Dünyada Yapılmış ve Yapılabilecek En İyi Film

Makaleler
1
Daha fazla  
Evet arkadaşlar bence 200-300 yılın en iyi filmi bence Matrix'tir. Neden mi? Evreni tanımlayabilecek, insanların milyonlarca yıldır düşündüğü biz neden varız? sorusuna başka bir açı kazandıran bu film bir acayip. Efsanedir bence. Adamlar insanları o kadar ters köşe yapıyor ki ben 10 defa izlememe rağmen, Matrix'i tam anlamamışım. Geçende Youtube'da bir yorum gördüm ve mantıklı olabileceğini anladım. Matrix'de genel anlamda senaryo bildiğiniz üzere, makinelere yapay zeka verilir, makineler kontrolden çıkar, insanlar makinelere savaş açar ama yenilir. Bunun üzerine insanlık makinelerin enerji kaynağı olan güneşi kesmek için, gökyüzünü karartır. Makineler de tarlalarda insan üretir insanları pil olarak kullanır. Ama insanların fazla olması için de, üremesi için bir amaç verilir. Hayali olarak, yazılım dünyasında insanlar yaşatılır gerçekmiş gibi. Buraya kadar sorun yok herkes anlayabiliyor ama, bu kurtarılan insanlar var ya Matrix'ten bunlar zion denen bir yer altı şehrinde yaşıyor ya, işte o da dümenmiş, yani zion da aslında makinelerin, yani mimar makinenin ikinci bir güvenlik duvarıymış. Çünkü; Matrix ilk başta kusursuzmuş, insanlar için ama insanlar kusursuzluğu kaldıramıyor, insanlık acıdan, kaosdan, savaştan beslenen yani durduk yere kaşınan bir varlık olduğu için makineler, pil olacak hasatlarını kaybetmeye başlamış. Zihin kaldıramdığı için, bunun üzerine mimar kahin adında program yapmış ve bu programın görevi, insan mantığını anlayıp ona göre Matrix yapılacakmış. Ve Zion da insanlığın makinelerle savaştığını düşünüp, yani bir amacı olduğu için isyancılara bir amaç verilmiş ve insan tarlasının verimi arttırılmış, yani Zion da yazılımmış. Ben bunu anlamamıştım.

Ama düşünmüştüm, insanlar gerçek dünyada tutuldukları kapsülden çıkarılabiliyordu, yani bu makineler salak mı de neden orada çıkarılmaya çalışılan insanlara engel olmuyordu. Sonuçta kendi bölgesi makinelerin. Bir de neonun dış dünyada da güçleri olması, halbuki neonun güçleri Matrix'de olabilirdi. Yani yazılım içerisinde dış dünyada süper kahraman gibi bir şey olmadığına göre, yani Zion da insanlara amaç olarak verilmiş bir başka yazılım bu mantık çerçevesinde. Arkadaş bu nasıl iş? Biz neye inanacağız, yani teori de olsa bu dünyada öyle olabilir, nereden bilebiliriz?

Ayrıca Neo Matrix'i yok edecekti ama Ajan Smith'i yok edip, makineleri kurtardı. Yani Neo bilindiği üzere kahraman değil, yapay zeka olan kahinin programladığı bir antivirüsmüş. Esas makineleri yok edecek olan Smith'di.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yıldızlararasını izledin mi? Bu da beyin yakan bir film anlaması tek izlemede çok zor ama muazzam bir film. Matrix filminden daha iyi bana göre, Matrix de yaşanabilir unsurlar Yıldızlararası filmine göre daha az.

Ben de sürekli izliyorum ama Neo yla Kahin arasındaki tek ilişki, kahinin sürekli gelecekle alakalı bilgiler vermesi.
Kahin eşitliği bozmaya çalışıyor, düzene karşı çukıyor.
Neo yla çıkar ortaklığından başka bir şey yok.
Neo insanları kurtarmak istiyor,
Kahin de programları ( genel olarak) özgürgürleştirmeğe çalışıyor.
Gerçekten film dolu dolu ve izledikçe farklı şerler görüyorsun.
ZİON olayı bana farklı geldi ve çok güzel bir şekilde Yahudilere mesaj vermişler.

Yahudi tarrafını bilmem de o dış dünya(gerçek dünya) dedikleri yer de çok bariz, matrixin bir parçası olduğu anlaşılıyor. Hatta ben ilk izlediğimde düşünmüştüm şuradan; Mimarla neonun buluşmasında, mimar diyor ki; "5 kez zionu yok ettik" şimdi orada bile düşünmüştüm, zion gerçek dünyada ama, 5 kez yok ediliyor. O nasıl iş demiştim. Zaman makinesi falan yoksa imkansız. Yani zion da matrixin bir parçası, kahin insan mantığını anlamak için, yaratılmış bir proğram, insan mantığını anlayıp, ona göre matrix yapılması için. Çünkü insanlar amaçsız bir evrende yaşayamıyor. Makineler de insanlara amaç veriyor. Ahaa makinelerle savaşıyorsun, bir umudun var gibi. Kaldı ki, insanların matrixe bağlı olup uyutulduğu yerde makinelerin kontrolünde olması gerekirken, bir makine gelip, neoun bağlantılarını söküyor ve özgür bırakıyor, makineler salak mı? Niye bırakıyor?

Neo insanları kurtarmak istiyor ama, zaten insanları kurtarabiliyordu isteyenleri. Savaştan ne kazandı, yine isteyen insanları özgür bırakma anlaşması. Makineler ile insanlar çıkarları içerisinde mutlu mesut yaşayacaklar.

Kahin olası neoları, kurtarıcıları seçiyor. Onları proğramlıyor. Kahin aslında sistemin antivürüsü, neolar da antivirüslerin askerleri. Sistemi koruyorlar.

Konusu ne acaba? Altyazılısını bulursam izlemeye çalışırım. Adamların her konuşması da sinirli.

Konusu ne acaba? Altyazılısını bulursam izlemeye çalışırım. Adamların her konuşması da sinirli.

Kisacasi söyle anlatayim 12 kisilik bir Jüri'nin genc bir cocugu idama mahkum edip etmeyecegini anlatan bir film. Ama film aklima bile geldiginde bile tüylerim diken diken oluyor. Sanirim 1960 yapimi bir film.

Altyazilisi ve dublajlisi malum sitelerde mevcut. Ben almancasina baktim, nedense dublaj olayini hic sevmiyorum altyazi takip edecek kadar Türkcem iyi degil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…