Merhaba arkadaşlar,
Elimde bulunan 4820K işlemci icin geçenlerde uygun fiyata bir anakart satin aldim. Üstelik bu anakartin üzerinde E5 2620 işlemci ve de (4*2 adet) yani toplamda 8 GB RAM vardi. Tabii ben 4820K icin bu anakarti satin aldigimdan dolayi gelen işlemciyi kenara koyup anakart ile gelen RAM ile birlikte 4820K işlemcisini yuvaya basarili bir sekilde monte ettim ve bilgisayari baslatigimda monitörden ekran goruntusu bir turlu alamadim defalarca denememe ragmen goruntuyu almakta basarili olamadim. Her ne kadar sahip oldugum eski RAM'leri denemek aklima gelse de eski RAM'lerin GB'lari dusuk oldugundan(2*4 adet) yani kullandigim takdirde satin aldigim anakartin mevcut RAM yuvalarindan dolayi toplamda 4 GB kullanabilecigim icin hem de sifir aldigim urunun bozuk cikabilecegine ihtimal vermedigimden dolayi bir turlu degistirmeye yanasmadim. Ama sizinde tahmin ettiginiz gibi sorun RAM'lerde cikti daha dogrusu birkaç arastirma sonucunda RAM'lerin server islemcileri (Xeon)destekledigini okudum. Ve bende mecburen eski RAM'leri sadece 2 yuvasi olan satin aldigim anakarta takip yani toplamda 4 GB RAM ve tabii ki de 4820K ile bilgisayari acmayi denedim. Her ne kadar RAM dusuklugunden dolayi performans dusuklugu olacagini onsezsemde eski islemciden cok ama cok daha iyi olan 4820K yahu guvenip bilgisayari actim. Bir de ne göreyim bilgisayar resmen agliyor asiri derecede yavasladi bilgisayar. Tabii bende E5 2620 ve beraberinde gelen RAM'leri monte edip şu an sizlere yazabiliyorum. Simdi sormak istedigim soru her ne kadar gayet verimli bir sekilde Xeon islemciyi kullaniyor olsam da 4820K'yi ictenlikle istedigim icin 4820K ile birlikte RAM'leri yukselt tavsiyesi disinda 4820K'yi server RAM'leri ile uyumunu yapabilecegim bir durumum varmi. Yahu da uyumu varda benmi yanlis arastirdim yahu da her yeni anakart ve islemci montajindan sonra yapilmasi gerekekn ozel durumlar mi var. Sunuda belirtmekte fayda var bu cabayi sirf oyun oynayabilmek icin yapiyorum, ozelikle bunuda dusunerekten E5 2620 ile devam mi etmeli yoksa RAM yukseltip 4820K ile mi devam etmeli bu sorulara gercekten beni anlayip cevap verecek olan tum arkadaslara tesekkur eder saygilarimi iletiyorum.
Aldigim anakart X79Pro mini ATX.
Grafik karti ASUS strik GTX 970.