Çözüldü E7500 sistemde American Megatrends CPU Error

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
54
Yer
Osmaniye, Türkiye
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
PC: Intel Core i5-12400F | ASUS Dual RX 6600 | ASUS Prime H610M-K D4 | XPG Gammix D30 2x8 RAM | WD SN570 500GB | FSP Hydro K Pro 500W 80+ | Vento VG10F

GIGABYTE G24F-2 | Logitech G213 Prodigy | ATK A9 Dragonfly | QP Honeycomb Mousepad | Windows 11 24H2.
Meslek
Öğrenci
Sistem açılışta American Megatrends hatası alıyorum. Görüntü atamıyorum maalesef. Her açılışta olmuyor. Tamamen rastgele geliyor ve 1 saniye o hatayı veriyor ve sonra normal bir şekilde açılıyor. Bir kere yakalayabildim, onda da CPU error yazıyordu fakat benim işlemcim ısısı, fanı ve diğer her şeyi aşırı normal. 60 dereceyi bile geçmiyor. Pek önemli bir hata mıdır bu? Bunu bir keresinde de yeni klavye takınca almıştım, geçmişti.

• E7500.
  • GT 430 2 GB.
  • 4 GB RAM.
  • Anakart: P5KPL- AM SE.
  • Windows 8.1.

Çözüm
Şu an kesin bir şey söyleyemem.
Siz hatayı dediğim şekilde yakalamaya çalışın.

Hiçbir sorun yoksa, yüksek ihtimal şu şekildedir.
Aslında bu bir sorun değil. BIOS’ta CPU Fan Low Limit ayarı vardır. Burada Low Limit değeri genelde 600’dür. Fakat PC ilk açılırken işlemci sıcak olmadığından dolayı fan 600 devirden bile daha düşük bir devirde döner. BIOS da 600 RPM altında bir değerde uyarı vermeye programlandığından devir 600 altında dolunca CPU Fan Error hatası alırsın. Bu hata hiçbir sorun teşkil etmez zira fan ayarı PWM modundadır. Yani işlemci ısındıkça fan RPM değeri, yani fanın dakikada yaptığı devir de artar. 2500 devire kadar çıkar fan gerektiğinde. Peki bu hatayı almamak için ne yapmalı ? BIOS’ta CPU Fan LOW Limit ayarını 200 yapığında, uyarı sadece fan 200 RPM altında düşünce gelecektir. 200 RPM altında zaten fan bir nevi bozulmuş ve dönmüyor demektir. Ayarı değiştikten sonra F10 ile ayarları kaydetmeyi unutma.
Bilgisayarı açılışta videoya alın, illa yakalayacaksınız.

Acaba CPU fan error tarzı bir şey olabilir mi?
İşlemci bozulsa açılma gibi bir şansı olmaz.

Fanında sıkıntı yok hocam. Kaç kere oyuna girdim her şey normal. İşlemci sağlığı yerinde.

Aslında bu bir sorun değil. BIOS’ta CPU Fan Low Limit ayarı vardır. Burada Low Limit değeri genelde 600’dür. Fakat PC ilk açılırken işlemci sıcak olmadığından dolayı fan 600 devirden bile daha düşük bir devirde döner. BIOS da 600 RPM altında bir değerde uyarı vermeye programlandığından devir 600 altında dolunca CPU Fan Error hatası alırsın. Bu hata hiçbir sorun teşkil etmez zira fan ayarı PWM modundadır. Yani işlemci ısındıkça fan RPM değeri, yani fanın dakikada yaptığı devir de artar. 2500 devire kadar çıkar fan gerektiğinde. Peki bu hatayı almamak için ne yapmalı ? BIOS’ta CPU Fan LOW Limit ayarını 200 yapığında, uyarı sadece fan 200 RPM altında düşünce gelecektir. 200 RPM altında zaten fan bir nevi bozulmuş ve dönmüyor demektir. Ayarı değiştikten sonra F10 ile ayarları kaydetmeyi unutma.

Çözüm

Anladım hocam. Zaten ben hiç fan ayarını bırakın BIOS'a dahi girmedim. Her şey normal ayarlarda. Zaten 1 saniye duruyor gidiyor. Teşekkür ederim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı