Açıkçası ben de baz modelde en azından 90Hz ekran beklerdim. Sırf oyun değil, web browsing ve sosyal medya uygulamaları başta olmak üzere ekrana her baktığımda farkı iliklerime kadar hissediyorum. Bazı insanlar ayırt edemiyor, anlayışla karşılarım.
Bence 120Hz ekran, Apple'ın lanse ettiği gibi "premium" bir özellik değil. Markette 200 dolara satılan telefonlarda dahi 120Hz ekran gördüğümüz şu nesilde 800 dolar etiketiyle çıkan telefonda 60Hz kullanılmasının izahı yok. Beni Pro modellere iten en büyük sebep bu mesela.
Aynı şeyi telefoto lens için de söyleyebilirim, ancak sırf Pro aldırmak için telefoto lensin baştan savma konulacağı fikri de ortaya çıkıyor. Apple kötü bir lens koyacağına o lensi hiç koymaz. Baz model iPhone 15 48MP kamera ile geliyor ve 24 28 35mm lensleri kırparak aslında kayıpsız, Zoom lensleri varmış gibi çekebiliyor. Bence 35mm-50mm arası portre çekimler için güzel, 70-80mm arası ise benim şahsi tercihimdir. 77mm lensin Pro'da kalması üzücü, ancak Apple bu lensi baz modele eklese dahi mutlaka özellik kırpardı, ve bu ana kameradaki gibi kimse fark etmeden daha dar lens kullanması gibi sırıtmayacak, ortalama kullanıcının fark etmeyeceği bir durum olmazdı.
USB 2.0 için ise şunu söyleyim; evet bu şu anda bir "premium" özellik. Gelecek yıl belki baz modele gelir. Baz model prores çekemiyor, çekim sırasında SSD aktarım ihtiyacı da yok doğal olarak. Niye 3.0 desteği olsun ki? Baz model kullancısı telefona klavye mouse mu bağlıyor? HDMI'dan çıkış mı alıyor?
Baz model ile Pro model arasında Apple, kullanıcıya göre özellik sunar. Burada fiyatlandırma yapılırken Türkiye gibi ekonomisi dip yapan 3. dünya ülkeleri değil, ABD gibi ülkeler baz alınıyor. Baz modeli tercih eden kullanıcı profili USB 2.0 ile 3.0 arasındaki farkı bilmiyor. O kesim zaten baz I14 modelindeki aktarım hızından şikayetçi değillerdi. Zaten USB3.0 özelliği baz modelde olsaydı, baz model kullanıcısı kutudan çıkan 2.0 destekli Type-C-to-Type-C kablonun bu özelliği desteklemediğini bilmeyeceği için 3.0'dan hiç yararlanmayacaktı. Aynı şekilde bu ülkelerin baz model kullanan ortalama kullanıcıları 60Hz ile 90Hz'i, 120Hz'i ayırt edemediğini belirtiyor. Kullanıcı 60Hz'i yeterli buluyor, dolayısıyla talep yok.
Apple baz modele average Joe'nun fark edemediği özelliği koymaz. Olay bundan ibaret.