Hocam ne yaptınız? Ben de e kitap arayışındayım fakat hiç ama hiç bilgim yok kobo clara gördüm Yusuf İpek'ten. Hoşuma gitti fakat anlamadığım noktalar var mesela nereden kitap alıyoruz bunlarda ve normale göre ne kadar daha ucuz oluyor veya daha ucuz oluyor mu?
Vallahi hocam Onyx Boox GO Color 7 ve Kobo Libra Colour arasında gidip geliyorum. Neden bu ikisi derseniz, ben çizgi roman da okuduğum için renkli bir modele ihtiyacım var.
Renkli ekranların siyah beyaz ekranlara göre daha koyu olduğunu bilmek lazım tabi. Eğer sadece siyah beyaz kitap okuyacak olsaydım Kobo Libra 2 alırdım.
Bu iki model (Kobo Libra Colour ve Go Color 7) birbirinin rakibi. Onyx Boox un farkı Android bir işletim sistemine sahip olması (Android 12) bu da uygulama olsun başka kaynaklar olsun daha özgür bir deneyim sunuyor, en basitinden Google Play Kitaplar veya Play Store'dan herhangi bir kitap programı yükleyip oradaki kitaplara da erişebilirsin. Kobo da yine e okuyucular arasında oldukça popüler bir marka ve Linux bir işletim sistemi var, kendi arayüzü falan var. Daha stabil bir arayüz anlamına geliyor bu da. Fakat Android bir cihaz kadar içerik serbestliği sunamayacaktır. Kobo'nun da kendi kitap yükleme programı var (Kobo Books) ve D&R ile iş birliği de var, D&R'dan e-kitap kategorisine girerek oradaki dilediğin kitabı Koboya aktarabiliyorsun. Tabii bu iki cihaza da dışarıdan ePub formatı olsun PDF olsun dosya aktarımı yapabiliyoruz. Herhangi bir yerden indirdiğin kitabı cihaza kablosuz atıp dilediğin gibi okuyabilirsin.
Onyx Boox'un Android olması çok iyi bir özellik gibi gözükse de ıvır zıvır bir sürü program ve arka planda çalışan gereksiz şeyler demek. Bu da beni 4 5 sene sonra cihazım yavaşlar mı? Bataryası ölür mü, gibi sorulara yöneltiyor. Sonuçta biz bir Android tablet almıyoruz, YouTube gibi platformlara bu cihazlardan girmek zaten işlevsel değil. O yüzden asıl amacı olan “e-kitap okuyucu” misyonunu layıkıyla yerine getirmesi en azından benim için kâfi.
İki cihazı da Bluetooth, Wi-Fi gibi şeyleri kapatarak günde yarım saat bir saat okumayla 1 aya yakın şarjının gidebileceğini okudum birkaç kişiden. Fiyata gelirsek de Onyx Boox 1000-1500TL kadar daha pahalı Kobodan.
Günün sonunda iki cihazın da alan kişiyi üzmeyeceğine eminim çünkü memnun olmayan baya az oluyor bu cihazlarda. Kendine göre, isteklerine göre karar verip almak lazım. Şimdilik edindiğim bilgiler yüzeysel olarak bu şekilde.