5 11400H.
NVIDIA GeForce RTX 3050 4 GB.
16 GB (8x2) DDR4 RAM.
Kioxia Exceria Plus G2 1TB NVMe SSD.

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS'a girmeden Linux terminalinden Debian'ı başa almayı deneyebilirsin.

Bash:
sudo efibootmgr

Bu komutla mevcut boot girişlerini listelersin.

Şuna benzer numaralarla bir çıktı alman gerekiyor :

Bash:
Boot0001* Windows Boot Manager
Boot0002* debian

Sende numaralar farklı olabilir. Ona göre ayarlayacaksın. Daha sonrasında da Debian'ı başa alman gerekiyor.

Bash:
sudo efibootmgr -o 0002,0001

BIOS'a girmeden Linux terminalinden Debian'ı başa almayı deneyebilirsin.

Bash:
sudo efibootmgr

Bu komutla mevcut boot girişlerini listelersin.

Şuna benzer numaralarla bir çıktı alman gerekiyor:

Bash:
Boot0001* Windows Boot Manager.
Boot0002* debian

Sende numaralar farklı olabilir. Ona göre ayarlayacaksın. Daha sonrasında da Debian'ı başa alman gerekiyor.

Bash:
sudo efibootmgr -o 0002,0001

1754903313395.png

Doğru mu sizce?

Hocam bootorder sırası değişmiş ama. Current dediği muhtemelen şu anda çalışanı gösteriyordur. Ben karıştırmış olabilirim. Sen sistemi yeniden başlat bakalım duruma göre başka şeyler deneriz.

Tamamdır deneyip geliyorum. Teşekkürler.

Hocam bootorder sırası değişmiş ama. Current dediği muhtemelen şu anda çalışanı gösteriyordur. Ben karıştırmış olabilirim. Sen sistemi yeniden başlat bakalım duruma göre başka şeyler deneriz.

Sorunum maalesef düzelmemiş. Windows tarafında Valorant oynadığım için Secure Boot aktif durumda acaba sorun bundan kaynaklı olabilir mi?

Sorunum maalesef düzelmemiş. Windows tarafında Valorant oynadığım için Secure Boot aktif durumda acaba sorun bundan kaynaklı olabilir mi?
Evet Secure Boot'u kapatmadan Linux'a geçemezsin. Ama boot menüden kendin seçtiğinde girdiğini söylememiş miydin? Normalde Secure Boot açıksa boot menüden seçtiğinde de girememesi lazım. Yani en azından bende öyle.

Evet Secure Boot'u kapatmadan Linux'a geçemezsin. Ama boot menüden kendin seçtiğinde girdiğini söylememiş miydin? Normalde Secure Boot açıksa boot menüden seçtiğinde de girememesi lazım. Yani en azından bende öyle.

Evet boot menu üzerinden girebiliyorum ancak BIOS'ta görünmüyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı