e-Devlet ne kadar bütçeyle yapıldı?

Selamünaleyküm. e-Devlet ne kadar bütçeyle yapıldı? İnternete yazınca direkt çıkmadı. İzlediğim bir canlı yayın tekrarında 20 küsur milyar lira mı dolar mı ne ayrıldı demişti. Gerçekten öyle mi diye bakayım demiştim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Selamünaleyküm. e-Devlet ne kadar bütçeyle yapıldı? İnternete yazınca direkt çıkmadı. İzlediğim bir canlı yayın tekrarında 20 küsur milyar lira mı dolar mı ne ayrıldı demişti. Gerçekten öyle mi diye bakayım demiştim.

Hocam bu bilginin kesin bir gerçeği yok, devlet sırrı olarak saklanıyordur.

Aleyküm selam. Ne kadar bütçeyle yapıldı bilmiyorum fakat izlediğiniz canlı yayında söylenen değer aşırı abartılmış. Devlet kurumlarında çalışan yazılımcılara normal maaşlarına ek olarak prim verilerek yaptırılmıştır diye tahmin ediyorum. Sunucu masrafları filan dersek onlar da devlet için önemli bir miktar olmayacaktır.

"e-Devlet Kapısı’nın kurulması ve yönetilmesi görevi T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olup, sistemin geliştirilmesi ve işletilmesi Türksat A.Ş. tarafından yapılmaktadır."

Devlet memuru yazılımcılar tarafından işletilmiyor yani. Türksat iyi miktarda para alıyordur devletten bu iş için.

Yapımı ve düzenli olarak geliştirilmesi için ne kadar bütçe ayrıldığına dair net bir şey bulamadım. Biraz bilen biri arasa bulabilir belki.

O kadarını bilmiyorum fakat dünyada bile benzeri gelişmiş bir devlet sistemi yok. Bankacılık ve devlet sistemleri anlamında çok iyi seviyedeyiz. Birçok ülkeye göre dijitalleşme anlamında hızlı ve güçlü bir şekilde ilerliyoruz.

Milyarı bulmuş olabilir zira oldukça kapsamlı bir yapı. Sadece bir web sitesi yaptım bitti tarzı bir sistem değil. Kamu kuruluşlarının uygun şekilde yapılandırılması, güvenliği, sistemin ayarlanması falan oldukça zahmetli ve bütçe ayrılması gereken işler.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı